[...] ew jeśli przy dodatku tłuszczu - kokos, smalec, rzepak czy oliwa rafinowane - smażenie samo w sobie do zdrowych nie należy, po co dokładać AGE's?;-) Tatar przepro, nie wiem jak można nie lubić;/ Z Lidla Beef Master jest spoko całkiem, z biedro póki był sokołów też, tego z krainy mięsa nie jadłem (nie wiem też kto producentem), ale stonka [...]
[...] smażony bez tłuszczu bezpośrednio na patelni ma jeszcze niższy punkt dymienia (szybko się przypala), bo nie ma między patelnią, a produktem naturalnego nośnika temperatury jakim jest tłuszcz - więc sam produkt pełni rolę tego "nośnika temperatury". Znaczy to po prostu tyle, że smażąc na "patelniach beztłuszczowych" tak naprawdę "przypalamy [...]
[...] związków są uwalniane, zatem warto zacząć stosować też inne metody obróbki termicznej - DUSZENIE, PIECZENIE, GOTOWANIE NA PARZE, EW. GRILLOWANIE. Ponadto ważne też jest, jak się smaży. Rodzaje tłuszczu wybierasz ok, jak najbardziej ponadto dobry jest też PAM, smalec. Warto pamiętać o rodzaju patelni - wybierać taką, która posiada [...]
Osobiście PAM'a nie polecam, bo jest to najczęściej zwykły rzepakowy z niepotrzebnymi dodatkami, czasem jeszcze z palmowym na przykład. Są tylko pozornie dobre i zdrowe, bo stosuje się ich mikroskopijne ilości ;-) . Wspomniany jeszcze smalec jak najbardziej.
Najlepiej unikac smazonych potraw. Mozna gotowac, piec lub na parze. Jak juz chcesz smazyc to: pam, smalec, olej kokosowy, oliwa z oliwek. A jajecznice jakos jedną mozna na masle.
Masło lub smalec ? przecież to wszystko tłuste. Spytam tak na czym najlepiej smażyć Mięso , ryby , jaja ? Wiadomo żeby było zdrowo... zamówiłem juz tego Pam-a wiec napewno wypróbuje . a jak z tym masłem i smalcem ?
[...] temp. Jest smalec, zaś do smażenia a niskich i średnich oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Ponieważ oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takie jak np. margaryna podczas smażenia do podwójnych wiązań przyłącza się tlen, który powoduje powst. Wodoronadtelnków. 8. izolat serwatki 159 Jajko ok. 99 Kurczak [...]
[...] a po 2 regeneracje mam za***ista w kosmos! Teraz troche spostrzezen! Dostałem od pewnego kulturysty bardzo znanego wygrywajacego prestizowe zawody rozpisek diety i insy jak brac przeczytalem ja i podeszlem do niej troche sceptycznie a to za sprawa naczytania sie za przeproszeniem głupot z internetu! teraz juz wiem ze nie potrzebne jest [...]
jak dobra patelnia nie trzeba tłuszczu, z powodzeniem można smażyć również na odrobinie wody, tylko trzeba często podlewać. jak na tłuszczu na butelkę oliwy możesz założyć "pryskacz do okien" i tak dozować ją na patelnię. najlepiej wybrać smalec lub PAM do smażenia. pzdr/ Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-01-06 14:22:44
O smazeniu na rzepakowy zapomnij. Tak jak napisal Sachem oliwa moze byc, na pewno dluzej niz 10min nei smazysz. Smalec lub pam beda dobrym rozwiazaniem.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tym silniejszy bo teraz naprawde kiepska mam formę oraz poprawic mój wygląd zewnetrzny. Poniżej pokaże wam moją dięte i plan treningowy. Chce poza tym się dowiedzieć jak mam ćwiczyć ramiona żeby miały przysłowiową "Krzepe"?. Obecnie mam ramiona bardzo słabe i jak zaczynam ćwiczyć np:biceps to szybko się napompują. Tego co wiem nie można [...]
[...] z oliwek czy taki pam http://www.sfd.pl/sklep/Wellsley_Farms_Cooking_Spray-opis34765.html Ile używać to już sprawa indywidualna, też sporo zależy od tego co smażymy i na jakiej patelni, bo na teflon wcale dużo nie trzeba z 5g starczy np by zrobić sobie pierś, jak np robisz jakieś tłustsze mięso jak łopatka wieprzowa to np już nie trzeba dawać [...]
[...] to xpand +mono to troszke za duzy wydatek w tej chwili dla mnie (alimenty itp. ,ale mono moge zakupic kupic wiec?? jasne ew mozesz spojrzec laskawym okiem na CP ale jak malo to mono jest doskonale Z tymi tluszczami to czy moglbys podac w jakich proporcjach (procentowo) je dac,bo powoli sie gubie w swiecie tluszczu? ile z nasyconych? [...]
Chciałbym trochę zagłębić się w ten temat. A nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na te pytania. Bardzo proszę o pomoc. Dlaczego warto smażyć na smalcu, oleju kokosowym czy Pam wiem, ale pytania dotyczą wyboru tego najodpowiedniejszego. 1. Czy przewaga Pam nad tłuszczami polega na tym, ze jest niskokaloryczny ? 2. Jaka jest przewaga [...]
[...] przerzuca się na oleje roślinne zawierające dużą ilość, a raczej przeważającą kwasów tłuszczowych omega 6. Są więc one dość łatwym źródłem do pozyskania tak zresztą jak kwasy tłuszczowe nasycone. Ponad to proporcja między o3 a o6 staję się już całkowicie inna od zalecanej. Co może powodować kaskadę zmian w organiźmie. Biorąc pod uwagę że [...]
Tez jestem ciekaw jak z ta folia? A po za tym to gotuj/paruj/griluj/piecz na koncu smaz. Dajesz ulubione przyprawy jak np.sol,pieprz,curry,ziola prowansalkie,oregano etc.. albo pororstu ja uwielbiam z sama przyprawka gyros. Poddajesz podanym wyzej obrobka i gotowe:) Jezeli zamierzasz smazyc to staraj sie dawac jak najmniej tluszcu albo poporatu [...]
rozkład kwasów tłuszczowych powinien wachać się w granicach jak podałeś lub 1:2:1 na korzyść jednonienasyconych. W zbiorze linków działu odżywanianie możesz przyeczytać na temat Czy nadmiar jednonienasyconych może szkodzodzić. W badaniu nie jest napisane ile jedli innych tłuszczy jak dnużo jedli jednonienasyconych. Nie jest podana grupa badawcza [...]
[...] a słuchaj cycka na redukcje (czy w ogóle w diecie) gotowac czy smazy na oleju. Wiem i tak i tak możną ale który będzie lepszym rozwiązaniem gotawny czy smazony ? Rób tak jak masz ochotę. Przecież nie będziesz jadł codziennie gotowanego na parze, tylko dlatego że taki wydaje się najzdrowszy. Urozmaicaj, piecz, gotuj, duś, smaż. Jeżeli już [...]
Smażyć najlepiej na niczym jak już wybieramy smalec olej palmowy kokosowy pam czy poprostu teflon. Co do sodzików nie ma konkretnych badań polecam stevie jeśli macie fundusze.