W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
[...] indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Niestety takie podejście do żywienia nie jest odpowiednie dla każdego. U osób z zaburzeniami odżywiania, problemami metabolicznymi, czy pewnymi stanami zdrowotnymi, przerywany post może prowadzić do negatywnych skutków, takich jak zaburzenia elektrolitowe, a nawet nasilenie problemów z regulacją apetytu. [...]
[...] na Doshisha University w Japonii, badali wpływ soku z cytryny na glikemię poposiłkową. Podwyższone stężenie cukru we krwi wywołuje stres glikacyjny, a w nadmiarze cukier niszczy wszystkie narządy, szczególnie wrażliwe są nerki oraz wzrok. Znanym i powszechnym powikłaniem cukrzycy jest stopa cukrzycowa, co często kończy się amputacją. Kto brał [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
[...] witaminy C może mieć wpływ na adaptacje do treningu wytrzymałościowego i siłowego. Inaczej wygląda stosowanie aceroli po wyczerpujących zawodach kolarskich, biegowych czy triatlonie. Rozsądne dawkowanie aceroli wpływa na tłumienie stężenia kortyzolu, ma wpływ na układ odpornościowy i chroni przed stresem oksydacyjnym (główną przyczyną [...]
[...] rosnąc w siłę. Ze względu na ogrom danych, tekst zostanie opublikowany w kilku częściach. Picie wody z cytryną Nie wiem, skąd wzięła się teza, że picie wody z cytryną przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie udało mi się znaleźć źródłowego badania, na które powołują się rozmaici autorzy, przeważnie kiepskiej jakości opracowań z [...]
[...] koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka 0,05 g soli. Plusy: żelki są ogólnodostępne, w dobrej cenie, w smaku są bardzo [...]
[...] Przyjrzyjmy się nim... Czy woda cytrynowa ma jakieś negatywne skutki? Warto wspomnieć o jednej kwestii - erozji szkliwa zębów. Kwaśny charakter soku z cytryny może zmiękczyć szkliwo zębów, prowadząc do ich erozji. Powinno unikać się szczotkowania zębów wkrótce po wypiciu wody z cytryną. Żucie gumy bez cukru może być dobrym pomysłem, ponieważ [...]
[...] homeostazą. Trening wybija organizm z ustalonego rytmu zmuszając serce do cięższej pracy, mięśnie szkieletowe do pokonywania oporu w trakcie dźwigania ciężarów, biegania czy pływania, układ nerwowy do rekrutacji włókien, nadnercza do produkcji kortyzolu, stymulując uwalnianie noradrenaliny, adrenaliny z pęcherzyków synaptycznych zakończeń [...]
[...] od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 latach treningu, a to iż nie jest tylko kulturystą podnosi wartość jego wypowiedzi. Nadużywanie spalaczy Greg Doucette powiedział dobitnie: „Od początku redukcji zaczynasz brać wszystko, co tylko możesz („spalacze”), dość szybko pozbywasz się 25 funtów (~11.34 kg) masy, [...]
[...] skórę i lepszy sen. Zdarza się jednak, że pojawiają się i negatywne skutki, szczególnie jeśli się podejdzie do diety nierozsądnie. Mogą się pojawić niedobory składników odżywczych, ale także napady głodu, intensywnego pragnienia, zmęczenia lub różne problemy trawienne. Wiele z nich ustąpi, jeśli zastosujesz zbilansowaną dietę, z odpowiednią [...]
[...] do których zaliczamy np. kannabinoidy. Konopie indyjskie dużą popularność zdobyły przede wszystkim z racji wykorzystania ich właściwości halucynogennych oraz leczniczych. Wg badań naukowych szkodliwość marihuany jest znikoma, w porównaniu np. do picia legalnego alkoholu czy nawet palenia tytoniu. Nie, to nie znaczy, że marihuana jest [...]
[...] Dwa gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
[...] diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
[...] że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. Czym jest dieta bezglutenowa? Jak sobie na niej radzić? Na te oraz inne pytania [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
[...] wskazują, iż dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na stężenie insuliny, glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy wytwarzanie insuliny jest resztkowe, a ustrój jest wyniszczony [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]