SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pizza w zdrowej diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14671

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
zamela, jak możesz daj przepis na taką z pizzerii

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ciasto ma sie rozumiec ??? bo reszta to nic takiego
z tym ze kazda pizzeria ma taka mala tajemnice wlasnie to ciasto :/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 39 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1406
audiofil, też tak miałem ale po jakimś czasie mi to przeszło :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Tak ciasto, temperaturę pieczenia i właśnie jakieś ewentualne sekrety. Ale głównie chodziło mi o ciasto, bo ja zawsze robię na oko %)

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 1187 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21154
Rowniez podpisuje sie pod prosbe o przepis, dzis i jutro mam wolny dzien wiec moze skusze sie i "wyprodukuje" takie cudenko Zaraz sam poszukam przepisow a pozniej porownam...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76068 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755030
Tajemnica chyba tkwi w temperaturze pieczenia i ogolnie w piecu. Kiedys robilem wedlug przepisu z pizzeri i niestety w piekarniku wychodzi zupelnie inna w smaku.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 55
Ja co prawda w pizzeri nie pracowałem, ale dużo już pizz zrobiłem i zebrałem WIELE pochwał że super mi wychodzi (chociaż to pewnie ze względu na dobór składników a nie ciasto ;), więc pozwolę sobie napisać. Ciasto wychodzi troszkę grubsze niż w większości pizz zamawianych, porcje są na standardową prostokątną blachę.

Do szklanki mleka (może być minimalnie ciepłe, 20 sekund w mikrofali) wrzucamy 1/3 kostki drożdży i mieszamy żeby drożdże się rozpuściły.
Do miski wsypujemy 0,4-0,45 mąki. Na to łyżka dwie oleju, po czym troszkę wymieszajmy żeby olej się gdzieś "schował" w środku mąki. Wtedy wlewamy mieszankę mleka z drożdżami, ALE - najpierw tak 1/4 szklanki, wtedy drugą ręką rozprowadzamy to po mące, potem kolejną 1/4, rozprowadzamy i tak do końca (nie wlewajmy całości od razu). No i zaczynamy ugniatać, prosząc kogoś (mamy usyfione ręce) żeby posolił ze dwa razy w trakcie tego procesu.

Jeśli wszystko poszło pomyślnie to ciasto zacznie się odklejać od rąk w ten sposób, iż po 10-15 minutach praktycznie mamy tak czyściutkie ręce że nie ma śladu mąki. Odstawiamy to na 15 minut pod przykryciem do ciepełka.

Z rozpędu napiszę już resztę. Po odstawieniu ciasta do wyrośnięcia włączamy piekarnik na jakieś 220'C (wyjmijmy wcześniej blachę :) ).W tym czasie robimy resztę. "Pokrycie" (brakuje mi wyrazu ;) ) przygotowujemy tak - koncentrat pomidorowy wrzucamy do miseczki, do tego keczupu tyle co dwa koncentraty (chodzi o to żeby nie czuć było za bardzo koncentratu które mają dość intensywny smak, ani za bardzo keczupu), do tego z 4-5 pokrojonych drobno ząbków czosnku, i bazylia/oregano (ja daje i tego i tego). W ten sposób mamy "pokrycie" :).

Blachę smarujemy olejem żeby się pizza nie przykleila. Gdy ciasto urosło rozciągamy pizze na całej powieszchni (przy krańcach lubi sobie "zjeżdżać" i wracać, ale po kilku próbach powinno się trzymać). Na tym oczywiście rozsmarowujemy "pokrycie", no i na pokrycie to już hulaj dusza. Najlepsza dla mnie kombinacja to:
-BARDZO GRUBO pokrojone salami (chyba mnie tu zlinczują :P ). To co w mięsnych sprzedają jako salami w plasterkach to za przeproszeniem o dupę rozbić - widzisz że niby jest salami ale smaku nie czuć. Trza chyba z pięć takich plasterków na sobie dać żeby poczuć porządnie smak ;). Ja zawsze kupuje salami w takich kiełbaskach pakowanych (generalnie rozmiar standardowy) i robię z tego z 16 plastrów, z czego na pizzę kładę 12 (tak optycznie sześć kawałków - przy przekrojeniu pizzy wzdłuż i dwa razy w szerz, na każdy kawałek po dwa plastry). Wiem wiem, niezdrowe, ale jest to jedna z lepszych rzeczy jaką mi się zdarza jeść ;).
-oliwki - można pokroić na pół żeby nie turlały się po pizzy. ile? ile kto lubi
-pomidory
-kukurydza.

kiedyś dawałem jeszcze paprykę, kiszone ogórki, cebulę, ale stwierdziłem że jak wszystkiego jest tak dużo to aż traci to smak ;)).

Startym żółtym serem posypujemy pizzę na 2-3 minuty przed wyjęciem! Jeśli od razu włożymy to ser zaschnie i będzie kruchą masą .
Nie wiem czy to mój piekarnik jest jakiś dziwny, ale jak wkładam pizzę to niecałe 10 minut wystarczy żeby ciasto było brązowiutkie. Nie ma reguły ile pieczemy - trzeba patrzeć od spodu na ciasto. Jak widzimy że już jest ładne brązowiutkie i że można wyjąć to jak wspomniałem - posypujemy serem i wyjmujemu po 2-3 minutach.

W sumie niczym się pewnie mój przepis nie różni od tysięcy przepisów dostępnych na necie, niemniej przyjenie mi się zrobi jak ktoś zdecyduje się zrobić pizzę wg moich rad i napisze co mu wyszło ;)).

pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
przyjdzie pora na pizze to powiem dziewczynie zeby mi zrobila ;p w lato i tak za malo jem wiec mi nie zaszkodzi napewno :D
...
Napisał(a)
Usunięty przez krzykacz za pkt 7 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 9
...
Napisał(a)
Usunięty przez Banan za pkt 6 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 20 lat Na forum 292 dni Przeczytanych tematów 6
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

ODŻYWIANIE W CYKLU NA MASĘ

Następny temat

redukcja tluszczu i jednoczesnie budowa miesni...wasze doswiadczenia

WHEY premium