[...] fruktozy), które oddziałują na zęby tylko w nieznacznie mniejszym stopniu niż zwykły cukier (sacharoza). W miodzie nie ma nic wyjątkowego, zdrowego. Ilosc mikroelemntow jakie ma miod, sa zbyt male aby stanowic jaki kolwiek wklad do naszej codziennej diety. 7 Czy zdrowa dieta może zawierać słodkie jedzenie i napoje? Zdrowa dieta jest drogą [...]
[...] spacer a nie trucht? Bo masz odpocząć, a nie się męczyć. Spacer w przeciwieństwie do biegu nie podwyższy Tobie poziomu kortyzolu, oszczędzi układ nerwowy, a zachowa korzyści jakie oferuje Tobie bieg – odżywi stawy i mięsnie, poprzez poprawę krążenia. Oczywiście, oprócz spaceru jest wiele innych możliwości – spokojne pływanie, nordic walking, [...]
[...] mieć duży problem z przestrzeganiem tak zbilansowanego jadłospisu. Jednak, gdy pojawi się przed nami problem żywieniowy, musimy go jasno zdewiniować! Musimy określić - jakiego składnika i w jakiej ilości nam go brakuje. Pomocą w uzupełnieniu braków są właśnie odżywki. Odżywka białkowa uzupełnia braki w podaży białek, a odżywka węglowodanowo [...]
[...] witaminami(redukcja głównie) i obserwujemy reakcje organizmu! prosty sposob na redukcje bez liczenia kcal przy jedzeniu tych produktów ktore wymieniłem w tkaich proporcjach jakie opisałem: jedz chwiel przed tym jak poczujesz głód:)(co 2-3h) i nie najadaj sie nigdy do syta(zapokaja 1 głód) z czasemz aczniesz sam jesc mniej prosty sposob na mase [...]
[...] wzroście siły i wytrzymałości, jak i ogólnych wynikach nie odnotujesz tak szybko w przyszłości, a nawet mogę zaryzykować stwierdzeniem, że są to Twoje najszybsze przyrosty, jakie mogą dać Ci treningi. Później nadejdzie stagnacja, i wszystko zatrzyma się w miejscu. Poza oczywiści morale, które ruchem prostoliniowym przyśpieszonym będą lecieć na [...]
[...] które spowodują wystąpienie ujemnego bilansu energetycznego, mogą sięgnąć po środki z grupy termogeników. Produkty tego rodzaju wywołują w organizmie takie procesy jakie zachodzą w czasie wysiłku. Najważniejszym kierunkiem ich działania jest zwiększanie produkcji ciepła. Wzmożona termogeneza jest charakterystyczna dla sytuacji [...]
[...] niż bez karnityny, a że nie był to tłuszcz uwolniony z podskórnej tkanki tłuszczowej, to już nie jest wina karnityny tylko pana/pani niewłaściwej diety, a może też braku jakiegokolwiek ruchu. Aby jeszcze lepiej zrozumieć, ze sam produkt nie stanowi o sukcesie, lecz jedynie wspomaga pewne procesy zainicjowane przez nas samych, [...]
Fałszowane odżywki białkowe? Prof. dr hab. inż. Stanisław Mleko Z dużym zainteresowaniem śledzę dyskusję jaka na forum czasopisma dla kulturystów i osób aktywnych fizycznie oraz stron internetowych rozpoczęła się w sprawie jakości odżywek białkowych „produkowanych” na rynku polskim. Dlaczego „produkowanych”? Po pierwsze w Polsce o ile mi wiadomo [...]
[...] poniżej, pozwoli na zachowanie odpowiedzialności, motywacji w drodze do pełnej przemiany Twojego ciała. Krótko mówiąc, sukces pozostawia ślad. V-dietrzy oceniają zmiany jakie zaszły w ich ciele, dzięki czemu mogą dokonać potrzebnych korekt, które pozwolą im osiągnąć zakładany cel. Nie myśl o tym, zrób to! Poniżej prezentujemy te cztery [...]
[...] glownymi zrodlami protein w tym czasie powinny byc dla nas bialka jaj, chude ryby, piersi z kurczat, i proteiny w proszku(najlepiej serwatka). Nie bede sie rozpisywal jakie funcje pelnia proteiny w naszym organizmie, kazdy powinien wiedziec ze azot pochodzacy z w.w. wchodzi w sklad tkanek, bialka buduja hormony itp. Ponadto taki stosunek [...]
