JAK CHRONIĆ PAMIĘĆ, KONCENTRACJĘ I SZCZĘŚCIE? Osoby, które sporo czytają, interesują się otaczającym światem, oglądają telewizję, uczą się języków obcych, rozwiązują łamigłówki, są aktywne, czyli gimnastykują szare komórki, do późnej starości zachowują sprawność intelektualną. Nie tylko jednak takim działaniom zawdzięczany biegłość umysłu. Procesy [...]
Artykuł ma posłużyć temu, aby "Jak najmądrzej i najzdrowiej pobudzić swój Wzrost" u osobników płci męskiej, bez żadnych środków które nie dają 100% pewności (Nie mam na myśli HGH, który w tym temacie nie będzie poruszany z takiego powodu, gdyż powinien być tylko i wyłącznie skonsultowany z Lekarzem Endykrologiem). W Artykule sprostowanych jest [...]
Składniki odżywcze dzielimy na: -> budulcowe, ->energetyczne, ->regulujące. Budulcowe Składniki budulcowe służą do budowy i odnowy organizmu; zaliczamy do nich białka oraz sole mineralne. Białka: - stanowią około 20% masy naszego ciała, - są podstawowym minerałem budulcowym komórek i tkanek organizmu, - są także źródłem energii, dostarczają około [...]
Witaminy Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w [...]
Ogólna charakterystyka i klasyfikacja. Fermentacja mlekowa jest jedną z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych w świecie metod utrwalania mleka. W przeszłości metoda ta była wyłącznie stosowana w gospodarstwach domowych do utrwalania mleka różnych ssaków (krowiego, owczego, koziego, kobylego), a umiejętność wytwarzania produktów [...]
1. Co to są witaminy: Witaminy są koenzymami wielu enzymów. Niektóre pełnią rolę przeciwutleniaczy i biorą bezpośredni udział w niektórych procesach fizjologicznych. Są syntetyzowane przez rośliny, ponadto niektóre mogą być wytwarzane przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia [...]
1. Co to są witaminy: Witaminy są koenzymami wielu enzymów. Niektóre pełnią rolę przeciwutleniaczy i biorą bezpośredni udział w niektórych procesach fizjologicznych. Są syntetyzowane przez rośliny, ponadto niektóre mogą być wytwarzane przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia [...]
Witaminy są to związki o charakterze regulatorowym, konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Biorą udział w większości procesów metabolicznych między innymi w cyklach przemian energetycznych, w reakcjach towarzyszących powstawaniu erytrocytów, budowie białek, tworzeniu neurotransmiterów, a ponadto mają zdolności antyoksydacyjne. Są [...]
Zaciekawiło mnie to zagadanienie i troche poszperałem w internecie. Witaminy są organicznymi związkami chemicznymi, są substancje egzogennymi - niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Biorą one udział w prawie wszystkich procesach [...]
Witajcie, takie oto tabele znalazłem u siebie w starym podręczniku do biologii do klas I gim. Może komuś sięprzydadzą :) Tabela 1. Zawartośc błonnika w produktach -brzoskwinie suszone bez pestek - 24g ( wszędzie na 100g) -otręby - 15 g suszone śliwki - 14g -migdały - 14g -rodzynki - 7g -graham - 7g ( co to jest ten graham? ) -szpinak gotowany - 7g [...]
KREATYNA Kreatyna - faza ladowania Wokół tak przyciągającego uwagę suplementu jak kreatyna, krąży wiele mitów i półprawd, które bardzo trudno zdemaskować. Opierając się na badaniach nad stosowaniem kreatyny naukowcy doszli do wniosku, że faza intensywnego ładowania kreatyny nie jest konieczna, a nawet może zaszkodzić osiągnięciu optymalnego [...]
nie wiem czy było.mi sie wydało dosc ciekawe wiec wklejam "Wegetarianizm jest stary jak sama ludzkość. Jeśli były całe epoki i trendy, gdzie odżywiano się przede wszystkim mięsem, to istniały również całe obszary naszego globu, gdzie spożywano głównie owoce i płody ziemi, a mięsa nie jadano w ogóle lub stanowiło ono rzadki luksus. Natomiast w [...]
[...] zaburzeniami w trawieniu.Biotyna jest odporna na dzialanie wysokiej tempertatury.Wystepowanie biotyny:mleko,watroba,sledziona,zotlko jaja,drozdze,ryz,niektore warzywa i owoce.dzienne zapotrzebowanie to 0,01mg Kwas pantotenowy nie stwierdzono u ludzi wyraznego schorzenia na niedobur kwasu [...]
Tak ogólnie mi się nudzi i postanowiłem zapodac tutaj taki mały arcik dotyczący witamin od A do PP: Witamina A Działanie: Wpływa na czułosć siatkówki, na produkcje protein i stan skóry, Jej brak powoduje osłabienie widzeniao zmroku, trądzik, choroby skóry. Źródła występowania: Szpinak, marchew, mleko, tran. W warzywach występuje w formie [...]
Na rozkaz wrzucam swój przepisik i daje gwarancję naprawdę świetnego doznania dla podniebienia:-)) Przy okazji może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę;-) Zacznijmy [...]
Szukałem ale nie znalazłem więc troszeczke napisze Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka potrzeba około 60 składników odżywczych. Niektóre z nich mogą powstać w organizmie człowieka z innych dostarczonych z pożywieniem, związków i te nazywamy endogennymi. Nato miast około 40 związków, których organizm nie może zsyntetyzować, należy [...]