[...] W diecie ogranicza się spożycie niepełnowartościowych białek pochodzenia roślinnego znajdujących się w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych. Przy dużym nasileniu procesów katabolizmu wyrażającym się zwiększonym poziomem mocznika we krwi zwiększa się dobową wartość energetyczną pokarmów z jednoczesnym zmniejszeniem podaży białka [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
[...] spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej [...]
[...] spożywania pokarmów jak i zachowanie prawidłowych proporcji wyżej wymienionych składników jest niezbędne w diecie kulturysty. Ważne jest, aby spożywać tylko tyle pokarmów ile organizm może przyswoić, np. w przypadku protein jest to ilość 25 - 30 g w czasie 3 - 4 godzin. Wynika stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej [...]
[...] kiedys, gdy intensywny trening byl po prostu wzmacniajacym elementem kazdego dnia - bez uczucia znuzenia (nie liczac fizycznego zmeczenia miesni) i sennosci. Ostatnio trafilem na ksiazke Anthonnyego Robbinsa "Nasza moc bez granic" ktorej spora czesc poswiecona jest dzialaniu organizmu. Poniewaz nie posiadam tak duzego doswiadczenia, jak [...]
[...] się białka o wysokiej wartości biologicznej (dużej ilości aminokwasów egzogennych) proporcja B:W może wynosić 1:1-1,5. Nie należy głodzić się ani przejadać, pić tyle, na ile ma się ochotę. Białka i tłuszcze powinny być pochodzenia zwierzęcego, a węglowodany powinny być dostarczane najlepiej w postaci skrobi z ziemniaków, zbóż (mąki) oraz [...]
[...] i długopis. Twoim zadaniem będzie przeanalizowanie obecnej sytuacji w jakiej się znajdujesz. Przede wszystkim zastanów się jaki cel chcesz osiągnąć- jeśli jest to redukcja- ile kg chciałbyś zrzucić, abyś poczuł się usatysfakcjonowany? Następnie wypisz swoje nawyki, to co do tej pory jadałeś, co najbardziej lubiłeś, jaką formę ruchu [...]
[...] w g/kg masy ciała. Czyli jeśli ważmy 80 kg i wyliczymy sobie , że powinniśmy jeść 2g białka na kg masy ciała , wychodzi nam 160 gram białka dziennie. Skąd mamy wiedzieć ile zawiera weglowodanów,białka i tłuszczu np 100g (100ml) mleka ???.Tu z pomoca przychodzą nam tabele żywienia. Można je znaleźć w internecie w bardzo dużej ilości.(na dole [...]
[...] przez podanie odpowiedniej ilości płynu przed, podczas i po posiłku. Przed wysiłkiem należy pić jedną godzinę lub wcześniej 1-2 szklanki co 10-15 minut. W trakcie wysiłku (o ile jest to możliwe) co 10-15 minut 600-1000ml/godz. Zaraz po wysiłku, po zawodach lub treningu należy uzupełnić płyn licząc 500ml na każde 0,5kg utraconej masy ciała. Płyny [...]
[...] podanie odpowiedniej ilości płynu przed, podczas i po posiłku. • Przed wysiłkiem należy pić jedną godzinę lub wcześniej 1-2 szklanki co 10-15 minut. • W trakcie wysiłku (o ile jest to możliwe) co 10-15 minut 600-1000ml/godz. • Zaraz po wysiłku, po zawodach lub treningu należy uzupełnić płyn licząc 500ml na każde 0,5kg utraconej masy ciała. [...]
[...] podanie odpowiedniej ilości płynu przed, podczas i po posiłku. Przed wysiłkiem należy pić jedną godzinę lub wcześniej l - 2 szklanek co l O - 15 minut W trakcie wysiłku (o ile jest to możliwe) co l O - 15 minut 600 - 1000 ml/godz Zaraz po wysiłku, po zawodach lub treningu należy uzupełnić płyn licząc 500 ml na każde l/2kg utraconej masy ciała. [...]
[...] po treningu Zbyt duża ilość cukru dostarczonego w posiłku spowoduje duży, stale utrzymujący się wyrzut insuliny do krwi. Skutkiem tego będzie spadek hgh. Nasuwa się pytanie, ile cukru powinniśmy umieścić w owym posiłku? Moja sugestia to 2-4 gramy cukru na każdy gram białka. Zaś cała kaloryczność posiłku powinna być największa w całej diecie, [...]
[...] które zostały opisane w dalszej części pracy. Dobrym źródłem tłuszczy jest także tłuszcz kokosowy, palmowy, masło klarowane, awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy Woda, ile i jaką? Możesz przyjąć 1ml wody na 1kcal diety. Możesz też pić tak, by kolor moczu był słomkowy. Pamiętaj, że wysiłek fizyczny znacznie podnosi zapotrzebowanie na wodę. [...]
[...] Tak więc kalorie uzyskane ze strawienia posiłku (300 kcal) organizm na bieżąco zużyje na własne potrzeby nie odkładając nic w postaci tkanki tłuszczowej - dostanie tyle ile właśnie potrzebuje. Z kolei gdyby posiłek był trawiony jeszcze dłużej na przykład 4 godziny wówczas organizm dostałby 300 kcal ale sam potrzebowałby aż 400 kcal tak więc [...]
[...] posiłków, założę się, że mógłbyś jeść częściej, gdybyś zabierał jedzenie ze sobą. Nasza rada: kup małą lodówkę, by móc zabierać ze sobą jedzenie i jeść tyle razy dziennie, ile trzeba. Jeśli to zrobisz, poczujesz, że twój trening daje lepsze efekty. Jeśli wychodzisz z domu po śniadaniu (posiłek pierwszy) i wracasz dopiero przed pójściem spać [...]
[...] powinien się odżywiać jest bardzo dożo. Nawet wśród ludzi, którzy skłaniają się w jednym kierunku dietetycznym istnieją różnice w szczegółach, co powinno się jeść a co nie, ile kiedy i jak często. Badacze ciągle wynajdują coś innego i ciągle wychodzą nowe książki poparte badaniami, które po 10latach staja się karykatura samych siebie. Świat [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ponieważ wiele lat temu życie człowieka polegało na wykonywaniu wszystkiego siłą mięśni jak np. ścinanie drzew, podnoszenie głazów etc. to wszystko opierało się na sile wielu mięśni. To jest dla człowieka naturalne i takim został stworzony. I tak do dziś ćwiczenia wielostawowe to ogromny bodziec dla naszych mięśni do wzrostu. Poza tym [...]
[...] będzie się kurczył i będzie bolał to jedziemy do lekarza. Wracając do “nadprodukcji krwi". Jest to popularny mit wśród osób, które “lubią krwiodawców, ale nie w rodzinie" (ile ja się z babcią nawojowalem o to oddawanie krwi). Jeżeli coś takiego się zdarza, to nie wynika to z samego oddania krwi, ale ma znacznie głębsze przyczyny. [...]
[...] gramów wapnia przy czym 99% znajduje się w kościach. Tkanka kostna jest rusztowaniem dla naszego ciała i równocześnie magazynem, z którego organizm czerpie wapń i fosfor o ile jest jego zbyt mało w środkach spożywczych. Zawartość jego we krwi jest zawsze stała, nawet w ostatnim stadium zrzeszotnienia kości czyli osteoporozy. Jest to reakcja [...]
[...] jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej ? Dawniej uważano, że ważne jest, ile węglowodanów znajduje się w pożywieniu, natomiast w ostatnich latach pogląd ten wyraźnie uległ zmianie. Dziś wiemy, że rodzaj dostarczanych węglowodanów ma decydujący [...]