Zrobiłam pasztet warzywny Majli ---->>>> no cóż taki sobie %-) Jakoś tam się zjadł, za mało przypraw a płatki rozbijałam TŁUCZKIEM DO SCHABOWYCH :)) Blender już kupiłam :-D Postawiłam zakwas na chleb z przepisu Ovei :-)) Dziś trzeci dzień, na razie chyba wszystko działa jak powinno. W sobotę piekę, jak się uda to będę dumna jak chol.r. :-PP
Mi wyszedł tak samo i też robiłam z przepisu Oveji. Chyba Obliques w którymś temacie pisała, że to wina zakwasu i niewyrośniętego chleba - zrozumiałam, że przed pieczeniem. Poprzednim razem wyrastałam na krześle przy kaloryferze, teraz spróbuję chleb wyrosnąć w ustawionym na niską temperaturę piekarniku i zobaczymy co z tego wyjdzie. Poprzednio [...]
Mam pytanko odnośnie chleba :-) juz 5 dzień jak dokarmiam zakwas i co teraz? odkladam 50g zakwasu do lodowki na nastepny raz a z tego co mam robie juz chleb? Zmieniony przez - natasza__ w dniu 2011-12-05 12:12:18
[...] znawca ;-D Po moim marudzeniu Obli pisała, że to kwestia słabego wyrastania. No i kwestia zakwasu. Dziewczyny piszą, że ze starszego zakwasu lepiej wychodzi. Jak wyrastałaś chleb przed pieczeniem? Ja następnym razem dałam wyrastanie w piekarniku nastawionym na 50 stopni i było lepiej - ale bez szału. Tyle, że poprzedni zakwas mi się popsuł i [...]
20 min wyrastania to stanowczo za mało wg mnie. Mój chleb wyrasta kilka godzin. Właśnie zaczyn nastawiłam na następny, już trzecią fazę przechodzi, wieczorem będę piekła :-)
[...] czy ktoś ma doświadczenie w kiszeniu buraków? Poszukałam w necie, przepisów jest sporo, ale niektóre zalecają "zbieranie z powierzchni płynu tworzącej się pleśni"88-O , a pleśń, z tego, co wiem, najzdrowsza nie jest...Są tacy, którzy wykorzystują suchy razowy chleb, inni tylko wodę i sól, jeśli ktoś ma porady praktyczne- będę wdzięczna.
miałabys za duże zakwaszenie i Twój chleb byłby niesmaczny, przyjmuje sie, że przy chlebie żytnim zakwasu powinno byc nie więcej niż 50 % w stosunku do maki, przy chlebie pszennym do 25 % zakwas reszta mąka zakwas albo do zlewu, albo upiecz dwa chleby drugi możesz zamrozić :)
nie ma za co ;) grzanie raczej od dołu, ja piekę na termoobiegu, bo tylko taka funkcje mam - wychodzi a z jakiej maki pieczesz ten chleb ? jeśli z żytniej to wystarczy porządnie wymieszać łyżką, jeśli z pszennej to trzeba dobrze wyrobić, najlepiej ręcznie :-D
[...] 16 założyłam 2 h na fermentację i 2 h na wyrastanie w foremce no i pieczenie. Aha korzystając z okazji, że "jesteś" spytam o czas pieczenia. Chodzi mi o to, że wcześniejsze chleby siedziały około 1,5 h (może stąd ta wysuszona skóra), ale chleb w środku był baaardzo mokry... Czy ja mam go nie sprawdzać niczym (patyczek) i piec 10-15 min - 260 [...]
Upiekłam właśnie swój pierwszy chleb razowy :) wzięłam składniki wg przepisu Oveji: 500g zakwasu, 500g mąki, 400g wody. Górę jeszcze posypałam 20g orzechów włoskich, bo zapomniałam dodać ich przy mieszaniu. Piekłam wg tego co napisała etrala, czyli najpierw zmieszałam w misce składniki, odstawiłam na ok 2h (do lekko ciepłego piekarnika), później [...]
Szybkie pytanko mam, czy możemy mąkę orkiszową pełnoziarnistą? Mam kilogram i myślę co by z nią zrobić, są fajne przepisy na bułki, chleby ciastka ;-) ale się zastanawiam. Ostatnio kupiłam na spróbowanie chleb orkiszowy i jest dobry. I nie wiem - piec czy nie piec - oto jest pytanie :-)
Dzisiaj piekłam swój chleb wg przepisu Owieczki. Niestety klapa. Czytałam, że nie tylko u mnie pierwszy raz %-) Mokry w środku. Papier nie chce się odkleić. I nie wiedziałam ile go piec. Zresztą w ogóle się motałam wczoraj z tym przepisem }:-( Ale nie poddaję się :-D
Mika też tak miałam z tym papierem, że się przykleił. Kolejny zrobiłam bez papieru, tylko foremkę trochę wysmarowałam oliwą z oliwek i nic więcej. Moja foremka ma taką powłokę podobną trochę do teflonu i bardzo łatwo chleb wyjęłam, nawet noża nie musiałam przy tym używać.
A ja mam pytanie do dziewczyn piekących chleb w maszynach. Jak to wygląda? Zaczyn robicie czy od razu wrzucacie wszystko? Maszyna rozrabia za was masę, czy najpierw rozrabiacie a potem do maszyny?
Kuzna nacisnelam enter. W ogole moja znajoma tez piecze sama chleb, tyle ze pszenny i nie robi zadnego zaczynu tylko wyjmuje zakwas 50 gram dodaje reszte skladnikow a jak urosnie odejmuje znowu 50 gram i piecze. Nie robi zaczynu. Ciekawe to jest i mniej czasoclonne. Ale moze tak jest bo to pszenny. Slyszalyscie cos takiego kiedys?
Laski, piekę własnie swój pierwszy chleb z przepisu owieczki. robiłam zakwas przez 5 dni, a dziś domieszałam wody, mąki i soli, wrzuciłam do foremek i odstawiłam żeby pracował. Zamierzałam go piec wieczorem, ale mimo, że po włożeniu do foremek zajmował niewiele ponad połowę, to zaraz mi wyjdzie z foremek! 88-O Czy on bardzo rośnie w trakcie [...]