Niektórzy twierdzą, że waga i zdrowie są ze sobą skorelowane. Jeśli jesteśmy szczupli, to jednocześnie jesteśmy zdrowi. Są jednak również przeciwnicy tej teorii. I w rzeczywistości tak jest! Nasza waga może być w normie, a wyniki badań niekoniecznie i odwrotnie. Po czym więc poznać, że jesteśmy zdrowi bez wykonywania badań? Poniżej znajdziesz [...]
Co to jest kamica nerkowa? Jest to rodzaj zaburzenia w odpływie moczu. Polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Często u takich osób w moczu pojawia się krew (krwiomocz [...]
[...] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2598434/ Beręsewicz A. i in. Miażdżyca — choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12175/10053 Sebely P. Acute effects of whey protein isolate on cardiovascular risk factors in overweight, post-menopausal women [...]
Wiele osób nadal nie chce tego zrozumieć, iż nadmiar tkanki tłuszczowej nie pojawia się w ciągu paru dni, ale jest to wynik dziesiątek miesięcy lub wielu długich lat zaniedbań, prowadzenia niezdrowego trybu życia, dostarczania nadmiaru energii, podjadania, braku aktywności fizycznej itd. Po trzecie Zaczynając z ekstremalnego pułapu, nie ma już [...]
Z wielu względów we współczesnym zabieganym świecie możesz nie znaleźć czasu na trening. Jeśli jednak masz wolne weekendy – nie ma rzeczy niemożliwych. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca co najmniej 75 minut intensywnych ćwiczeń tygodniowo, a umiarkowanych 150 minut. Zbyt mała ilość ruchu przyczynia się do powstania nadwagi i otyłości, [...]
Ludzie często podążają za modą, nie wiedząc, czy promowane w Internecie zabiegi, ekstremalne diety (np. VLCD), nieznane środki farmakologiczne z Chin lub Korei, czy wątpliwe sposoby terapii (np. kilkusetkrotne przedawkowywanie jodu) nie są szkodliwe dla zdrowia. Jednymi z popularniejszych w ostatnim czasie są schładzanie i ogrzewanie. Dlaczego [...]
Powodów wypadania włosów jest całe mnóstwo - zaczynając od niedoborów witamin i minerałów, poprzez stres i niewłaściwy tryb życia aż po choroby autoimmunologiczne czy też stosowanie pewnych leków. Bardzo częstą oraz niezmiernie frustrującą chorobą jest łysienie androgenowe, dziedziczne i występujące głównie u mężczyzn. Istotne jest poznanie [...]
Artykuł powstał w celu wskazania sposobu diagnostyki i możliwości leczenia zespołu policystycznych jajników, który może dotykać nawet co piątej kobiety w wieku reprodukcyjnym. Coraz częściej spotykam panie, które mają PCOS i pytają, jak dalej postępować, gdzie się udać, co zbadać itd. PCOS został opisany w 1935 r. przez Steina i Leventhala. Ze [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]
[...] się do lekarza w sprawie dolegliwości związanych z jamą ustną, może cierpieć na podobne zaburzenia. Zmiana odczuwanego smaku, obawa przed wystąpieniem poważniejszej choroby, metaliczny posmak w ustach i uczucie występowania dodatkowej warstwy (filmu) na dziąsłach były powiązane z wyższymi wynikami w teście ustalającym występowanie u [...]
Odchudzanie jest ściśle związane z wprowadzeniem restrykcji kalorycznych. Dieta redukcyjna to nic innego jak planowane, stopniowe "zagładzanie" organizmu w celu zmuszenia go do poboru energii zgromadzonej w ciele (w postaci nadmiaru tkanki tłuszczowej). Musimy jeść mniej kalorii, niż wydatkujemy na co dzień, aby nasze ciało stawało się stopniowo [...]
[...] od receptora mechanizmy. Bezpośrednio łączy się z receptorami w zajętych przez proces nowotworowy komórkami piersi, stymuluje wzrost i podział komórek. Jeśli autorka wiąże choroby autoimmunologiczne z jakąś wydumaną „burzą hormonalną”, to nagroda Nobla czeka, ale … na razie nikt tego nie udowodnił! Ba, nikt nawet nie wysnuł takiej hipotezy. [...]
[...] niepożądanych w trakcie stosowania diety ketogenicznej u dzieci należały: zaburzenia żołądkowo-jelitowe (40,6%), hiperlipidemia (12,8%), hiperurykemia (4,4%), letarg (4,1%), choroby zakaźne (3,8%) hipoproteinemia (3,8%). Jak to interpretować? Cóż, nie każdy toleruje dobrze dużą ilość tłuszczy – dlatego najczęściej występujący skutek uboczny [...]
[...] im wytwarzanie wystarczającej ilości kortyzolu i aldosteronu. Osoby z chorobą addisona mogą zauważyć spadek apetytu, a także niewyjaśnioną utratę wagi. Inne objawy choroby Addisona to: zmęczenie mdłości niskie ciśnienie krwi zawroty głowy skurcze mięśni przebarwienia skóry niski poziom cukru i sodu we krwi wysoki poziom potasu we krwi [...]
[...] i rozkurczowego ciśnienia krwi przy suplementacji białkiem z izoflawonami po 3 miesiącach suplementacji białkiem z izoflawonami nastąpiła 6% poprawa w zakresie ryzyka choroby wieńcowej serca w ciągu 10 lat. Funkcja śródbłonka poprawiła się po suplementacji oboma rodzajami białka Wnioski Poziomy testosteronu pozostały niezmienione, a po 3 [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
W diecie sportowców i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
[...] u wegetarian w porównaniu z osobami jedzącymi mięso. Wnioski te są skutkiem analizy kilku badań, której dokonano w 1999 roku i która wykazała, że śmiertelność z powodu choroby wieńcowej była o 24% niższa u osób niespożywających mięsa. Może to wynikać chociażby z tego, że wegetarianie mają niższy poziom cholesterolu LDL, niższe BMI i co za [...]