[...] agonistyczne dla estrogenu w wątrobie, aktywizując RE i naśladując działanie tego hormonu w tym organie. Dlatego tamoksyfen może wpływać pozytywnie na wartości HDL (dobry cholesterol), podobnie jak estrogen. Często osoby stosujące SAA przyjmują Nolvadex właśnie w celu ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób serca i układu krążenia, ponieważ [...]
[...] nasycone stanowią 22,3%; kwsy jednonienasycone 55,8%; oraz wielonienasycone, które stanowią 21,8%. Według badań nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają wzrostowi poziomu cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko zachorowanie na miażdżyce i choroby układu krążenia. Przed rozwojem chorób serca chronią nas nienasycone kwasy tłuszczowe zarówno te [...]
[...] optymalną dla ludzkiego zdrowia. Obniżają ciśnienie krwi, podnoszą wydolność organów pokarmowych, regulują temperaturę ciała, regulują wydzielanie hormonów, a także „płuczą” cholesterol z tętnic. Ich brak prowadzi do zmian strukturalnych w komórkach, które mogą skutkować kruchymi i matowymi włosami, problemami z paznokciami, łupieżem, alergiami i [...]
Kanarek, oczywiscie że spożywanie cholesterolu z zewnątrz wpływa na hamowanie endogennej syntezy cholesterolu. Jednak nadmierna podaż cholesterolu w diecie może powodować jego wzrost w surowicy krwi, prowadząc w konsekwencji do hipercholesterolemii i niepożądanych zmian w układzie sercowo-naczyniowym. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy podaż [...]
[...] lub trzema cząsteczkami dając, jedno, dwu lub trójglicerydy. Wszystkie tłuszcze są lipidami lecz w organizmie występują ważne lipidy, które nie są tłuszczami. Należą do nich cholesterol, beta-karoten i fosfolipidy, jak wosk i lecytyna, która wchodzi w skład wszystkich błon komórkowych. W rzeczywistości składnikiem błon komórkowych nie jest sama [...]
PUFA są tak czy inaczej niezbędne, SA (nasycone) w teorii - nie. Jednak tłuszcze MCT bardzo korzystnie wpływają na organizm. Co do cholesterolu... powoli już odchodzi się od konceptu "złego" i "dobrego" cholesterolu. Poza tym sam cholesterol tak naprawdę nie jest obiektywnym wyznacznikiem niczego, bo są osoby z bardzo wysokim cholesterolem, którym [...]
[...] wynikającymi przeświadczenia, że NO może niebezpiecznie zwiększyć ciśnienie. Jak się okazuje nic bardziej mylnego! NO jest w stanie zmniejszyć ciśnienie!!! 3. NO i poziom cholesterolu Gdy produkcja NO przez śródbłonek jest zaburzona, na ścianach naczyń zaczynają osadzać się złogi złego cholesterolu (LDL) tworzące blaszkę miażdżycową. Złogi te [...]
Bardzo niski cholesterol i glukoza. To nie dobrze, bo obniżony cholesterol to większe ryzyko dla serca. Nie masz cukrzycy, jakiś problemów z trzustka lub wątroba? Próby wątrobowe w gornych granicach lub przekroczone "U osób, które nie są cukrzykami, hipoglikemia może być objawem choroby wątroby (np. ostra niewydolność wątroby) i choroby nerek, a [...]
[...] w oparciu o tych kilku procentach na zasadzie wstrzykiwania szczepionki, a pomija te 95 % układu odpornościowego. Układ odpornościowy to biochemicznie m.in. cykl cholesterolu. W tym cyklu znajduje się witamina D odpowiedzialna za stymulowanie ok. 3000 genów to hormony płciowe, kortyzon - hormon walki i stresu, to koenzym Q - [...]
[...] o to, jaka ilość spożywanych jajek jest bezpieczna dla zdrowia, trwają w środowiskach naukowych od dawna. Przez lata ostrzegano wszystkich przed znajdującym się w żółtkach cholesterolem. Jednak w ostatnim czasie pojawiło się wiele prac, których autorzy dowodzili, że ten ?żółtkowy? cholesterol niekoniecznie musi zwiększać całkowite stężenie [...]
Sam cholesterol ogólny jest mało ważny . Liczy się pełny panel lipidowy. cholesterol całkowity trójglicerydy cholesterol LDL cholesterol HDL Za najbardziej idealny, uważa się wynik, gdy poziom LDL nie przekracza 100mg/dl. U sposób z takim wynikiem praktycznie nie spotyka się choroby niedokrwiennej serca. Nie najgorszy jest również wynik [...]
[...] ale wszyscy piszą że: Grzybek ten posiada następujące właściwości lecznicze: 1. Regulacja przemiany materii. 2. Leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawały, rozkłada cholesterol w naczyniach tętniczych. 3. Leczenie chorób wątroby, trzustki i śledziony. 4. Leczy choroby nerek i przewodu moczowego. 5. Leczy choroby dróg żółciowych, [...]
[...] kogoś podatnego na atak serca, to właśnie wtedy go dostanie. Czy poziom tłuszczu we krwi zależy od insuliny? Nie będziemy się wdawać w szczegóły, ale wiadomo już, że cholesterol LDL ma kilka frakcji, i że właśnie LDL, o rzadkiej konsystencji, odgrywa największą rolę w powstawaniu blaszki miażdżycowej. Najłatwiej reaguje z tlenem. Świetnie [...]
[...] wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy. Produkty zalecane w diecie: Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt, Chudy twaróg i biały ser, Białka jajek, żółtka [...]
[...] zabójczy dla kilkuset rodzajów bakterii, wirusów oraz grzybów. Powinniśmy wiedzieć także, iż grejpfrut zmniejsza poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie tłuszczów i obniża cholesterol. Należy też podkreślić, iż wykazuje on działanie antynowotworowe dzięki bogactwie witamin i karotenoidów. http://img834.imageshack.us/img834/395/owoc5.jpg Kuzynką [...]
[...] calkow min 140 max 200 HDL-D min 35 max 55 TRIGLY min 60 max 165 A gdzie jest LDL-CH to jest wazne? Masz tu artykul doksztalcaj sie Zrodlo naturalnamedycyna.pl Co to jest cholesterol? Cholesterol to jedna z substancji tłuszczowych, zawartych w organizmie ludzi i zwierząt. Do czego potrzebny jest cholesterol? Cholesterol stanowi ważny składnik [...]
[...] często wywary z mięsa, gdzie jest masa kwasów tłuszczowych nasyconych, które bardzo łatwo łączą się z cukrem rafinowanym i produkują bezpośrednio, już w torbie żołądka, cholesterol to wtedy mamy problemy z zarzucaniem cholesterolu do wszystkich naszych naczyń krwionośnych i pozostawianiem go w dużej ilości w naszej wątrobie. Do usunięcia [...]
[...] a poza tym gorzej trawione i przyswajane. Produkowane z niego niskokaloryczne jogurty i kefiry zawierają w dodatku niezdrowe mleko w proszku, czyli utleniony cholesterol. Chudy ser nie tylko nie dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ale powoduje fermentację w jelitach (najzdrowszy jest ser półtłusty). Ostatnio pojawiły [...]
[...] tej dobrej frakcji ------------------------------------------------------------------ Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej, będącej przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Cholesterol możemy podzielić na dwie frakcje: LDL [...]