Czy można stosować odżywki wegańskie przy IBS? Te odżywki są robione na bazie strączków, dlatego zastanawiam się czy mogą nasilać wzdęcia przy IBS? Źle się czuje po normalnych odżywkach białkowych (izolatach), dlatego pomyślałam nad wegańskimi.
Kiedy stosowałem zwykłą odżywkę wpc od sfd miałem problemy z przeczyszczeniem mam dość delikatne jelita coś w stylu ibs. Mam tak po produktach mlecznych mleku itp mimo że na laktoze nie mam uczulenia. Znalazłem kilka białek, czy mógłby ktoś podpowiedzieć które może być najodpowiedniejsze? Najbardziej strawne? [...]
Używałam izolatów, ale ze względu na przejście na dietę low Fodmap musiałam z nich całkowicie zrezygnować :-( To jak mam sobie radzić w takim razie z zaparciami? Jak sobie pomóc? Te ryże brązowe tak mnie zapychają, że szybko staje się bardzo syta i nie mam ochoty jeść. To samo - jeśli chodzi o warzywa, ich zbyt duża ilość często leży mi na [...]
Cześć :) Obecnie jestem na diecie low Fodmap ze względu na IBS zaparciowy. 1. Mam w diecie bardzo dużą ilość warzyw. Czy np 400-500g warzyw w jednym posiłku to jest zbyt dużo i może powodować dolegliwości jelitowe? Np taka sałatka 150g pomidora, 150g ogórka świeżego, 150g sałaty lodowej Czy tak duża ilość warzyw jaką mam może pogłębiać zaparcia i [...]
Dzięki badaniom naukowym coraz więcej wiadomo na temat połączenia pomiędzy przewodem pokarmowym, bytującymi w nim bakteriami, a mózgiem i resztą układu nerwowego gospodarza. Wiedza na temat tych interakcji obejmuje jednak nie tylko aspekty fizjologiczne, ale również psychologiczne. Dieta może zarówno poprawić tolerancję stresujących wydarzeń, czy [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
Stres to stan, kiedy czujesz się niespokojny z jakiegoś powodu. Może być wywołany trudną sytuacją życiową, materialną, zbliżającym się wydarzeniem, np. wystąpieniem publicznym, egzaminem itp. Stres, jaki odczuwa nasz organizm, może także być wynikiem nieodpowiedniej ilości snu, nadmiernego wysiłku fizycznego lub ubogiej diety. Wiadomo jest, że [...]
Jeśli jesteś weganinem, to na pewno wiesz, że spożywanie dużej ilości produktów roślinnych to wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Minusem dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, mogą być niestety wzdęcia i gazy. Jednak, zamiast się zniechęcać do diety roślinnej, poszukaj rozwiązań, które pomogą Ci [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Aminokwasy, zaraz po wodzie, są najobficiej występującymi związkami chemicznymi w organizmie. Jednym z nich jest glutamina, która uznawana jest za jeden z najważniejszych i najbardziej wszechstronnych aminokwasów w diecie człowieka. Jej rolę dobrze scharakteryzowano zarówno w kontekście zdrowia jelit, jak i funkcjonowania układu odpornościowego. [...]
Gotowe wyroby wegańskie stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także wśród osób mających alergię czy problemy z układem trawiennym. Czasem eliminacja produktów zawierających mleko po prostu jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
Gdy po spożyciu posiłku jeansy nagle robią się za ciasne w pasie, możesz czuć się niekomfortowo i niewygodnie. Często powtarzające się wzdęcia mogą być oznaką problemów zdrowotnych, jednak w wielu przypadkach związane są ze stresem i złymi nawykami żywieniowymi. Oto najczęstsze przyczyny wzdęć po jedzeniu. Podsumowanie Jeśli po jedzeniu często [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]
Coraz więcej osób obserwuje u siebie problemy natury gastrycznej. Złe trawienie, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha czy nawet wymioty, to tylko niektóre objawy chorób i dolegliwości gastroenterologicznych coraz częściej zgłaszanych przez pacjentów, zarówno w gabinecie dietetyka, jak i lekarza. Na szczęście rosnąca świadomość ludzi na temat zdrowego [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]