[...] trójglicerydy, ale przez mechanizm konwersji VLDL o LDL. Czyli trojglicerydy ida w dol, a cholesterol LDL do gory. Glownie dzieje sie to poprzez zwiekszona przemiane rVLDL, czy jak kto woli IDL przez HTGL w zatokach wątroby. Dlatego u pacjentow z hiperlipidemia mieszana gdzie mamy do czynienie z hipercholesterolemia i hipertrojglicerydemia, [...]
[...] 06 Ważna jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Kwasy omega-6 (a zwłaszcza kwas arachidonowy) ułatwiają produkcję prostaglandyn, czyli hormonów prozapalnych. Z kolei kwasy omega-3 działają hamująco na stan zapalny, gdyż w organizmie konkurują z kwasami omega-6, zmniejszając ich stężenie w tkankach oraz [...]
[...] o zenszeniu byl pisany juz dawno temu. Nie uzupelnialem go ostatnimi czasy w potyrtzebne infomracje. Co do samej kumaryny, to ostatnio dowiedzialem sie, ze badania na psach czy szczurach - nie są dowodem na szkodliwosc tej substancji dla czlowieka. Szczury i psy ponoc - mają zmniejszoną tolerancję na ten zwiazek, czlowiek radzi sobie z nim [...]
[...] polifenole, garbniki, glikozydy, ale także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Wpływ na zdrowie tych składników zależy od tego, jak często kawa jest spożywana, czy regularnie, oraz w jakich dawkach dobowych. Kawa spożywana w dużych dawkach (powyżej 5 szklanek na dobę), lub nieregularnie (na przykład raz w tygodniu), podwyższa [...]