[...] może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. W Internecie bez trudu można znaleźć informację o stężeniu PM 2,5, czyli drobnych cząstek o stężeniu mniej niż 2,5 µm (mikrometra) powstających w czasie spalania paliw kopalnianych i drewna (a także stężeń tlenku azotu, PM10, ozonu, tlenku [...]
[...] produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu szczupłej sylwetki. Rośliny strączkowe Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę czy soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka oraz dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
[...] lipidów związanych z glutenem do frakcji skrobiowej (CMC) i ze znacznym spadkiem lipidów związanych z zewnętrzną częścią ziaren skrobi (HPMC). Podsumowanie Chleb może utuczyć, dostarczany w nadmiarze, tak samo, jak wszystkie źródła węglowodanów. Nie należy go piętnować, to dawka czyni truciznę lub lek. Z pewnością godne odradzenia są wszelkie [...]
[...] w 2 miesiące max. Oto moje dane: waga: 64kg wzrost: 164 cm zaw. tłuszczu: 33% chodzę na siłownię 4 x w tygodniu po 2 godziny (pomimo tego i tak nic nie zrzucam, tłuszczyk jak był tak jest) a oto ta dieta: (jem o wyznaczonych porach, dokładnie o tej godzinie która jest podana) 9:00 - Płatki owsiane 1 łyżka - Mleko 1,5% 200g - Chleb chrupki [...]
[...] jego dużą zaletą. Jednak w naszych czasach jest coraz więcej przeciwników tego produktu. Dlaczego ? Faktycznie makaron jest bardziej przetworzony niż np. kasza gryczana czy płatki owsiane, otrzymuje sie go bowiem z półproduktu w postaci mąki. Natomiast wyroby mączne postrzegane są jako te, które nas tuczą i są niezdrowe. I faktycznie mąka, [...]
[...] wapń, fosfor i witaminy. Kupuj tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie. W tej diecie, oprócz wymienionych niżej owoców, pieczywa i innych składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów: naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczony owocowy i owocowy o normalnej zawartości [...]
Proszę bardzo tu jest dalszy ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w [...]
[...] apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Dlaczego tak jest? Cały sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA Makaron + warzywa Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, zaś makaron - węglowodany. Jeśli dodasz trochę oliwy z [...]
[...] z 3 jajek. Po tym śniadaniu w szkole cały czas mam wzdęcia. Narasta to gdy zjem drugi posiłek, z którym też mam problem bo wszystkie przerwy oprócz długiej (która zaczyna się o 14) trwają 5 minut. Czy miałbym problem z nabraniem masy gdybym nie jadł przez te 8 godzin? I jeszcze pytanie - jak z węglami na noc? Niektórzy mówią, że to [...]
[...] dietetyków zaleca rezygnację z glutenu i nabiału. Ale istnieją też badania naukowe uzasadniające takie postępowanie- zazwyczaj u osób z chorobami autoimmunologicznymi tarczycy występuje dużo większe ryzyko nietolerancji glutenu -celiakii. Dlatego też zaleca się przebadanie wszystkich chorych na Hashimoto czy Gravesa-Basedova pod jej kątem. [...]
[...] na IIśniadanie, owoców na podwieczorek i sporej porcji warzyw do obiadu i kolacji. Bogate w kwas foliowy są: buraki, fasola,szparagi, awokado, brukselka,szpinak,razowe pieczywo,makarony, mineralizowane płatki śniadaniowe. W początkach ciąży zapotrzebowanie na energię wzrasta nieznacznie, toteż należy kierować się apetytem w kwestii doboru [...]
No niestety tak to nie działa jak napisałeś wyżej , to nie makroskładniki czy produkty nas tucza tylko bilans kaloryczny wiec nie ma znaczenia czy zjesz 100 g czy 10 g tłuszczów byle mieścic się w bilansie kcal a tłuszcze odgrywają ogromne znaczenie wiec muszą być w dobrej diecie . Poczytaj podstawy o układaniu diet bo masz spore braki a dieta to [...]
[...] i ludzkie - owszem. Zwierzece estrogeny sa podawane, oprocz sterydow, hormonow i antybiotykow, bydlu miesnemu, zeby szybciej roslo i lepiej przybieralo na wadze. Chcesz wiec czy nie estrogeny tez dostarczasz organizmowi spozywajac na przyklad cielecine. Co do kotletow, jak juz ktos napisal, sa to wyroby wysokoprzetworzone, a bialko w nich [...]