Witam Na forum pierwszy raz pojawiłam się 10 lat temu jak schudłam po ciąży ok 20kg i nie mogłam zrzucić ostatnich 10. Wtedy ktoś nie pamiętam już z nicka podpowiedział mi dietę, trochę na temat ćwiczeń i poszło - ok 1kg chudłam tygodniowo. Teraz 10 lat później to się nie za bardzo sprawdza, wiele rzeczy pewnie nie pamiętam dlatego proszę o [...]
[...] że chętnie pozbyłbym się tłuszczyku, który tu i ówdzie się pojawił. Łukasz spytał się jeszcze o kilka szczegółów z mojego życia tzn.: o której wstaję, co jem na śniadanie, ile godzin pracuję, co jem na obiad, o której rozpoczynam trening i jak długo on trwa, co jem po treningu i jakie suplementy stosowałem w ostatnich 3 miesiącach. Od razu [...]
[...] bogaty w węglowodany (choć nie tylko węglowodany powodują wydzielanie insuliny!). Węglowodany się trawią - do krwi zostaje uwolniona glukoza Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje [...]
[...] ../../buziaki/7.gif Oto cztery reguły,które powinny znacznie uprościć cała sprawę. 1.Pozwól,by głód był Twoim przewodnikiem. Radze,by kierować sie głodem w tym,kiedy i ile jeść.Gdy organizm jest głodny,prosi o "paliwo", to sposób w jaki sposób organizm mówi, że potrzebuje pożywienia do rozbudowy i naprawy.Kiedy jest się głodnym i je sie dla [...]
[...] fosfokreatyny w mięśniu przyczynia się do wystąpienia zmęczenia i spadku zdolności wysiłkowej z powodu niemożności utrzymania resyntezy ATP na wymaganym poziomie i nasilenia procesów beztlenowej glikolizy. Proces ten prowadzi nieuchronnie do wzrostu zawartości kwasu mlekowego w organizmie i w konsekwencji do zakwaszenia mięśni. Wpływ [...]
[...] próbujemy wyrównać podając argininę. Pod jej wpływem uzyskaliśmy znaczące wydłużenie czasu bez chromania przestankowego, zaś czas trwania bólu uległ skróceniu, a jego nasilenie zmalało. Poprawił się przepływ krwi. Poprawiły się wskaźniki biochemiczne. Na pomoc wątrobie Oczywiście szeroko omawiane podczas sympozjum w Krakowie inne kliniczne [...]
[...] (prawdopodobnie sporo więcej, ale to tylko przykład). Zatem zostaje 50g białka na cele budulcowe i regeneracyjne. Skoro osoba spożywająca spali 20% więcej, to policzmy ile to będzie. 1,2 (120%) x 50% = 60% (tyle białka się „zmarnuje"). Zatem 40% protein będzie mogło być skutecznie wykorzystane. Ile to będzie? 40% x 200g = 80g (o 30 g więcej [...]
[...] Mit 3: Dietetyczne tablice zawartości Nie jesteśmy w stanie określić zawartości wielu pierwiastków w pożywieniu, bo zależy to od regionu ich pochodzenia. Kto z nas wie, ile fluoru zawiera chleb kupiony w sklepie? Zależy to od zawartości fluoru w wodzie, a ta jest różna już na terenie jednego województwa. Jeszcze większe różnice występują z [...]
[...] na drodze przemian chemicznych sluza do resyntezy (odbdowy) ATP. Organizm, dazac do przywrocenia rownowagi, odbudowywuje podczas wypoczynku dotychczasowe zasoby. Jezeli wysilek byl tak duzy, ze zapasy zostaly uszczuplone w powaznym stopniu, to organizm stara sie je nie tylko odbudowac do wczesniejszego poziomu, ale gromadzi ich nieco wiecej niz [...]
[...] Mit 3: Dietetyczne tablice zawartości Nie jesteśmy w stanie określić zawartości wielu pierwiastków w pożywieniu, bo zależy to od regionu ich pochodzenia. Kto z nas wie, ile fluoru zawiera chleb kupiony w sklepie? Zależy to od zawartości fluoru w wodzie, a ta jest różna już na terenie jednego województwa. Jeszcze większe różnice występują z [...]
