[...] zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana osoba jest zdrowa, bez podania jej wieku, określenia profilu hormonalnego, glikemii. Podsumowanie Wszystko [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
[...] decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony [...]
[...] za każdym razem gdy nadchodzi lato. Imprezy na świeżym powietrzu, clubbing, urlopy i wszystko co z tym związane. Alkohol to kluczowy składnik. Ludzie zwykle chcą wiedzieć jak bardzo alkohol tuczy oraz jak bardzo wpływa na syntezę białek i jak sprawić żeby nie kolidował z ich dietą, tudzież jakie drinki pić podczas pobytu w klubie.Wydaje mi [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
Dwa artykuly - pierwszy jak w temacie, drugi pt. "Nieżywi lekarze nie kłamią", felieton zachecajacy do suplementacji witaminami i mineralami - mi sie fajnie czytalo Różnice między witaminami naturalnymi a syntetycznymi Owoce i warzywa dostarczają składników odżywczych, które wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowań i codziennie uzupełniają [...]
[...] i hamowania), bez rytmicznego hamowania. Powoduje to szybkie znużenie neuronowe i neuronowo-mięśniowe. Zasoby energetyczne i tlenowe mięśnia nie są zużyte w takim stopniu jak podczas wysiłku cyklicznego intensywnego. Dopiero po wysiłku obserwuje się tzw. zjawisko wysiłku statycznego (zespół objawów wysiłku statycznego), którego objawami są: [...]
Witaminki to wazna rzecz ale zarzywane nie tak jak trzeba moga wyrzadzac szkody...nie ktos nie wiedzial? Niech przeczyta. Sporo tego jest ale warto... WITAMINA B1(Tiamina) odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga [...]
[...] i minerały zapobiegamy ewentualnym chorobom zwierząt hodowlanych. Jakiś czas po ukończeniu weterynarii pracowałem w Afryce i leczyłem różne zwierzęta, również te wielkie, jak słonie, żyrafy i nosorożce. Po dwóch latach pracy otrzymałem telegram z St. Luise z zapytaniem, czy nie zechciałbym pracować na stanowisku weterynarza w tamtejszym zoo. [...]
[...] środków o powolnym działaniu odchudzającym, aż po nie zawsze bezpieczne dla naszego zdrowia preparaty termogeniczne. Poniżej postaram się krótko wyjaśnić jakie są różnice w działaniu oraz w skuteczności wielu oferowanych na rynku suplementów modelujących sylwetkę. l-karnityna Jest [...]
Artykuł jest autorstwa Pana Dariusz Szukała. Został w całości skopiowany prze mnie z innej strony internetowej Tak wiec nie oczekuje jakiś słów uznania czy sogów, myśle po prostu ,ze warto przeczytać "Gdy wątroba mówi: "STOP" Z każdym rokiem rośnie liczba osób zażywających sterydy. No coż, pokusa jest ogromna. Jeden konkretny „cykl" jest wstanie [...]
[...] przed węglowodanami i insuliną była największa. Jednak wyszedłem z tego, zacząłem szperać po internecie, weryfikować zdobytą wiedzę i usłyszane teorie w literaturze naukowej jak i czytając różne artykuły PRAWDZIWYCH ekspertów, a nie tych co tylko się na takich robią, bądź podają - szczególnie w Polsce jest to widoczne, cała ta sekta.. [...]
[...] sportowcowi zwiększenie odporności organizmu na zmęczenie, przyspieszy regenerację powysiłkową, a w sytuacji niedoboru energetycznego może zaoszczędzić zapasy glikogenu, jak też zapobiec rozpadowi tkanki mięśniowej. Naturalnym źródłem karnityny w pożywieniu jest mięso, natomiast l-karnitynę jako suplement możemy kupić w różnych formach [...]
[...] dializy lub przeszczepu nerki. A to już poważna sprawa. O chorobach nerek mówi się coraz częściej również dlatego, że pojawiły się nowe możliwości zarówno ich leczenia. jak i diagnostyki. Dzięki temu możemy je wcześniej rozpoznawać, lepiej rozumieć przyczyny i przebieg. Jest to szczególnie ważne, gdyż są to choroby, które przez długi okres [...]
[...] się w obwodowych częściach hepatocytów. Zbudowana jest ona z układu specjalnych kanalików, pęcherzyków i błon gdzie odbywa się większość skomplikowanych reakcji chemicznych jak: synteza kwasów tłuszczowych, glicerydów i cholesterolu, przemiany hormonów, sprzęganie i transport bilirubiny, proces glikogenezy i glikolizy, reakcje detoksykacji, itp. [...]
[...] znacznikiem stanu znabolicznego). To są tylko niektóre z szerokiej gamy bezpośrednich plusów stosowania glutaminy. Nie zapominajmy jednak o pośrednich korzyściach takich jak budowa pięknego i zdrowego ciała. Może ten suplement nie da ci "końskiej siły" ale na pewno wspomoże twój organizm w utrzymaniu świetnej kondycji, w walce z [...]
[...] znacznikiem stanu znabolicznego). To są tylko niektóre z szerokiej gamy bezpośrednich plusów stosowania glutaminy. Nie zapominajmy jednak o pośrednich korzyściach takich jak budowa pięknego i zdrowego ciała. Może ten suplement nie da ci "końskiej siły" ale na pewno wspomoże twój organizm w utrzymaniu świetnej kondycji, w walce z [...]
[...] glukozę. Jest to szczególnie ważne dla ludzi katujących się niskokalorycznymi dietami, gdyż najgorszym skutkiem ubocznym tych diet są ubytki masy mięśniowej, a nie jak byśmy chcieli spalenie tłuszczu. -Zmniejszenie chęci na spożycie alkoholu i słodyczy. Zmniejszenie łaknienia na produkty słodkie oraz alkohol częściowo można wytłumaczyć [...]