SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie, a zdrowie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2268

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 147
Hej , mam pytanko co do smażenia.
Obecnie redukcja już zaraz kończę pierwszy miesiąc.
Mam pytanie tak z ciekawości czy codzienne smażenie może szkodzić zdrowiu? Obecnie nie odczuwam żadnych problemów.
Smażę codziennie cały miesiąc wszelakie mięsa,ryby. Najsmaczniejsza jest to wersja i zdrowo uzupełniam przez to tłuszcze.

Smażę na - oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
Dzięki za odpowiedź :)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Codzienne smażenie i wybieranie tylko tej propozycji podania potrawy jest dla mnie szkodliwy.
Nie da się ukryć, że podczas smażenia pewne ilości szkodliwych związków są uwalniane, zatem warto zacząć stosować też inne metody obróbki termicznej - DUSZENIE, PIECZENIE, GOTOWANIE NA PARZE, EW. GRILLOWANIE.
Ponadto ważne też jest, jak się smaży.
Rodzaje tłuszczu wybierasz ok, jak najbardziej ponadto dobry jest też PAM, smalec.
Warto pamiętać o rodzaju patelni - wybierać taką, która posiada nieprzywierającą powłokę. Trzeba pamiętać o używaniu przypraw - zawarte są w nich bioaktywne związki, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Zawarte w nich przeciwutleniacze, które hamują reakcje wolnorodnikowe i zdecydowanie zmniejszają produkcję związków dla nas szkodliwych. No kolejna uwaga - to nie przypalanie produktów, dlatego skracamy też czas smażenia do minimum.
No i wybieranie rodzaju produktów - ryby np. szkoda smażyć, są bogate w w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza jeśli samo smażenie miałoby być długotrwałe.
2

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 147
Okej dzięki dwa razy w tygodniu wprowadzę pieczenie w takim razie jakoś powinno to się zbilansować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6296 Napisanych postów 76172 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755663
Wszystko zależy od tego co, ile, na czym i jak smażysz. Ogólnie ten rodzaj obróbki termicznej nie musi być szkodliwy, ale może z uwagi na błędy podczas jego wykonywania.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Wiek 28 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 147
Patelnia marmurowo granitowa - najlepsza na rynku.
25g oleju kokosowego lub masła klarowanego na 4 posiłki to wychodzi mało.
Smaże około 3-5minut na oleju i wyjmuje mięso/ryby.


Zmieniony przez - Huawei w dniu 2017-01-25 09:43:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3781 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68604
Polecam: http://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia
Jakie by nie było, niezależnie od jakości tłuszczu i super patelni - smażenie nie jest najlepszym sposobem obróbki.

Co do skutków jedzenia nadmiaru smażonych potraw - zaobserwowałbyś je prawdopodobnie po X latach, w dojrzałym wieku, w postaci miażdżycy i / lub problemów z wątrobą.
Natomiast fakt, że obecnie nic złego nie czujesz, to żaden dowód, że nic złego się nie dzieje: miażdżyca to choroba rozwijająca się latami, prawie bezobjawowo. Często pierwszym (i ostatnim) znakiem że ma się miażdżycę jest zawał serca lub udar mózgu.
Zanim do tego dojdzie - można się czuć zdrowo, normalnie funkcjonować i nie mieć żadnych groźnych objawów, wskazujących na to, że grozi nam śmierć lub wegetacja z uszkodzonym sercem / mózgiem i innymi organami...

Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 161 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
a jaki jest powiązanie między miażdzycą a smażeniem ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
To nie chodzi też o to, by na smażenie się zamykać, jak już zostało zauważone ważna jest JAKOŚĆ smażenia, mnie często zdarza się przypalać np. omlety, czy mięso.
A to już dobre nie jest. Ani dla mnie, ani dla jakości mięsa

Chodzi o to, by na samym smażeniu się nie zamykać, bo są inne obróbki termiczne, które warto wdrążyć w "życie"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 442 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Osobiście PAM'a nie polecam, bo jest to najczęściej zwykły rzepakowy z niepotrzebnymi dodatkami, czasem jeszcze z palmowym na przykład. Są tylko pozornie dobre i zdrowe, bo stosuje się ich mikroskopijne ilości . Wspomniany jeszcze smalec jak najbardziej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3781 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68604
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie).
Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf

Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe dla układu krążenia związki chemiczne, które później krążą we krwi, "atakują" rozmaite tkanki.
W naczyniach krwionośnych tworzą się ogniska zapalne, które organizm, broniąc się, zwalcza przy pomocy "nakładania" cholesterolu. Następnie chore miejsca wapnieją, sztywnieją - zmniejsza się przekrój i elastyczność naczyń krwionośnych.

Oczywiście ilość tych szkodliwych substancji zależy od tego co, jak, na czym smażymy, a szkodliwość trzeba oceniać w skali całej diety.
Co innego osoba, która jada sam syf , dużo i źle smaży, a co innego osoba, która prawidłowo smaży (minimalizując powstawanie toksyn), jada źródła antyutleniaczy (owoce, warzywa, zioła itp.), które w jakimś stopniu niwelują działanie tych toksyn na ścianki naczyń krwionośnych.
Zjedzenie błonnika i antyutleniaczy w jednym posiłku ze smażonym jedzeniem, pozwala zmniejszyć ryzyko zdrowotne. Błonnik "wymiata" toksyny, antyutleniacze je zwalczają.

Procesy miażdżycowe zaczynają się już w dzieciństwie, tylko mało kto zdaje sobie z nich sprawę.

Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 161 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
M-ka
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie).
Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf

Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe dla układu krążenia związki chemiczne, które później krążą we krwi, "atakują" rozmaite tkanki.
W naczyniach krwionośnych tworzą się ogniska zapalne, które organizm, broniąc się, zwalcza przy pomocy "nakładania" cholesterolu. Następnie chore miejsca wapnieją, sztywnieją - zmniejsza się przekrój i elastyczność naczyń krwionośnych.

Oczywiście ilość tych szkodliwych substancji zależy od tego co, jak, na czym smażymy, a szkodliwość trzeba oceniać w skali całej diety.
Co innego osoba, która jada sam syf , dużo i źle smaży, a co innego osoba, która prawidłowo smaży (minimalizując powstawanie toksyn), jada źródła antyutleniaczy (owoce, warzywa, zioła itp.), które w jakimś stopniu niwelują działanie tych toksyn na ścianki naczyń krwionośnych.
Zjedzenie błonnika i antyutleniaczy w jednym posiłku ze smażonym jedzeniem, pozwala zmniejszyć ryzyko zdrowotne. Błonnik "wymiata" toksyny, antyutleniacze je zwalczają.

Procesy miażdżycowe zaczynają się już w dzieciństwie, tylko mało kto zdaje sobie z nich sprawę.

Pozdrawiam.



Dziękuję za wytłumaczenie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta to oceny

Następny temat

Posilki na ocene.

forma lato