Anraz - w sumie poruszyłeś ciekawe zagadnienie dotyczące glutenu. TPodsyłam kilka badań, które poddają w wątpliwośc obiegowe twierdzenia dotyczącego tego składnika ;-) Ale tak na szybko, - wspomniałeś o diecie "jak w celiakii", jako opcji korzystnej. Dieta "jak w celiakii" niekiedy może być niezdrowia i negatywnie wpływać na stan mikroflory [...]
Tadeusz żyjesz? Jak forma? Tadziu teraz z Kubą walczy z glutenem }:-( /SFD/2016/10/29/12e0fb8d88184f41bc58c0851d9be56f.jpg Joke :))) Ubiegłeś mnie %-) Chciałem wkleić to zdjęcie i podpisać Gluten vs Gluten-free %-) Tadeuszu żyjesz?
To wiemy na czym stoimy, tylko ie rozumiem stwierdzenia ograniczam gluten, tu nie ma ograniczania, cos co uczula albo si enei je albo je, i co znaczy gluten free produkty, a po co, skoro wile zboz jest z natury gluten free a produktow gotowych kupowac nei trzeba. Co do miesa i ryb zawsze sa tanie odmiany , ale diety nie masz zlej, I rozgladaj sie [...]
[...] nadmierne spozycie weglowodanow i tluszczy transgenicznych nie cholesterolu z naturalnych pokarmow. To nie tak ze sie przyzwyczaił po prostu jezeli jesteś uwrażliwiona na gluten to po prostu caly czas masz podrażnione jelita gdy go ciagle jesz wiec nie wiesz dlaczego, dni lepsze dni gorsze ciagle cos sie obwinia za niedyspozycje zoladkowe. A [...]
Miska w dalszym ciagu podobna, naczytalam sie sporo o glutenie w kwesti redukcji tkanki tluszczowej i poki co nie zostalo udowodnione ze przeszkadza w redukowaniu, wiec jak sie pytam: dlaczego go ograniczalam? :-? Nie czulam sie nigdy po nim zle i nie mam nietolerancji, a nie mialam go w diecie przygotowywujac sie do zawodow, bo wedlug mojej Pani [...]
Miska w dalszym ciagu podobna, naczytalam sie sporo o glutenie w kwesti redukcji tkanki tluszczowej i poki co nie zostalo udowodnione ze przeszkadza w redukowaniu, wiec jak sie pytam: dlaczego go ograniczalam? :-? Nie czulam sie nigdy po nim zle i nie mam nietolerancji, a nie mialam go w diecie przygotowywujac sie do zawodow, bo wedlug mojej Pani [...]
Cześć "Kokosik". Ostatnio podczytuję tego bloga i to gwoli wyjaśnienia dlaczego jeszcze wciągam gluten. http://www.tlustezycie.pl/2012/08/zespo-drazliwego-jelita-cziii-gluten.html Dziewczyna ma takie podejście do diety jak Wy na tym forum i zgłębia tajniki wiedzy medycyny naturalnej. Potrafi wiele rzeczy wyjaśnić na poziomie molekuł (choć to [...]
[...] o niebo lepiej ale w tym samym czasie pozbylem sie wiekszosci wegli zlozonych - skrobi wiec na 99% daje ze to jednak owsiane 1% zostaje jednakl dalej dla skrobi byc moze gluten choc 'maki' nie jadam ryz,kasze ale dzis wpadla tortille i tez bez szalenstw wiec obstawiam: blonnik ( w duzych ilosciach) laktoza gluten skrobia (w zlym polaczeniu) [...]
ty masz wrazliwośc na gluten bedzie gluten waga pojdzie w gore zawsze, i 6 miesiecy do tylu dokładnie, potwierdziło się setny raz, trochę pieczywka, kawałek pizzy i zaprzepaszczona cała praca z długiego okresu, zobaczymy jak długo będę zrzucać, to com na urlopie nabrała i muszę się przyznać, że na urlopie mięknę, puszcza moje zacięcie, powinnam [...]
I raczej nie ma co debatować nad tym, czy widzisz efekty odstawienia glutenu, na te trzeba poczekać dłuższy czas (około pół roku o ile mnie pamięć nie myli), za to efekty ograniczenia FODMAP, powinny być widoczne niemalże natychmiast. Odpowiedz układu immunologicznego po spożyciu pokarmów zawierających gluten może utrzymywać się nawet przez 6 [...]
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki: "Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z [...]
[...] w walce z kg. Zrobiłam badanie trójki tarczycowej i dostałam Euthyrox 88 (a także 100 po skończonej 88) na rozruch tarczycy. Gdy dowiedziałam się co mi jest odstawiłam gluten, nabiał, wszystkie wymienione warzywa, które są zakazane przy niedoczynności. Jednak mam problem z rozplanowaniem B/T/W Staram sie ograniczać węgle wraz z porą dnia. [...]
[...] z trawieniem niektórych cukrów, które występują i w owocach i zbożach... Trzeba trochę pokombinować, a nieraz zrobić dokładne testy, żeby stwierdzić czy to uczulenie na gluten czy może jakiś inny składnik. Można np. być uczulonym na inne białka pszenicy, niż gluten... Na pewno w każdym razie warto rejestrować, co nam szkodzi i jadać w takich [...]
taka ciekawostka jak wykryc gluten info z wiki: "Najprostszą z metod pozwalającą stwierdzić, czy dany produkt zawiera skrobię (np. wędlina lub ser), jest test z płynem Lugola lub ze związkami jodu (np. jodyną). Należy kroplę rozcieńczonego płynu Lugola lub jodyny nanieść na nieznany produkt. W obecności skrobi odczynniki zmienią kolor z [...]
okey, tylko jaki jest sens robienia nagonki na gluten, gdzie w momencie gdy ludzie to łykną to cały przemysł np. zbóż powinien legnąć w gruzach...? przecież to nikomu na rękę. z drugiej strony jednak mają możliwość wypuszczania produktów typu "gluten free", aczkolwiek jakoś nie zauważyłem w świecie na co dzień, by tych produktów było zatrzęsienie [...]
Kokosik - jest tak najpewniej jak piszesz. Wiesz ja od kwietnia wiem o tym hashi, znam wszystkie zalecenia tu z forum, najpierw przy tsh 30 założyłam że to czy jem gluten czy nie to nie ma jakiegoś większego znaczenia bo są inne priorytety, potem złapała mnie angina i długo trzymała a teraz dopiero wyniki są w miarę ok i czuję się lepiej więc [...]
Japończycy którzy badają ryż odkryli, że gluten zawarty w ryżu jest przyczyną stanów zapalnych jelita grubego oraz raka jelita grubego. Ponoć 80% populacji ma skłonność do alergii na gluten. Jeżeli nie przerodzi się w nietolerancję to jest dobrze.