[...] komfort życia osób chorych na cukrzycę. Jaką ma przewagę nad stosowaną do tej pory insuliną klasyczną? Głównym paliwem, dzięki któremu możemy aktywnie żyć, jest glukoza. Ten cukier prosty powstaje przy trawieniu węglowodanów. Wraz z krwią jest transportowany do wnętrza komórek i zamieniany w energię. Aby glukoza mogła wniknąć do komórki i tam [...]
Problemy z gospodarka węglowodanową dotykają coraz to młodsze pokolenia. Na zbyt wysoki cukier nie uskarżają się już tylko babcie i dziadkowie. Dlaczego tak się dzieje? I czy winny temu wszystkiemu jest wszechobecny cukier? Ten nie tylko w słodyczach, ale dodawany do jogurtów, pieczywa, płatków śniadaniowych, past kanapkowych itd.? Cóż… i tak i [...]
[...] warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak m.in. białka zwierzęce, węglowodany rafinowane (Np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów [...]
[...] 10 g cukru pudru 8 g smietany 8 g kakao 30 g masła 30 g przecieru pomidorowego 1 łyzeczka: 4 g kakao 1 g papryka w proszku 3 g cukier puder 3 g żelatyna 7 g mąki ziemniaczanej 4 g oleju 5 g mąka pszenna 6 g sól 7 g masła 5 g cukier 5 g kaszka manna [...]
[...] organizmu względem fruktozy. Postacią znacznie częściej występującej nietolerancji fruktozy jest ta, o podłożu zbliżonym do nietolerancji laktozy. W tym przypadku, spożyty cukier owocowy nie zostaje wchłonięty z treści pokarmowej w jelicie cienkim. Wchłanianie to, winno zachodzić z udziałem specyficznego białka transportującego, które u chorego [...]
[...] domy z własnych źródeł … wystarczy do litra wody stołowej dodać sok z jednej cytryny lub połówki grejpfruta, szczyptę soli kuchennej ( około 1 g ) i 1 łyżeczkę glukozy ( ,, cukier gronowy „ ). 4. Całkowicie wyłączyć wędliny i produkty z mielonego mięsa ( pasztety, mięsne pasty do smarowania chleba, mielonki typu luncheon meat itp. ). [...]
[...] mniejsze i częstsze posiłki (5, a przez ostatnie kilka dni, jak czytam sfd to i 6, zamiast 3 wielkich, z rzucaniem się przegłodzona na lodówkę). Ustabilizował mi się chyba cukier, bo daję radę bez słodkiego i nie jest to wielkie wyrzeczenie. Wzięłam się powoli za ćwiczenia (na razie były jakieś lighty, żebym się nie zraziła i nie odpadła po [...]
[...] wpływ na odpowiedz glikemiczną, a co ważniejsze insulinową. Glukoza jest standardowym produktem do którego możemy porównywać pozostałe. Indeks glukozy wynosi 100. Sacharoza(cukier stołowy) ma indeks glikemiczny 65. Fruktoza ma indeks równy tylko 23. IG fruktozy jest 4 razy mniejsze od glukozy mimo to dużo szybciej przemienia się w naszym [...]
[...] korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce niektórych typów nowotworów. Rozważając aspekt "szybkości" białka sojowego izolat tego białka doskonale [...]
[...] czasteczki cukru z grupa alkocholowa nastepnej. Polaczenie od dwoch do osmiu reszt cukrowych to oligosacharydy. Naleza do nich miedzy innymi takie cukry jak: -Laktoza;cukier mleczny, skladajacy sie z glukozy i galaktozy -maltoza, cukier slodowy ktory jest wynikiem niepelnej hydrolizy skrobi w zborzach -sacharoza, cukier buraczany lub [...]
[...] żywności przetworzonej, jest uważany za „puste kalorie", ponieważ: a)kaloriom nie towarzyszą składniki odżywcze, ponadto zastępuje pożywienie bogate w składniki odżywcze, b)cukier rafinowany jest bogatszy w kalorie niż cukier nieprzetworzony, c)organizm ma kłopoty z trawieniem dwusachorydów. 5)Który rodzaj pożywienia jest uważany za [...]
[...] posiłek o mniejszej zawartości węglowodanów wcale nie miał ich tak mało, ale tutaj nie o to chodzi. Chodzi o to, że drugi posiłek zawierał ich prawie 2 RAZY WIĘCEJ, podniósł cukier we krwi o wiele bardziej, a mimo wszystko poziom insuliny był nieco MNIEJSZY niż w posiłku zawierającym mniej węglowodanów. Wniosek z tego taki, że białka równie mocno [...]
[...] Proces odnowy glikogenu przebiega najintensywniej w ciągu pierwszych 5-7 godzin po wysiłku, jednak jego całkowita resynteza następuje dopiero po upływie 24-48 godzin! Czy cukier i słodycze są dobrym źródłem węglowodanów? Udział cukrów rafinowanych (sacharozy) w diecie osób intensywnie trenujących nie powinien przekraczać 20% ogółu energii. [...]
[...] wolniej. Nie wolno spożywać jednego obfitego posiłku raz dziennie, ale co najmniej 3 posiłki. Zmiany w żywieniu należy wprowadzać stopniowo. Na przykład powoli eliminować cukier, zamiast soli kuchennej używać świeżych ziół lub suszonych. Nie wolno stosować przypraw z glutaminianem sodu i solą. Z punktu widzenia przeciwdziałania otyłości, w [...]
[...] godzin. Dlatego tak ważne jest, aby ten składnik pożywienia dostarczany był w regularnych odstępach czasu. Banany dostarczają węglowodanów w korzystnie przyswajalnej formie cukier gronowy natychmiast wyzwala część energii, a reszta jest pobierana powoli i stopniowo. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie równowagi w poziomie cukru. Banany nie [...]
[...] którzy dopiero zaczynają smakować jerky snacks. Skład na 100g: energia 1201.9 kJ/284.8 kcal, białko 51,68 g, węglowodany 4.07 g, tłuszcz 4.0 g wołowina (93%), sól (max5%), cukier, dekstroza, papryka, czosnek proszkowany, maltodekstryna, wit. C (kwas askrobinowy) Orginal smak stworzony dla tych, którzy nie lubią mocno pikantnej nuty pieprzu, ma [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Ksylitol_i27890_d400x400.jpg Ksylitol Opis - Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. - W 100% bezpieczny dla zdrowia, lepszy od tradycyjnego cukru i innych słodzików. - Przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (osoby odchudzające się, [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Ksylitol_i28889_d380x380.jpg Opis - Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy - W 100% bezpieczny dla zdrowia - Lepszy od tradycyjnego cukru i innych słodzików - Przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (osoby odchudzające się, chorzy na [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/SOLEIT_Ksylitol_i28142_d400x400.jpg SOLEIT Ksylitol Opis - Ksylitol (alkohol cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z brzozy. - W 100% bezpieczny dla zdrowia, lepszy od tradycyjnego cukru i innych słodzików. - Przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (osoby [...]