[...] wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci, błękit brylantowy), sałata, termizowany serek twarogowo-śmietankowy (ser twarogowy, śmietanka, sól, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, karagen), Nori (wysuszone wodorosty), masago - ikra z gromadnika (ikra z gromadnika (Mallotus Villosus) cukier, sos sojowy, Mirin, przeciwutleniacz: kwas [...]
Często dieta kojarzy się nam z jedzeniem suchego ryżu, kaszy czy ziemniaków, ale wcale nie musi tak być. Takie danie wystarczy wzbogacić jakimś sosem czy dipem i już całość potrawy nabiera innego charakteru. A co jeśli nie mamy czasu, chęci i produktów, by stworzyć swój sos? Czy na sklepowych półkach znajdzie się jakiś godny uwagi, który od czasu [...]
[...] kupić dobrej jakości wędlinę, bez dodatków, musisz zapłacić dużo więcej. Oczywiście to żadne usprawiedliwienie. W plastrach wegańskich uważać należy na takie składniki jak guma ksantanowa, karagen, konjac, skrobia modyfikowana i inne. Choć nie stanowią dla nas jakiegoś zagrożenia, ale jak na jeden produkt, to jest tego po prostu dużo. Skład [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] w smaku. Skład Woda, olej rzepakowy, czosnek (5,5%), cukier, cebula, skrobia modyfikowana kukurydziana, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, syrop palonego cukru. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 327 kcal Tłuszcz: 31 g (w tym kwasy [...]
[...] z grochu, białko z żurawiny, białko z ryżu, białko konopne, białko słonecznikowe, białko z migdałów), substancja słodząca: ksylitol, aromaty, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, substancja słodząca: sukraloza, barwnik: karmel. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 380 kcal Tłuszcz: 5,2 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: [...]
[...] kultury bakteryjne, sól), tofu (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, olej Shea, sok cytrynowy z koncentratu, suszony koperek 1%, suszone drożdże, sól, skrobia, stabilizator (guma ksantanowa). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 262 kcal Tłuszcz: 26 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6,5 g) Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry: 1,0 g) [...]
Po co niektórzy producenci dają gumę ksantanową do białka? Używałem takich z jak i bez, i nie zauważyłem aby w czymkolwiek pomagała. Czy to kolejny zbędny śmiecioskładnik w przypadku białek czy ma jakikolwiek wpływ na jakość produktu?
Siema, macie jakieś pomysły na ciekawe owsianki/manne może być z gumą ksantanową bo codziennie robie i mi sie pomysły skończyły? Może być z produktami rekreacyjnymi.
Czy spożywanie każdego dnia w postaci,, przekąski,, bolero z dodatkiem 6 g gumy ksantanowej zaburzy w jakiś sposób redukcje? Całość ma chyba 10 kcal niecałe ale fajnie zapycha