Nie nie po prostu jak się robi biszkopt nie jest potrzebny proszek do pieczenia. Jak ubijasz białko i włączysz je z innymi składnikami to delikatnie mieszasz ręką, albo łopatką jakąś. I jest zaj**iście pulchne. Proszek dają w tych pseudo przepisach na necie, widziałem przepisy na ciasto na pizze z proszkiem do pieczenia...
tłuszcze: masło, śmietana, tłuste ryby, tłuste mięsa węgle: kasze, płatki owsiane(placki), różne wypieki z mąki pełnoziarnistej, owoce. Z mąki pełnoziarnistej możesz nawet sobie zrobić naleśniki, ciasto na pizze czy pierogi
Za dużo owsianych też nie dobrze min dlatego, że zawieraja dużą ilość błonnika który wchłania wodę w jelicie grubym i pęcznieje. Zbyt dużo błonnika = zaparcia. Mąka razowa żytnia - zrobiłem kiedyś z tego ciasto na pizze i to był błąd... wyszło to jakieś kwaśne.
A jak będzie z owsianą? Mi ciasto na pizze z mieszanki owsiana-pszenna-cieciorka w losowych proporcjach z przewagą owsianej wyszło fajnie chrupkie :-) Ale to mi, nie wiem jak się zachowa solo :-P
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
zapewnie jesz obiady topowo domowe. kotlet mielony i kartofe z frytkami i ziemniakami ;), ja tez tak jadlem . po obiedzie dawalem odzywke bialkowa i rozlem jak ciasto na pizze . szybko i tlusto. ale robilem typowa masowke nie przejmowalem sie zatluszczeniem . tylko interesowala mie sila i wymiary np. bicepsa .na twoim miejscu bym robil mase, bo [...]
może i możliwe,ale te węgle to są zapewne proste,więc nie takie o jakie nam tu chodzi:) ciasto na pizzę to jak sądzę mąka,całe jajka,drożdze - raczej nie polecam,lepsze już spaghetti,najlepiej z ciemnego makaronu:)
[...] najlepsz normalną maka pszenna a nie jakieś tam wynalazki mąka kokosowa, no chyba że ma ktoś dobry przepis to skorzystam. Na tej niby pizzy mam pesto, szynkę boczek i takie tam i mozarelle. /SFD/Images/2016/4/9/cded3a0cf6174d838f7c837ed27e256b.jpg Spróbuj mąki tortowej, wychodzi lepsze ciasto...żeby nie spanować jem Burgera z "Fresh Burgera" ;-)
Fattyciak, dzięki ! Haha zawsze jest opcja zamówić take away %-) Anubis - robiłam z przepisu kwestia smaku na pizzę margheritę. Całkiem spoko ciasto wyszło. Chociaż i tak wolę kupną :-P
. /SFD/2019/11/24/e6b766454908409aadea5e942d95923c.jpg co to jest? :-) Z Lidla jakąś nowość, nie pamiętam nazwy ale ciasto jak na pizze w środku sos pomidorowy sznka i ser Taka pizza w warkoczu %
[...] gadki, zartów i długie czekanie na jedzenie, bo się karki zeszły do restauracji i każdy chciał jeść. Ja wziąłem pizze hawajską i powiem ze warto było czekać. Nie było to ciasto na zapchanie a cieniutkie ciasto i bogate wnętrze }:-( pojadłem nieco słodyczy, potem lody. Wieczorem od 19 finały, najpierw dowolne. Poszli nie pełnosprawni, kobiety, [...]
[...] tluszcze, slodycze i zywnosc przetworzona. Mozna robic sobie tzw. dzien wolny od diety. ja np. robie tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze :D , lody, ciasto i inne przyjemnosci, jednak w miare rozsadnie. Nalezy jesc ok. 20-30% bialek, 50-60% weglowodanow oraz ok. 15% tluszczow. jednak chodzi tutaj o kalorie (patrz wyzej) [...]
[...] 1 godzinki + pieczenie cały sukces leży w cieście, sosach i przyprawach, składniki każdy komponuje wg własnego uznania i nie mają one już takiego znaczenia (jeśli popsujemy ciasto to składnikami nie naprawimy tego) ciasto porcja jest na 2 duże blachy (ja mam blachę 32cm oraz specjalną siatkę do robienia pizzy 36cm którą kupiłem w makro) ja robię [...]
[...] łychą mieszam, żeby się nie upaćkać cały, a potem już ręką ugniatam. Po ugnieceniu odstawiam gdzieś na X czasu (od godziny do 6godzin czasem xD). Wyjmuje napęczniałe ciasto, rozwałkowuje na blacie obsypanym 10-20g mąki. Biorę tackę do pizzy, spryskuje ją pamem, układam na niej ciasto. Następnie leje keczup, rozsmarowywuje go (50g keczupu [...]
[...] moze byc taka potrzeba) Ja do uigniatania uzywam robota ok 5min az wszystko sie lanie polaczy. Ciasto powinno byc gladkie sprezyste. Do wysmarowanej oliwa miski przelozyc ciasto do rosniecia na 1,5-2h. Ciasto mozna nakroic w krzyz zeby ladnie roslo i nie pekalo. Calosc nalezy przykryc recznikiem (ja uzywam foli zywnosciowej) Gdy ciasto podwoi [...]
Ja co prawda w pizzeri nie pracowałem, ale dużo już pizz zrobiłem i zebrałem WIELE pochwał że super mi wychodzi (chociaż to pewnie ze względu na dobór składników a nie ciasto ;), więc pozwolę sobie napisać. Ciasto wychodzi troszkę grubsze niż w większości pizz zamawianych, porcje są na standardową prostokątną blachę. Do szklanki mleka (może być [...]
Haha no jej nikt nie przebije, oprócz tego co na zdjęciach wywaliła jeszcze jakieś smoothie z maka i dojadła słodyczami %-) Ja już w domu dojadam ciasto, a Adam z Lukim jeszcze na pizze polecieli %-)