Zagadnienie to nadal nie jest wyjaśnione we wszystkich aspektach, jednak wiemy już nieporównywalnie więcej niż w latach 70. XX wieku, gdy królował Arnold Schwarzenegger. Co jest istotne dla wzrostu mięśni, a co ma mniejsze znaczenie? Podsumowanie Osoby początkujące powinny zacząć od prostego treningu, np. góra/dół, push-pull lub FBW. Nie ma [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] energii w ciągu dnia. W badaniu wzięło udział 11 aktywnych fizycznie mężczyzn. Podawano im: 30 g białka serwetkowego 30 g białka kazeinowego 33 g węglowodanów analogiczną ilość placebo Każdą próbę oddzielało 48-72 godziny. Następnego ranka (między 5:00 a 8:00 rano) mierzono REE przez 60 minut. Okazało się, że: białko serwatkowe przyspieszyło [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
[...] przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, które dostarczają nam jedynie sporej ilości sodu. Co więcej, łatwo zjeść ich dużą ilość, gdyż są smaczne. Musimy pamiętać, że frytki, oprócz znacznej ilości sodu, będą również dostarczały nam dużo potasu, co dodatkowo obciąża nerki. Co warto wiedzieć i [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
[...] jednak dobierzemy odpowiednią suplementację, należałoby oznaczyć sobie poziom witaminy D w surowicy (koszt około 40-70zł), w zależności od laboratorium, i wtedy dobrać sobie ilość jednostek witaminy D. Przeciwutleniacze (witaminy i minerały) Przeciwutleniacze to szeroka grupa związków, które działają dobroczynnie na nasz organizm. Zapobiegać mogą [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
[...] intensywnie, by doznać dużych spadków ilości glikogenu mięśniowego. Jednak zupełnie czym innym jest trening HIIT, TABATA, stacje, obwody czy przysiady wykonywane na ilość z dużym ciężarem. W treningu wytrzymałościowym możliwe i prawdopodobne jest pozbycie się dużej części glikogenu (nawet 50-70% po godzinie pracy przy 86% HR). [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
[...] substancje uznane za niekorzystne, inne zaś poszczycić się mogą ciekawym składem, który przekłada się też na jakość produktu i jego smak. Dodatkowym wyznacznikiem może być ilość mięsa, jaka została użyta do wyprodukowania 100 g produktu. Jednak należy pamiętać, że nie jest to jedyny wyznacznik jakości, gdyż ilość użytego mięsa jest uzależniona [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] która dodatkowo wsparta jest substancjami funkcjonalnymi, jak beta-alanina, tauryna i aakg. Produkt dostarcza sporej dawki aminokwasów z grupy EAA w tym znaczną ilość stanowi dodatek BCAA. Co więcej, suplement zawiera 3 różne formy glutaminy, które mają za zadanie maksymalnie zregenerować Twoje mięśnie. Osoby stosujące Xtreme 3R [...]
[...] nie było fruktozy, za to w drugiej grupie aż 30% tej energii dostarczała fruktoza. Efekt diety bogatej we fruktozę Okazało się, że dieta bogata we fruktozę zwiększała ilość nagromadzonego tłuszczu, powodowała nasilenie stanu zapalnego (uszkodzenia wątroby i nerek), wywoływała insulinooporność, czyli zmniejszała działanie insuliny w [...]
[...] pomocne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease). Podsumowanie Jak widać dieta w okresie Złotej Ery, zawierała niewielką ilość tłuszczów, z pewnością dużo protein oraz węglowodanów. W latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku widać tendencję do promowania diet o dużej zawartości tłuszczów, [...]
[...] testosteronu. Tymczasem nowe badania wskazują, iż stężenie „teścia” (całkowity testosteron) jest stabilne przez kilkadziesiąt lat. Z kolei stwierdzono, iż zmienia się ilość wolnego testosteronu. Przykładem zawodnika, który osiągnął formę życia po 40-tce, jest Shawn Rhoden (Mr Olympia). Wybierz najlepszy trening dla siebie - Leksykon [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] poziom tkanki tłuszczowej, istotne jest wprowadzenie diety opartej na odpowiednim deficycie energetycznym. Korzystając z ogólnodostępnych kalkulatorów, możemy oszacować ilość kalorii niezbędną do utrzymania obecnej masy ciała oraz określić ilość energii wymaganą do redukcji wagi. Jednak przed przystąpieniem do wyliczeń warto dokładnie [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]