SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

chleb

  • To nie jest kolejny nudny chleb! HUMMY COUNTRY BREAD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku.  Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 542 Data: 2023-04-07 10:28:09
  • Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2704 Data: 2020-07-14 09:45:23
  • [...] więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g węglowodanów oraz 143 kcal, 100 g chleba typu „graham”, dostarcza 49.4 g węglowodanów oraz 212 kcal, z kolei chleb pytlowy (żytni) 240 kcal oraz 56.2 g węglowodanów w 100 g, 100 g miodu to aż 79.5 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4556 Data: 2019-06-04 09:37:07
  • [...] w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej lub pektyny w chlebie pszenno-kukurydzianym. Correa i wsp. wykazali, że chleb pszenny z dodatkiem wysoko metoksylowanej pektyny (pektyna HM) miał wyższą objętość bochenka, w porównaniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3508 Data: 2019-07-20 12:37:12
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie wskazuje, by ilości alloksanu zawarte w mące stanowiły [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • [...] ulubionych potraw i smaków oraz ogromną ilością wyrzeczeń. Bardzo popularny mit głosi, że dla zdrowia, w tym również dla redukcji masy ciała, należy całkowicie zrezygnować z chleba, bułek czy kanapek. Jednak prawda jest taka, że eliminacja tych popularnych elementów naszej diety nie jest konieczna ani nawet zalecana. Produkty te zawierają tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 966 Data: 2024-04-03 09:04:20