[...] za sobą wysoki potencjał dydaktyczny. Od uczestników jest jednak wymagana elementarna (ale naprawdę elementarna) wiedza dotycząca podstaw dietetyki (warto wiedzieć np. jakie są źródła białka, węglowodanów, tłuszczu, czym jest bilans kaloryczny, etc). Plan szkolenia 1. Mit „czystej diety” - „czyste jedzenie” co to właściwie znaczy? - „jesteś [...]
[...] szybkie. Trening w dresie/ochraniaczach, aby zachować temp. ciała Nie chce robić dwóch takich samych ćwiczeń w następujących po sobie tygodniach, dlatego celowo nie pisałem jakie ćwiczenia chce wykonywać danego dnia. Po prostu będę je zmieniał w następujących po sobie tygodniach. Ćwiczenia główne to dla mnie np. wyciskanie sztangi leżąc, [...]
[...] zapachu. Zwalczanie tkanki tłuszczowej Zamiast tłustej wędliny wybierz wędzonego łososia. Łosoś może okazać się najlepszą rzeczą, która nada smak kanapce. Kwasy omega-3, jakie znajdują się w łososiu, mają pozytywny wpływ na likwidowanie warstwy tłuszczu zalegającej na brzuchu. Dodaj kakao kakao proszku do szejku proteinowego lub owsianki. [...]
Codziennie stykamy sie z relacjami osób które były lub są na jakiejś diecie mającej na celu schudnięcie. Wielokrotnie osoby te skarżą się że "ta dieta na mnie nie działa" - waga stoi w miejscu, a czasem nawet rośnie. Nawet gdy niekiedy słyszymy że dieta przyniosła rezultaty i nastąpił spadek wagi, to jakimś cudem osoby takie po niejakim czasie [...]
Prace pisałem jakiś czas temu na konkurs niestety nie udało mi się zająć dobrego miejsca ale może komuś będzie się chciało poczytać Temat: "Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Sportowcy są specyficzną grupą pod względem wymagań żywieniowych . Już od czasów [...]
[...] ryżu, który trawi się szybko lub średnio szybko filiżanką brokuł zwolni tempo trawienia ryżu.(...) tłuszcze obecne w pokarmie również zwalniają tempo trawienia. Łączenie jakiegokolwiek źródła białka zawierającego tłuszcze np. kurczaka, mięsa, całych jaj z jakimi bądź węglami zwolni tempo ich trawienia. Jeśli starasz się jeść chudo możesz [...]
[...] ponieważ decydują o stymulacji insuliny, co może doprowadzić do wzmożonego apetytu, dodatkowo hamuję spalanie tkanki tłuszczowej. Wybór białka Jest to problem wielu osób, jakie wybrać białko przy tak dużej ofercie: mieszanki białkowe, kazeina, Wheyprotein, białko jajeczne, Sojaprotein, białko pszeniczne jak Konzentraty, Isolaty, Hydrolisaty [...]
"Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Wiemy jak ważny wpływ ma wysiłek fizyczny na organizm. Jednak wraz z nim pojawiają się też takie substancje, które przyczyniają się do jego osłabienia. Głównie chodzi mi tutaj o wolne rodniki. Co to są wolne rodniki? Wolne [...]
[...] K. Ponadto tłuszcz ułatwia przyswajanie tych witamin z innych produktów oraz zawiera wiele niezbędnych dla organizmu związków regulujących. O wartości tłuszczu świadczy to, jakie kwasy tłuszczowe wchodzą w jego skład. Im więcej zawiera w swoim składzie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym korzystniejszy jest jego wpływ na układ [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] na forum jest tyle artykułów, że gdybym cokolwiek na ten temat napisał, byłoby to zwyczajne zdublowanie wcześniej zgromadzonej wiedzy. Ja zajmę się tym drugim problemem. Od jakiegoś czasu pomagam w dziale Junior i przeczytałem już mnóstwo "ale...". Postaram się zebrać je wszystkie tu i na nie odpowiedzieć. I - Nie mam na to kasy Rzeczywiście, [...]