[...] się na lepsze samopoczucie i wyższy poziom energii i motywacji -nie spożywany warzyw gdyż pestycydy w nich zawarte okazują się być jedną z głównych przyczyn nowotworów, a błonnik przyspiesza pasaż jelitowy, a w mojej diecie założenie jest odwrotne: jak najmniej objętościowo, jak najlepszego jakościowo pokarmu i jak najdłuższy czas przebywania [...]
[...] na ten aspekt. Z tym, że typowa dieta zachodnia jest nie tylko bogata w węglowodany, ale również w tłuszcze (30-35% energii dostarczanej). Dodatkowa jest uboga w białka, błonnik pokarmowy i wiele innych waznych dla zdrowia składników pokarmowych. Stwarza to specyficzny kontekst, w którym ujawnia się negatywny wpływ węglowodanów. Przykładowo w [...]
[...] chodzi o wypróżnianie to nie ma problemu od zawsze raz dziennie o tej samej godzinie, aczkolwiek teraz trochę inaczej się odżywiam jem więcej produktów które zawierają błonnik więc może powinno odbywać się to częściej hmm... już sama nie wiem. Teraz jestem po śniadaniu (owsianka z bananem), oraz po obiedzie (makaron z kurczakiem z oliwą, [...]
[...] za dużo masz cukrów prostych. Jak lubisz takie dodatki to bym się ograniczyła do jednego z nich. Zostaw płatki (nawet i z 50g), do tego owoc i jeden z dodatków. Otręby, błonnik bym sobie darowała. Już same płatki tego błonnika trochę zawierają. Brakuje tu za to białka - możesz np. zamienić to na omleta, pieczoną owsiankę z jajkiem. Kupne [...]
W piekarni nie powiedzą ci szczegółowego składu O. To jak się tego dowiedzieć? EDIT: Też wszedłem na strone piekarni, oto skład: Pełna nazwa produktu: Chleb żytni bez dodatku drożdży 550 g pieczywo żytnie Wykaz składników: Składniki: kwas piekarski (mąka żytnia; woda); woda; mąka żytnia typ 720; sól. Może dodatkowo zawierać: pszenicę, jaja, [...]
[...] to skłąd wygląda tak (jest to chleb z biedry:) woda, ziarno żyta 30%, mąka żytnia (w tym mąka żytnia razowa 19%), siemię lniane 3,4%, drożdże, ocet, ekstrakt słodowy ciemny, błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości (kwas cytrynowy) Może zawierać śladowe ilości: mleka, orzechów ziemnych, nasion soi i sezamu. 4. Nabiał staram się jeść maks w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Oba wspomniane produkty są bogate pod względem zawartości składników odżywczych. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, a także minerałów. Ogólnie otręby są bogatsze w błonnik, jednak nie należy z nimi przesadzać. Ja od siebie polecam używanie płatków z dodatkiem otrębów do mleka czy jogurtu
[...] http://potreningu.pl/articles/116/owoce-i-warzywa-a-zakwaszenie-organizmu Kolejna sprawa, co jest w warzywach, a nie ma w tabletkach - błonnik. Jeśli bezmyślnie zastąpimy w zbyt wielkim stopniu owoce i warzywa tabletkami i przez to mamy w diecie mało błonnika, to niszczymy swoją florę jelitową, a ona jest [...]
Zależy jakie to są też produkty, sporo producentów wlicza np. błonnik, a wielu nie. I kiedyś miałam zagwozdkę o co chodzi %-) A kalorie dość sporo się różniły;-)
chodzi o to, aby produkty byly rowniez wysokiej wartosci odzywczej, taka drozdzowka nie jest zasobna w witaminy, mineraly, czy blonnik, co nie znaczy, ze gdzies tam w diecie nie mozna jej wykorzystac
[...] czasu. Organizm to mądra machina, do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje około 90 różnych składników o charakterze nieenergetycznym m.in: witaminy, składniki mineralne, egzogenne aminokwasy, niezbędne kwasy tłuszczowe, a także błonnik. Notabene udowodniono, że im większa gęstość odżywcza produktów tym większy efekt termiczny. :-)
[...] w tym wypadku wymienionymi lactobacillus plantarum 299v https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3419998/ Są pewne przesłanki, że mogą być skuteczne w przypadku IBS/SIBO. Dodatkowo czysty błonnik z akacji dla pobudzenia odbudowy prawidłowej flory. Ale wcześniej polecam antybiotykoterapię Xifaxanem dla redukcji patologicznego przerostu.
wyrzuciłbym orzechy arachidowe, bo są źródłem omega 6, którego zwykle i tak dostarczamy już z innych produktów a jego nadmiar prowadzi do stanów zapalnych, obniżyłbym ilość płatków owsianych, na dłuższą metę mogą powodować problemy jelitowe, można je przemieniać na jaglane, które dodatkowo mają błonnik
[...] mnie nie pouczać jeśli nie macie wiedzy Gdyby lewatywy były konieczne dla zdrowia, to homo sapiens rodziłby się z gruszką do lewatywy między pośladkami. Wystarczy zdrowy błonnik i woda, a toksyny są naturalna częścią funkcjonowania organizmu. Ba, zaobserwowano nawet, że człowiek nadmiernie unikający toksyn jest bardziej podatny na choroby, [...]
Warto jednak włączyć do diety pieprz kajeński (chilli), wbrew temu co mogłoby się wydawać, szczegóły w diecie i szczególiki mogą wzmocnić proces lipogenezy, działając synergicznie potęgują efekt. Błonnik, a zwłaszcza frakcje rozpuszczalne w wodzie to pożywka dla rozwoju mikrobioty jelitowej, u Ciebie wygląda to ubogo, jak wygląda kwestia warzyw, [...]
Pewnie, jutro kupie zapas na cały miesiąc pieprzu k. :) Zgadza się, błonnik właściwie tylko z kaszy jaglanej ,siemienia lnianego oraz wiórków w moim przypadku. Wstyd się przyznać ale warzywa to na zmiane, papryka/cebula/ogórek/pomidor po 50g do śniadania. Owoce chwilowo odstawiłem. Co do nabiału, zdaje sobię sprawe ale niestety inne czynniki mają [...]
[...] zwiększaj podaż energii.. dieta ma być bogato odżywcza. Nie powinno w niej zabraknąć świeżych warzyw i owoców, obecne w nich fitozwiązki, przeciwutleniacze, a także błonnik pokarmowy mogą korzystnie wpłynąć na stan mikrobioty jelitowej. Należy także włączyć do diety produkty zasobne w cenne kwasy tłuszczowe omega 3 (ALA, DHA & EPA) jak [...]
[...] to prawda ? W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest bogatszy w witaminy (B6, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, foliany), składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w nieusuniętej łupince. Szczególnie uderzająca jest ponad 3,5-krotna różnica w zawartości błonnika pokarmowego. 100 g zawiera około 320-330 kcal. [...]