Posiłek pierwszy jest na skalę gwiazdek michelin. Dieta jest przepełniona pieczywem i wędlinami sklepowymi które są wysoko przetworzone. Pomidory dostarczają relatywnie dużej ilości potasu jak i są źródłem likopenu - nie bazuj jedynie na nich.. masz różnokolorowe warzywa do wybory. Każdy odcień wykazuje różne właściwości. Poza tym występuje [...]
Tuńczyk - jeśli ma być z puszki to bardzo sporadycznie bym go jadał, są bardziej zasobne w DHA i EPA jak i bardziej wartościowe ryby jak: pstrąg, łosoś dziki, śledź, węgorz, halibut (świeże). Zmielone siemię można dodawać np: do płatków owsiancyh, jest sporo kombinacji. Pomidory same w sobie nie wystarczą, głównie dostarczają sporej ilości potasu [...]
Diete układasz w taki sposób aby spełniała wymagania ustrojowe na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, u Ciebie wygląda to bardzo słabo. Masz relatywnie duże niedobory żywieniowe (generuje to przede wszystkim brak warzyw ) w dodatku występują kolosalne ilości białka, co może negatywnie wpływać na pracę takich narządów jak wątroba i nerki, w [...]
Jakie miałeś badania robione? Pytam, gdyż wiele ludzi pomija istotne badania. Warzywa ( różnokolorowe ) powinny znajdować się praktycznie w każdym posiłku, gdyż są bogatym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika etc. Każdy odcień odpowiada za inne wartości odżywcze. Zalecane spożycie wynosi ok.0.5-1kg na dobę - nie bój się również [...]
Ja kupuje spirulinę w proszku 0,5kg. Kupuje z brytyjskiego amazona. Jak się ma kartę płatniczą to zamawianie jest banalne, a przesyłki przychodzą w ciągu tygodnia zwykle, w zależności od rodzaju. Podstawy jakie powinieneś wiedzieć o spirulinie: https://i.imgur.com/2U2sxb0.png Warto Zapamiętać * Zaobserwowano reakcje alergiczne na spirulinę, [...]
o3 mozesz uzupelnic nie tylko w formie suplementu, z powodzeniem wykorzystac mozna rowniez tluste ryby, ktore beda zrodlem epa i dha, czy tez tran, orzechy zrodlem ALA, czy tez tluszcze roslinne z olejow tloczonych na zimno, jak olej lniany np. budwigowy
[...] na polkach sklepowych. Kg swiezej makreli kosztuje 13 pln. To sa 4 sztuki bez glow. Jedna trudno wciagnac. Jedna, no dwie tygodniowo z nawiazka pokrywa zapotrzebowanie na dha i epa. Do tego bialko i inne tluszcze. Kilka zlotych dla maruderow co pisza, ze ryby sa drogie czy cos (to cena ze sklepu rybnego, nie z sieciowki) Albo jeden pstrag [...]
Makrela to tłuszcze EPA i DHA, oliwa z oliwek to głównie (~70%) tłuszcze jednonienasycone, a orzechy, w zależności od typu to najczęściej albo ALA, albo jednonienasycone. Generalnie, nie jest to zamiana na zasadzie równoważnej, no chyba że orzechy włoskie, które dostarczą trochę tego ALA, ale i tak dalej nie będzie to ten sam poziom co [...]
Miruna jest sporo uboższa w omega 3 niż ww, choć obleci (około 200mg EPA/DHA na 100g). Witaminy D też ma ze 20x mniej niż np. w śledziu. Skażenie rtęcią pokazuje umiarkowane... http://seafood.edf.org/hake Co do reszty. Olej kokosowy ok do smażenia. Olej rzepakowy dobre źródło krótkołańcuchowych omega 3, ale musi być tłoczony na zimno. W przypadku [...]
Powiem tak, tuńczyk ma dość dobrą gęstość odżywczą (zbliżona pod pewnymi względami do łososia), przede wszystkim jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega 3 EPA i DHA, ale jest bardzo mocno zanieczyszczony rtęcią, dlatego osobiście trzymam się z daleka. Podobnie makrela bałtycka/hiszpańska jest bardzo mocno zanieczyszczona. Generalnie sprawa z [...]
