[...] sportowców reprezentujących praktycznie każdą dyscyplinę sportu, ze względu na to, że funkcja kreatyny nie tylko wpływa stricte na pracę tkanki mięśniowej, ale i przyczynia się do poprawy działania układu nerwowego czy też pracy układu dokrewnego. Podsumowanie Wykorzystanie kawy, jak i kofeiny podczas cyklu na kreatynie, nie przynosi [...]
[...] zielona herbata. Choć kofeina ma wiele korzyści, to może być szkodliwa, gdy jest spożywana w czasie ciąży. Kobiety w tym okresie metabolizują kofeinę znacznie wolniej. W rzeczywistości usunięcie jej z organizmu może zająć 1,5-3,5 razy dłużej. Kofeina przenika również przez łożysko i dostaje się do krwiobiegu dziecka, budząc obawy, że może [...]
[...] towarzyskich, a nawet wieczorami. Kawa jak wiadomo jest źródłem kofeiny, która pobudza i poprawia koncentrację. Wokół picia kawy krąży wiele opinii, w tym jedna, która dotyczy jej wpływu na wagę. Czy kawa naprawdę może pomóc w utracie wagi, czy może wręcz przeciwnie, sprzyjać jej przybraniu? Aby schudnąć, ważne jest, aby prowadzić zdrowy styl [...]
[...] metabolizowany przez płód i gromadzi się w jego tkankach. Biorąc pod uwagę, że około 8 na 10 ciężarnych kobiet w Stanach Zjednoczonych spożywa kofeinę, ważne jest ustalenie czy ekspozycja na kofeinę w okresie ciąży ma długoterminowe konsekwencje dla wzrostu potomstwa. Jessica L. Gleason i in. badali wspomnianą kwestię. Uwzględniono dane z [...]
[...] nasycenia, jak jedząc cały owoc. Jeśli bardzo lubisz soki owocowe, to możesz je pić od czasu do czasu, ale wliczając kaloryczność do swojego bilansu. Możesz je także rozcieńczyć z wodą. Przeczytaj także: Czy soki owocowe są zdrowe? Podsumowanie Bardzo często jest tak, że liczymy spożywane kalorie, ale waga wciąż nie spada. Częstym winowajcą są [...]
Przyczyny otyłości Naukowcy sugerują, że otyłość wynika z przejadania się i braku aktywności zgodnie z zasadą termodynamiki, czyli więcej dostarczamy więcej energii, niż wydatkujemy. W wytycznych zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH) z 1980 roku napisano: „Unikaj zbyt dużej ilości tłuszczu, w tym źródeł tłuszczów nasyconych i [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
[...] Dwa gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs [...]
[...] rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony mamy kobiety, które całkowicie eliminują węglowodany. To również nie jest dobre rozwiązanie! Węglowodany są [...]
Kofeina może doraźnie złagodzić bóle głowy. Zdarza się, że bóle są powiązane z obniżeniem ciśnienia krwi, w związku z czym dobrze napić się w takiej sytuacji choćby małej kawy. Są jednak sytuacje odwrotne, kiedy to osoba pijąca kawę regularnie nagle ją odstawia lub ogranicza, i zaczyna się skarżyć na bóle głowy. Podsumowanie Bóle głowy związane z [...]
[...] ludzi nie robi nic, aby poprawić stan swojego zdrowia. Jeśli nie podejmujesz działań mających na celu pozbycia się tkanki tłuszczowej, nie planujesz odstawić alkoholu czy papierosów, nadużywasz leki to chociaż od czasu do czasu wykonuj elementarne badania krwi i moczu, a najlepiej także USG narządów wewnętrznych (nerek, wątroby), w tym [...]
[...] na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go zastąpić zwykłym, siłowym? Dlaczego nie chudnę? Przyczyn może być wiele. Najpierw sprawdź rozkład makroskładników (białka, węglowodanów, tłuszczów). Zastanów się, czy nie popijasz słodzonych napojów, nie podjadasz między [...]
Kiedy zaczynasz spotykać się z kimś nowym, łatwo jest zgodzić się na wszystko. Ona lubi wino? On też je pije! On serwuje bajgle z masłem orzechowym na niedzielne śniadanie? Ona chętnie je zjada! Jedno preferuje białą kawę z odrobiną cukru? Drugie też zaczyna taką pić. Kiedy zagubisz się w błogości nowo odkrytej miłości, ciężko jest powiedzieć NIE [...]
[...] daną osobę na problemy z utrzymaniem masy ciała. Często jest odwrotnie. Wraz z biegiem lat może rosnąc świadomość zagrożeń, wiedza dotycząca odżywiania itd. W badaniach: Mężczyźni byli narażeni na prawie dwa i pół raza większe ryzyko na nadwagę/otyłość. Osoby aktywne zawodowo były narażone nawet na 50% większe ryzyko pojawienia się nadwagi lub [...]
[...] cały czas przybywa. Co ciekawe, odkrywa się również nowe potencjalne zastosowania prozdrowotnego tego napoju. Kawowe preferencje Intensywny smak, pobudzające działanie czy bogactwo antyoksydantów to niektóre z cech, dla których kawa ma tak wielu fanów na świecie. Zakupić można palone ziarna kawy i zmielić je w domu, ale popularna jest [...]
Dużo mówi się o pokarmach, które szkodzą naszym zębom. Do produktów, które silnie przebarwiają szkliwo zębów zaliczyć możemy kawę, herbatę, czerwone wino. Dużo rzadziej mówi się o pokarmach wykazujących przeciwne działanie. Czy takie produkty istnieją? Jeśli tak, to co jeść i pić, by zęby były bardziej białe? Okazuje się, że odpowiednie pokarmy i [...]
[...] Oznacza to, że im większe spożycie kawy, tym niższe ryzyko cukrzycy. Kawa jako źródło polifenoli Polifenole kojarzone są głównie z naparem z zielonej herbaty, a także winem czy innymi produktami otrzymywanymi z winogron, tymczasem okazuje się, że kawa jest również ich cennym źródłem. Można więc powiedzieć, że ten popularny napój pobudzający nie [...]
[...] wszystko jest efektem codziennie podejmowanych, błędnych decyzji. Dieta i aktywność - podstawą zdrowego stylu życia Mając na uwadze wstęp, można powiedzieć, iż głównymi przyczynami chorób sercowo-naczyniowych, raka i cukrzycy nie są: zatrucie środowiska, czynniki genetyczne czy inne uwarunkowania, ale drobne nawyki ludzi, które tworzą styl życia [...]