[...] Co jednak do alkoholu czy słodyczy to całkiem nie moja bajka i nie mam z nimi problemu. Jednak co do żywienia bywa różnie, ponieważ mieszkam z rodzicami i trochę niestety gotowanie odpada, mogę co najwyżej ograniczać ilościowo to co gotują. Jeśli chodzi o sam trening to trenuje 3-5 razy w tygodniu, 3 razy to jest standard, czasem to [...]
[...] dojdzie do pewnych strat witamin i minerałów, musielibyśmy jeść wszystko surowe, choć niektóre rośliny oddają co mają najlepsze dopiero po obróbce termicznej np. pomidory, gotowanie na parze jesy chyba najbardziej bezpieczną obróbką termiczną dla warzywwięc nie ma co przesadzać, że trochę koloru Ci uciekło, chyba że hermetyczne zapakowanie i [...]
[...] wpadnie jakiś baton z tych zdrowszych, lub więcej węgli przedtreningowo. U mnie jest to każdego dnia tak samo, nie urozmaicam diety gdyż nie mam w tygodniu za wiele czasu na gotowanie plus zakupy. Tak mi w miarę odpowiada. A co do kcal to może rzeczywiście przydałoby sie coś dołożyć, sam nie wiem wklejam tutaj jeszcze postęp spadku wagi. [...]
[...] dobrze warior napisał lepiej wrzątkiem zalać i wymieszać to przynajmniej kleik zjesz a nie posklejana ciapke niewiadomo czego ;) Jeżeli chodzi o kleik z mąki ryżowej to też gotowanie tutaj już wchodzi w grę Spróbowałem z 50 stopni i jest aktualnie okej :D Bezproblemowo się zagęszcza. Co prawda taki kleik ryżowy 22 zł/1kg to trochę sporo, ale [...]
[...] dobrze warior napisał lepiej wrzątkiem zalać i wymieszać to przynajmniej kleik zjesz a nie posklejana ciapke niewiadomo czego ;) Jeżeli chodzi o kleik z mąki ryżowej to też gotowanie tutaj już wchodzi w grę Spróbowałem z 50 stopni i jest aktualnie okej :D Bezproblemowo się zagęszcza. Co prawda taki kleik ryżowy 22 zł/1kg to trochę sporo, ale [...]
[...] we krwi. Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). Zrównoważona dieta obniża indeks glikemiczny. Na przykład, w przypadku spaghetti spożytego oddzielnie wynosi on 65. Jeśli jednak makaron jest częścią [...]
[...] w diecie ilości białka dobiera się w niej zawierające dużo potasu dozwolone produkty roślinne. Można również uzyskać wysokie stężenie potasu w wywarach z warzyw przez gotowanie kolejno kilku warzyw w jednym wywarze. Dieta bogatoresztkowa, to dieta zawierająca zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka [...]
[...] jako „dobre węglowodany". Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). Zrównoważona dieta obniża indeks glikemiczny. Na przykład, w przypadku spaghetti spożytego oddzielnie wynosi on 65. Jeśli jednak makaron jest częścią [...]
[...] denaturacji (ścinanie się włókien białka) - zmianie struktury, która czyni białko nieaktywnym biologicznie (codziennym przykładem takiej denaturacji jest smażenie lub gotowanie jajka). Jest to spowodowane nieodwracalnym utraceniem trzeciorzędowej lub czwartorzędowej budowy białka. Z tej przyczyny dla otrzymania "suchej", ale [...]
orientuje sie ktos jaka jest roznica w zawartosci bialka na 100 g gotowanej piersi z kurczaka a pieczonej piersi kurczaka ? w tabelach kalorycznych podaje sie ze 100 g piersi z kurczaka ma 21 g bialka, ale nikt nie uwzglednia tego ze pod wplywanie gotowanie bialko sie ścina ;)
Czy gotując w mikrofali niektóre produkty nie zabijam w nich składników odżywczych? Nie pytajcie dlaczego ale przez jakiś czas bede miał możliwość gotowania tylko w mikrofalówce. I mam wątpliwości czy takie gotowanie nie spowoduje unicestwiania w posiłku tego co mi potrzebne w diecie. Zmieniony przez - SosnaPL w dniu 2007-09-24 09:16:53
[...] raka żołądka u osób z niedokwaśnością - charakterystyczna dla osobników z gr. A. Ryby i owoce morza. Dopuszczalne ilości to 250 g 3-4 razy w tygodniu. Zaleca się pieczenie, gotowanie i grilowanie. Najbardziej korzystnymi w tej grupie są: karp, dorsz, makrela, pstrąg, łosoś (świeży), sardynki i ślimaki (gatunek Helix pomatia zawiera silną [...]
witam Potrzebuje rady mam 182 cm wzrostu i 102 kg wagi. Jestem zawodowym kierowca w trasie 3 tygodnie wiec treningi odpadają, tak samo jak i gotowanie porządnych posiłków posiadam tylko maszynkę.... A chciałbym się pozbyć nadmiarów tłuszczu który jest zmagazynowany na brzuchu - (mam chude nogi i ręce). Mam przez to nadciśnienie. Jak mógłbym się [...]
[...] dwa a od 2 miesięcy trzy razy w tygodniu. Jestem raczej ektomorfkiem. Do diety przyłożyłem się miesiąc temu i staram się jej trzymać choć nie jest z tym łatwo - kasa, gotowanie starszych,szkoła. Moim celem jest oczywiście masa. Zastanawiam się nad kupnem jakiejś odżywki, coś co pomoże uzupełnić braki w diecie, chciałbym się was poradzić co [...]
[...] chleba razowego? ja generalnie oceniam go jako dobre zrodlo weglowodanow i zawsze daje go do szkoly, czasmai tez w innych posilkach znajdzie sie chlebek gdy nie ma czasu na gotowanie makaronu/kaszy/ryzu ,moge sie mylic ale uwazam ze miedzy makaronami kaszami etc. a chlebem razowym nie ma az takiej kolosalnej roznicy zebym musial specjalnie [...]
[...] Problem mutagenów, substancji toksycznych i rakotwórczym podzieliłem na 3 części. Pierwsza opisywała będzie wpływ obróbki pożywienia przez człowieka. Chodzi o grillowanie, gotowanie, pieczenie, czy smażenie. Druga będzie opisywała problem substancji dostających się do pożywienia w związku z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego oraz [...]
Tuńczyk z makaronem Tuńczyk Przygotowanie: 15 min Oczekiwanie: ok 15 min Pieczenie: nie osobiscie preferuje makaron muszelki lub "okrągły" Smażenie: tak Duszenie: nie Gotowanie: tak Trudność: bardzo łatwy Składniki na 2 porcje • 1-2 puszki tuńczyka w oleju - w zależności od liczby osób • makaron świdry • sól, pieprz, może być przyprawa [...]
[...] (razowe pieczywo z dodatkiem ziaren, ciemny ryż, razowy makaron) oraz większość owoców. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych, np. obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie) podwyższa ich indeks glikemiczny. Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyła, stosuj dietę o obniżonej wartości energetycznej. Zdecydowanie ogranicz produkty [...]
Witam ! Mianowicie do swojej diety jako zmiennik piersi z indyka dam tym czasowo wołowinę . I teraz pytanie ? - wiadomo zmazenie wolowiny zajmuje od 4-10 min - a gotowanie cza poswiecic dosc sporo czasu Dlatego pytanie do was co wybrac Ja osobiscie bym wybrał smazenie , poniewaz zajmuje mniej czasu Ale widomo gotowane jest zrowsze dlatego [...]