Ostatni post wiele rozjaśnił, szczególnie w kwestii problemów z tłuszczami. Ale zacznę od końca. Tak, nikotyna w wielu przypadkach hamuje rozwój lub/i doprowadza do remisji choroby. Info potwierdzone przez wiarygodnego patofizjologa laboranta. Lekarze za bardzo o tym nie są skorzy oficjalnie mówić, ale takie są fakty. Palenie nie jest zbyt dobrym [...]
Czy oprócz wypisanych suplementów bierzesz jakieś suplementy typowo pod Twoją chorobę? Próbowałeś glutaminę? WPI - jeśli dobrze tolerujesz - jest pomocne w problemach jelitowych, gdyż wiele badań wykazuje jego leczniczy wpływ na nabłonek i kosmki jelitowe. Niemniej, ważne też by kupować w takiej sytuacji możliwie najczystszy produkt bez zbędnych [...]
Jabłko ma również słaby profil wartości odżywczych, więc to są mity :) Jedynie ilości witaminy C są w nim przyzwoite, ale to jak w każdym owocu. Jeszcze wrócę do kurkumy. Stosowanie kurkumy jako przyprawy w celach terapeutycznych w zasadzie mija się w z celem, a to z dwóch powodów: 1. Kurkuma =/= Kurkumina. Kurkumina to substancja aktywna zawarta [...]
Czy oprócz wypisanych suplementów bierzesz jakieś suplementy typowo pod Twoją chorobę? Próbowałeś glutaminę? WPI - jeśli dobrze tolerujesz - jest pomocne w problemach jelitowych, gdyż wiele badań wykazuje jego leczniczy wpływ na nabłonek i kosmki jelitowe. Niemniej, ważne też by kupować w takiej sytuacji możliwie najczystszy produkt bez zbędnych [...]
Kwasy tłuszczowe będą inne. Jednak nie należy tego rozpatrywać w skali posiłku, ani nawet dnia a tygodnia. Przecież nie będzie codziennie jadł ryby, żeby dostarczyć EPA+DHA. Dostarczysz więcej kilka razy w tyg. i tyle. Cukier w warzywach to śladowe ilości. Głównie błonnik. Obawa o warzywa w diecie z uwagi na cukry to już początki ortoreksji. [...]
Produkty takie jak: smakowe wody, jakieś sałatki z KFC, masło orzechowe z ziemnych, bułki pszenne, kukurydza, masło roślinne, makarony bezjajeczne, soki owoce sklepowe, wędliny jak i słonecznik do wyeliminowania. Masz zachwiany stosunek kwasów tłuszczowych. Wybieraj świeże warzywa jak i owoce ( różnokolorowe ), zalecana podaż warzyw wynosi ok [...]
Miał ktoś styczność może? Jestem ciekaw smaku i czy da radę to dodać do kury albo ryżu? Albo takie samo można wcinać? Glony wakame są znane w Japonii i stosowane w tamtejszej kuchni. W innych rejonach świata ich popularność powoli rośnie ze względu na właściwości tych alg. Wakame wyróżniają się m.in. zawartością fukoksantyny - barwnika, który [...]
[...] ze ich nie masz w "diecie" to wiem. Bo nie ma zamiennika, trzeba rybe polubic (moze warto do dzialu Kuchnia Sfd zajrzec?). Nie pamietam juz jak to jest z konwersja ALA do dha i epa, ale to slabo wypada zdaje sie - gdzies na forum jest art na ten temat. Poprawiłam u góry o co mi chodziło z tą rybą, bo ucięła mi się większa część zdania w tedy. [...]
Ale co nie? To, ze ich nie masz w "diecie" to wiem. Bo nie ma zamiennika, trzeba rybe polubic (moze warto do dzialu Kuchnia Sfd zajrzec?). Nie pamietam juz jak to jest z konwersja ALA do dha i epa, ale to slabo wypada zdaje sie - gdzies na forum jest art na ten temat.