Kiedyś winą za całe zło obarczano szeroko rozumianą „chemię”. Uznawanie za wszelkie zło chemii jest niezwykle zabawne szczególnie dla osób mających pojęcie, jak funkcjonuje organizm i ile chemicznych trucizn produkuje, przetwarza, wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, [...]
1. Ale po tygodniu węgli takie wnioski czy dłużej już tak jesz? 2. Odstawić trzeba na min. 3 tygodnie, żeby rzeczywiście zaobserwować reakcje. 3. Celiakia to bardziej jak alergia na gluten. A nietolerancje są dużo bardziej pospolite i do tego mogą być okresowe. A jeszcze zamiast płatków polecam kaszę jaglaną i ryż- np. taki ryż z jabłkiem i [...]
[...] różni się od rafinowanego. Tak się różni jak może się różnić zdrowe od niezdrowego. O tyle o ile z każdym ziarnem może mieć ktoś problem z racji wady genetycznej np. celiakia, to nie da się ukryć, że te najbardziej długowieczne grupy ludzi nigdy nie rezygnowały ze zbóż. O tym dlaczego jest zdrowe za chwilę. Na początek o róznicach między [...]
[...] [ Też jestem z rodziny cukrzyków więc wiem jak to jest jak trzeba babci 3 razy dziennie zastrzyk wkuwac... napatrzylam się, podziękuje Do tego Hashimoto u ciotki, celiakia u wujka... Milion przeciwwskazań do czegoś.... bleh :p Ajwen poleca u IO rzadkie posiłki - 3 razy dziennie, żeby nie podbijać non stop cukru. Do wszystkiego można [...]
[...] czy gazy. W tym celu warto zaobserwować, co dokładnie jadasz i który produkt może powodować tego typu problemy. Z reguły są to najczęściej: - nabiał (laktoza), - gluten, - niedobór lub nadmiar błonnika, - zbyt mała ilość płynów, - surowe warzywa, - problemy chorobowe (celiakia, Candida, SIBO). /SFD/2018/2/20/79f668f3c5624b7ea4e7d93986baeffa.jpg
[...] Też jestem z rodziny cukrzyków więc wiem jak to jest jak trzeba babci 3 razy dziennie zastrzyk wkuwac... napatrzylam się, podziękuje Do tego Hashimoto u ciotki, celiakia u wujka... Milion przeciwwskazań do czegoś.... bleh :p Ajwen poleca u IO rzadkie posiłki - 3 razy dziennie, żeby nie podbijać non stop cukru. Do wszystkiego można [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
Popularność diet low carb i typowo tłuszczowych wzrosła w ostatnich latach dość znacznie. Wśród ludzi tak to bywa, że jeżeli przychodzi na coś moda, to każdy chciałby to mieć i stosować. Często bezmyślnie, bez konsultacji ze specjalistami w tym kierunku i zaznajomienia się z podstawami badań naukowych. W pewnym momencie każdy mocno promowany trend [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Miska w żargonie fanów kulturystyki oznacza "dietę, jedzenie". Wiesz co, tyle jeść i nie przybierać na wadze to podejrzana sprawa, na pewno nie jest to spowodowane szybkim metabolizmem bo ten i owszem może wszystko szybko palić, ale często ekto zaczynają już tyć przy 3-5K kcal a Ty zjadasz prawie 10 i nic nie rusza. Celował bym w pasożyty (np [...]
Miska w żargonie fanów kulturystyki oznacza "dietę, jedzenie". Wiesz co, tyle jeść i nie przybierać na wadze to podejrzana sprawa, na pewno nie jest to spowodowane szybkim metabolizmem bo ten i owszem może wszystko szybko palić, ale często ekto zaczynają już tyć przy 3-5K kcal a Ty zjadasz prawie 10 i nic nie rusza. Celował bym w pasożyty (np [...]
Jakkolwiek to odważnie nie zabrzmi, mi śmierdzi celiakią - te wyniki to mało nawet, żeby takie przypuszczenie wysuwać, ale gastroskopia z wycinkiem z dwunastnicy na pewno nie zaszkodzi.
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
Każdy, kto chce zmienić swój styl życia, w tym i sylwetkę powinien wiedzieć o tym, co należy jeść jako podstawowe źródła składników odżywczych. Wśród nich wyróżnić należy źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Kolejno zalecane źródła znaleźć możemy w tematach: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] zaburzenia hormonalne, insulinooporność, zatrzymywanie wody w organizmie czy odkładanie się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe które płatki mogą nasilać. Płatki śniadaniowe posiadają w swoim składzie mnóstwo substancji antyodżywczych które ograniczają m.in. [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]