Olej słonecznikowy - pozyskiwany z nasion słonecznika (Helianthus annuus) , stanowi źrodło przede wszystkim kwasów tłuszczowych z grupy omega 6 (kwasu linolowego), a także omega 9 (kwasu oleinowego). Jest również źródłem lecytyny, karotenoidów, wosków oraz znacznych ilości witaminy E. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, pod warunkiem zachowania [...]
Olej z dyni - pozyskiwany jest z nasion, posdiada ciemnobrązowy kolor oraz intensywny orzechowy smak. Stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowch (kwasu linolowego, oleinowego, linolenowego, i innych). Dodatkwo jest także źródłem witamin, składników mineralnych i fitosteroli. Pomaga hamowac konwersję testosteronu w DHT, polecany jest nie tylko [...]
Olej z kokosa - pozyskiwany jest z dojrzałych owoców palmy kokosowej (Cocos nucifera), charakteryzuje się dużą stabilnością i odpornością na jełczenie. Stanowi źródło kwasu tłuszczowych o średniej długości łańcucha (MCT), które ze względu na budowę chemiczną wykazują właściwości inne niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe dominujące w żywności. MCT [...]
Olej z ogórecznika - to olej, który pozyskiwany jest z nasion Oleum Boraginis. Stanowi źródło kwasu gammalinolenowego (GLA) oraz innych kwasów tłuszczowych (palmitynowego, stearynowego, oleinowego, linolowego,erukowego. Posiada właściwości przeciwzapalne i łagodzi obajwy alergii, korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego, [...]
Olej z pierwiosnka - (Oleum Primulae veris L.), stanowi źrodło przede wszystkim kwasu gamma linolenowego oraz kwasu linolowego, które należą do tzw. kwasów omega6. Pod warunkiem zachowania w diecie odpowiedniej proporcji pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 3 i omega3, olej z pierwiosnka wspomaga i normalizuje procesy przemiany materii, pozytywnie [...]
Omega 3 (n-3)- grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla. Stanowią istotny składnik błon komórkowych, są prekursorami i wpływają na aktywność ważnych biologicznie związków - eikozanoidów . Wyróżniamy: kwas alfa linolenowy, krótkołańcuchowy [...]
Omega 6 - grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy szóstym od końca atomie węgla. Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz prekursory prostaglandyn. . Wyróżniamy:kwas linolowy (LA - najobficiej występujący n-6 w produktach pochodzenia roślinnego), kwas [...]
Omega 9 - grupa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy dziewiątym od końca atomie węgla. Nie należą do NNKT, mogą być wytwarzane w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym przedstawicielem tej grupy kwasów tłuszczowych jest kwas oleinowy, obficie [...]
Orange peel extract (standardized to 98% d-limonene) - ekstrakt ze skórki pomarańczy, standaryzowany do 98% d-limonenu. D-limonen to oleista substancja o charakterystycznym cytrusowym aromacie, która pozyskiwana jest nie tylko z pomarańczy, ale również z grejpfrutów, cytryn, limonek czy mandarynek. Wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego, [...]
Orotan kreatyny (tri-creatine ororate, di-creatine ororate), Połączenie jednej cząsteczki kreatyny i trzech lub dwóch cząsteczek kwasu orotowego w jedną molekułę, pozwoliła nadać otrzymanej substancji nowe właściwości. Kwas orotowy bowiem dodatkowo wpływa na produkcję energii poprzez: wzrost poziomu UMP (urydynomonofosforanu), wzrost poziomu PRPP [...]
Orotynian Kreatyny Etyl Ester - połączenie kwasu orotowego i kreatyny w jedną molekułę poddane procesowi estryfikacji (rodzaj reakcji chemicznej z alkoholem etylowym). Zasadnicza rola kreatyny polega na "odtwarzaniu" adenozynotrójfosforanu (ATP), czyli podstawowego wewnątrzkomórkowego nośnika energetycznego. Kreatyna zwiększa także uwodnienie [...]
Osthola 98% - jest substancją klasyfikowaną jako rodzaj kumaryny, pozyskiwaną przede wszystkim z Cnidium monnieri (selernicy) oraz kilku innych gatunków roślin. Związek ten jest afrodyzjakiem – zwiększa libido oraz wpływa korzystnie na aktywność seksualną. Stosowany jest w leczeniu zaburzeń erekcji. Działa poprzez zwiększenie stężenia cGMP oraz [...]
Oxytropis Falcata - ekstrakt z tej rośliny jest źródłem flawonoidów i ich prekursorów - chalkonów. Brak jest danych naukowych na temat wpływu w/w ekstraktu na formę sportową, flawonoidy i chalkony stanową jednak bardzo intensywnie badaną w ostatnich latach grupę związków chemicznych pochodzenia naturalnego. Wiele z nich wykazuje silny potencjał [...]
P2 Oolong Tea SE - ekstrakt z herbaty oolong. Oolong to pólfermentowana tradycyjna herbata chińska (stopień fermentacji od 8% do 85%). Herbata ta jest źródłem polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym oraz kofeiny (której jednak zawiera mniej niż herbata zielona czy czarna). Jako że aktywne związki zawarte w liściach Camellia sinensis, mogą mieć [...]
PABA –kwas para-aminobenzoesowy – organiczny związek chemiczny należący do aminokwasów niebiałkowych, klasyfikowany jest jako witagen, czyli substancja witaminopodobna. W jego budowie strukturalnej wyróżniamy grupę karboksylową oraz aminową, które łączą się z pierścieniem benzenowym w pozycji para. PABA powszechnie występuje w produktach [...]
Pankreatyna – należy do powszechnie stosowanych kompleksów enzymatycznych, mających na celu uzupełnienie lub nawet zastąpienie działania endogennych enzymów trzustkowych. W jej skład wchodzą następujące enzymy trawienne: lipaza ( odpowiada za rozkład tłuszczowców), amylaza (jej rola polega na hydrolizowaniu skrobi) oraz proteazy (odpowiedzialne za [...]
Papaina - enzym trawienny, wstępnie rozkładający białka (przede wszystkim pochodzenia zwierzącego), pozyskiwany z papai (stąd pochodzi jego nazwa). poprzez wpływ na rozkłąd hydrolityczny białek ułatwiać może przyswajanie aminokwasów, wspomagać procesy związane z trawieniem, zapobiegać zaleganiu pokarmu w przewodzie pokarmowym. Wg niektórych źrodeł [...]
Pausinystalia bark extract ( standardized for Aphrodine HCI) - ekstrakt z rośliny Pausinystalia brachythyrsum / Pausinystalia yohimbe, będacy źrodłem alkaloidu indolowego - johimbiny. Substancja ta znana powszechnie jako afrodyzjak i środek na potencję wykazuje także potencjał termogeniczny i stymulujący. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy i ośrodki [...]
Pektyny – z chemicznego punktu widzenia stanowią łańcuch poligalakturonowego kwasu zestryfikowanego metanolem z bocznymi odgałęzieniami utworzonymi prze zarabinozę i galaktozę. Obecne są żywności pochodzenia roślinego, np. w niektórych owocach ( jabłkach, cytrusach i innych) i na skalę przemysłową z nich są pozyskiwane. Pektyny klasyfikowane są [...]