[...] x 24 godziny np. 80 kg x 24 = 1920 kcal nastepnie otrzymany wynik mnozymy przez tzw. współczynnik aktywności. Współczynnik ten mówi o tym jaki tryb życia prowadzimy, czyli ile kalorii spalamy dziennie Współczynnik aktywności 1,4 - 1,5 - osoba bardzo aktywna (codziennie ćwiczy, ciężko pracuje fizycznie) 1,3 - 1,4 - osoba aktywna (codziennie [...]
[...] hamulec, który pozwoli mu nie przejadać się słodyczami? Na to bym nie liczył. O tym, co znajdzie się na talerzu dziecka, decydują rodzice, ono natomiast decyduje, ile zje. To my ustalamy, jaka ilość łakoci pojawi się na tym talerzu. Dzieci żywione smacznie, w sposób urozmaicony i w serdecznej atmosferze nieczęsto będą żądać słodyczy, [...]
Węglowodany Mit: Powinno unikać się węglowodanów, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć. Żadne źródło energii nie jest złe, o ile nie jest dostarczane w nadmiarze. Właściwe węglowodany (ze zbóż, owoców i warzyw) są niezwykle ważne dla naszego ciała i umysłu i powinny stanowić 60-70% dziennego spożycia kalorii. Węglowodany to najwydajniejsze paliwo dla [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wyższy poziom przeciwzapalnej interleukiny-10 (IL-10) na 4h po wysiłku. Nie wykazano jednak istotności statystycznej (czyli wynik mógł teoretycznie być dziełem przypadku). O ile wyniki te są zaskakujące i obiecujące, o tyle niestety większość z dostępnej literatury nie wspiera wniosków płynących z tego badania. [...]
[...] fosfokreatyny w mięśniu przyczynia się do wystąpienia zmęczenia i spadku zdolności wysiłkowej z powodu niemożności utrzymania resyntezy ATP na wymaganym poziomie i nasilenia procesów beztlenowej glikolizy. Proces ten prowadzi nieuchronnie do wzrostu zawartości kwasu mlekowego w organizmie i w konsekwencji do zakwaszenia mięśni. Wpływ [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
MIEJSCE I Prolog Dawno, dawno temu, gdzieś w centrum Polski żył sobie gruby człowiek. Był tak wielki, że używał swojego tłuszczu jako szalika. Jadł (a właściwie pożerał) co i ile chciał, pił co, i ile chciał, nie widząc w tym nic złego. Czas spędzał na opróżnianiu lodówki. Miał on naprawdę ciężkie życie. Pocił się kiedy wchodził po schodach, nie [...]
[...] zaleceń kolegów i cierpliwie czekać na efekty. Niewiedza, bezmyślność czy naiwność? Trudno powiedzieć, a jeszcze trudniej oceniać. Chciałbym jedynie przedstawić, na ile pochłanianie ogromnych ilości białka poprawia wyniki sportowe i co na to ma do powiedzenia nasz organizm. Białko jest niewątpliwie jednym z najcenniejszych składników [...]
[...] o większej zawartości białka w składzie. Należy również pamiętać, że odżywka to tylko dodatek do diety, który jest zaledwie częścią całej układanki. Trzeba sobie wyliczyć-ile kalorii i z jakich składników potrzebujemy i tym się kierować. Możemy wtedy optymalnie dobrać odpowiednia odżywkę oraz jej dawki, dzięki temu w dużej mierze nasz przyrost [...]
[...] fizycznie oraz stron internetowych rozpoczęła się w sprawie jakości odżywek białkowych „produkowanych” na rynku polskim. Dlaczego „produkowanych”? Po pierwsze w Polsce o ile mi wiadomo (czekam na sprostowanie) żadna z firm nie produkuje od początku do końca preparatów białek. Jeżeli chodzi o najbardziej cenione ze względu na skład [...]
[...] będę tu robił wbrew sobie, bo będę ćwiczył jak najgorszy sezonowiec. Nie mogę robić przysiadów i martwego ciągu. Jedyne czym się pocieszam to fakt, że raczej wszyscy wiedzą ile jestem w stanie podnieść w tych ćwiczeniach i nikt nie będzie mi wypominał braku tych podstawowych i bardzo dobrych ćwiczeń. Siła wyższa. Jak wiecie od pewnego czasu [...]