[...] sobie worek z jedzeniem do buzi , ale w koncu nie jestes koniem , wiec najlepsze , co mozesz zrobic to jesc szesc razy dziennie. Nie przejmuj sie zbytnio tym , by posilki te zawieraly rowne lub konkretne porcje bialka lub weglowodanow - skoncentruj sie raczej na dostarcxaniu przez caly czas potrzebnych Ci kalorii , bialka i wody w najlatwiejszy [...]
[...] w niektórych źródłach protein. Oczywiście, musisz również ograniczyć alkohol bogaty w węglowodany, taki jak drinki z różnymi sokami oraz piwa. 33 cl/12 fl butelka piwa zawiera 12 gram węglowodanów, a np. zwykły drink Cosmopolitan zawiera 13 g węgli. *Dobry wybór na alkohol to wina wytrawne, które mają bardzo mało węglowodanów bo praktycznie [...]
[...] -Zwiększyć zużycie kalorii. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli ograniczeniu kalorii towarzyszyć będzie zwiększona aktywność fizyczna (np. sport). Poszczególne tabele zawierają wartość energetyczną produktów spożywczych, wyrażoną w kilokaloriach (kcal). Obliczanie kalorii jest jedną z rozpowszechnionych metod stosowanych w przypadku [...]
[...] są świetne, chcę, żebyście jedli warzywa. W praktyce pozyskacie węglowodany, choć nie ma takiej potrzeby. Dieta tradycyjnych Eskimosów przez większość roku w ogóle nie zawiera warzyw, ale oni zjadają swoje witaminy w podrobach i takich przysmakach jak gałka oczna. Więc tak naprawdę cukry nie są potrzebne, ale oczywiście warzywa są dobre i [...]
[...] nie możesz zrezygnować z nich całkowicie.Dostarczenie odpowiedniej ilości energii(węglowodany)pomoże ci wynieść więcej z treningów i zapobiega zmęczeniu.Upewnij się,że dieta zawiera odpowiednią ilość białek.Poprawny trening wspomagany przez dietę jest jedyną metodą na zwiększenie przyrostu masy mięśniowej.Dieta musi dostarczać podstawowych [...]
[...] - laktozy. Jego brak w przewodzie pokarmowym w starszym wieku powoduje kłopoty z trawieniem mleka. Preparat laktazy należy zażyć bezpośrednio przed planowanym posiłkiem zawierającym mleko. Wiele badań wskazuje, że nawet u zdrowych starszych osób posiłki tłuste nie są tolerowane tak dobrze jak u osób młodych. Dlatego normy zalecają, aby [...]
[...] na dwie grupy:aminokwasy ogólne, aminokwasy rozgałęzione. Charakterystyka poszczególnych aminokwasów: Aminokwasy kwaśne pHi < 5,5 kwas asparginowy - aminokwas endogenny zawierający dwie kwasowe grupy karboksylowe; występuje w białkach. Może ulegać przekształceniu w kwas szczawiooctowy i uczestniczy wtedy w cyklu Krebsa. Dostarcza grupy [...]
[...] - 4 Kcal). Witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w metabolizmie i z powodu tego powinny być dostarczane w każdym posiłku. Ogólnie mówiąc dieta kulturysty powinna zawierać następujące elementy: Proporcje spożywanych produktów powinny być następujące - 60% węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być [...]
[...] - 4 Kcal). Witaminy i minerały odgrywają kluczową rolę w metabolizmie i z powodu tego powinny być dostarczane w każdym posiłku. Ogólnie mówiąc dieta kulturysty powinna zawierać następujące elementy: Proporcje spożywanych produktów powinny być następujące - 60% węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny [...]
[...] energie do cwiczen, natomiast po zakonczeniu wysilku- weglowodany proste , aby uzupelnic starty glikogenu. Ilosc spozywanych weglowodanow podczas budowania masy miesniowej zawiera sie w granicach 5-8g na kg masy. Ilosc ta zalezna jest od budowy ciala, metabolizmu oraz intensywnosci cwiczen. 1g weglowodanow = ok. 4 kcal. TŁUSZCZE: Sa drugim po [...]
[...] ważna jest przy tym forma przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie [...]
[...] jest rodzaj „paliw”, z których organizm korzysta. Przy dietach bezbiałkowych, w których energia pochodziła z węglowodanów i minimalnej ilości tłuszczów w stosunku do diet zawierających wystarczającą ilości tłuszczów, ujemny bilans azotowy był mniejszy w przypadku diet tłuszczowych. Tłuszcze egzogenne w znaczny sposób „oszczędzają” zarówno [...]
[...] ważna jest przy tym forma przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie [...]
[...] poprzez zwiększanie zasobów glikogenu w mięśniach. Organizm odbiera to jako informację o stanie sytości. Guarana To silnie energetyzujący ekstrakt tropikalnej rośliny zawierającej naturalną kofeinę zwaną guaraniną. Kofeina jest czynnikiem termogenicznym, przyczynia się do zwiększenia temperatury ciała co powoduje podwyższenie przemiany [...]
[...] źródłem jest mięso. Nazwa karnityny pochodzi od łacińskiego słowa carnis, które znaczy mięso. Pokarmy zwierzęce są bogatym źródłem karnityny, natomiast pokarm roślinny zawiera jej śladowe ilości. Niektórzy naukowcy zaliczają karnitynę do witamin (ze względu na podobieństwa w mechanizmach działania witamin z grupy B i karnityny), nazywając [...]
[...] odpoczynek. Jeśli bierzemy suplementy lipofilne wykazujące zwiększoną przyswajalność w obecności tłuszczów pokarmowych (np. omega 3) bierzemy je z posiłkiem, który będzie zawierał największą ilość tłuszczu w ciągu okienka żywieniowego. Takie niby proste, drobne sprawy, ale jeśli tego wcześniej - chociaż pobieżnie - nie zaplanujemy, to w [...]
[...] jest bardzo bogato unaczyniona. Przez 1 g tkanki tarczycowej przepływa w ciągu 1 minuty około 5 litrów krwi. Płaty tarczycy zbudowane są z drobnych płacików, z których każdy zawiera 20 - 40 ściśle do siebie przylegających pęcherzyków. W pęcherzykach znajduje się tzw. koloid, będący miejscem magazynowania hormonów tarczycowych. Wokół pęcherzyków [...]
[...] intensity interval training). Jednak wracając do sprawy odżywiania, jakie produkty powinniśmy wyeliminować z codziennego życia, a jakie uwzględnić? Każdy prawie produkt zawiera jakieś substancje ważne dla naszego organizmu; białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy, minerały, a nie które odgrywają głównie rolę alkalizującą (warzywa). [...]