[...] na dzień dzisiejszy trudno jest wyrokować, że WPH są generalnie lepszym rozwiązaniem po treningu niż WPI czy nawet WPC. Trudno też upierać się, że na pewno nie są. Brakuje nie tylko wystarczającej ilości badań i publikacji, ale też w ramach tych już dostepnych istnieje wiele znaków zapytania. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-06 01:08:17
[...] hamowania rozbudzenia organizmu (prekursor do serotoniny) dzięki czemu możliwe jest zachowanie pewnej równowagi i unikanie zaburzeń ze strony psychicznej Zgodzę się z Tobą faftaq że obecnie ciężko jest wyrokować co jednoznacznie jest lepsze Jest za mało badań a już w szczególności tych które są nie do przeinterpretowania tłumaczących wszystkie [...]
[...] istotnego znaczenia. Insulinową odpowiedź można nie tytle poprawić, co wręcz zwielokrotnić poprzez dodanie kilku gram leucyny do białka i węgli przyjmowanych po treningu. Hydrolizat zapewne ma swoich entuzjastów, więc wypuszczenia takiego j/w produktu na rynek przez FitMaxa to posunięcie dobre. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-06 10:11:24
[...] nich najbardziej gdyż zawiera peptydy a nie białka Inne są również substancje towarzyszące itd Nie upieram się że WPH jest lepsze od WPI i myślę że dobrze o tym wiesz faftaq :) (chwila wyjaśnienia dla tych którzy rozmowę śledzą lub na nią kiedyś trafią) Z jednych badań wynikają różnice a w innych są mniejsze wręcz nieznaczne jednak należy [...]
[...] insulina nie tylko nie obniża poziomu tryptofanu we krwi, ale wręcz może zwiększać jego ilość. Tak więc poprzez spożycie samych węglowodanów, możemy uzyskać wzrost poziomu tryptofanu w krwiobiegu. Wynika to z faktu, że insulina powoduje "uwolnienie" tego aminokwasu z wątroby. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-06 12:08:48
[...] (zmieniłaby się drastycznie np.: przy dodaniu niewielkiej ilości nawet węglowodanów). Za istotną uznałem jedynie pewną niekonsekwencję w przykładaniu przez Ciebie do nich miary, więc się do tej kwestii odniosłem. Wątek swoją drogą rozwinął się ciekawie. Może jakiś czytelnik skorzysta Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-06 12:59:11
[...] aminokwasów z form wolnych i polimerycznych. Jak słusznie przypuszczasz determinujące znaczenie dla kwestii tryptofanu (i tego jak zostanie spożytkowany) ma insulina, która np.: hamuje aktywność enzymu - dikydrooksygenazy indolanowej - zaangażowanego w katabolizm tryptofanu w wątrobie. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-06 14:08:24
[...] jeszcze czas jaki jest wymagany by aminokwasy pojawiły się we krwi po spożyciu WPH i po spożyciu wolnych form. Takie badania - jeśli interesuje Cię to zagadnienie - myślę że znajdziesz. Tutaj link do wspomnianego przeze mnie: http://ajpendo.physiology.org/content/288/4/E645.full.pdf+html Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-09-07 10:03:03
Faftaq - temat, który założyłem jest ściśle wąski i tyczy się samych witamin. Wiem, że mózg oprócz witamin pochłania wiele innych substancji chemicznych, które są niezbędne do jego funkcjonowania. To nie jest forum typowo lekarskie, aby o tym tu rozmawiać. Tak z ciekawości, dużo czytasz, czy zajmujesz się na codzień ośrodkowym i obwodowym [...]
[...] każdy chory powinien być wyszkolony w kierunku szybkiego rozpoznania początkowych stadiów kwasicy ketonowej (badanie poziomu cukru we krwi na glukometrze oraz badanie moczu na obecność acetonu). Śmiertelność wynosi około 10% i rokowanie znacznie się pogarsza w razie późnego rozpoczęcia leczenia. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-01-12 00:55:51
Essence moja propozycja jest taka - bys skontaktował się z Faftaq'iem, lub Lukaszem (LukaszK) i ewentualnie ich zapytał o pomoc. Osobiście nie czuje sie kompetentny do udzielania jakichkolwiek rad, a trzeba brac przymiarke na to, ze kazdy moze doradzac w internecie, ale nie kazdy ma ku temu podstawy (nie ublizajac nikomu), wiec czasem warto [...]
[...] spożycia białka przez kenijskich biegaczy, to poniższa publikacja raczej wskazuje na mniej więcej dwukrotnie (lub więcej) wyższe spożycie białka niż wspomniałeś (ok 1,3g na kg masy ciała): http://www.ku.ac.ke/images/stories/docs/publications/enviromental_human/Food-and-Macronutrient-Intake.pdf Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-08 22:35:36
[...] mówisz nie przedstawiłem współczesnych Eskimosów jako okazów zdrowia. Ty to sobie dopowiedziałeś. Dziwne, że muszę tłumaczyć się z tego czego nie powiedziałem Treść ostatniego posta mam nadzieję że nie był adresowany pośrednio do mnie, ani tym bardziej nie starał się być "o mnie"... Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-10 22:48:59
[...] Co wnosiły badania przeze mnie przytoczone na temat KD - już pisałem, kwestia braku akceptacji tego faktu wynika jak rozumiem z Twojej wiedzy na temat skutków fizjologicznych stosowania KD które przedstawiłeś lakonicznie ale dość kategorycznie. Stąd też jestem po prostu ciekaw ich uzasadnienia. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-12 20:39:28
[...] się kiedyś trochę żywieniowym uwarunkowaniom ewolucyjnym to kilka ciekawych zależności poruszonych zostało w publikacji: http://www.direct-ms.org/pdf/EvolutionPaleolithic/Eaton%20Paleo%20Nutri%20Review%20EJCN.pdf Również dziękuję za dyskusję na poziomie. Mi także było miło. pozdrawiam Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-18 11:25:27
Nie drocz się ze mną :). Ja Ci nie powiem, ale coś tam jest innego %-). Mnie taka wiedza o jakichś strzałach z liny inu %-) się nie trzyma obecnie. Wiem tylko tyle, aby unikać cukru i tyle %-). Faftaq mi to chciał pokrótce wyjaśnić, ale niestety - patrz wcześniej. :). Te WSZYSTKIE informacje co na forum ludzie rzucają o zachowaniu się organizmu [...]