[...] Z tych 20 aminokwasów organizm może, niczym z klocków Lego, zbudować wszystko, czego dusza zapragnie. Wyobraźmy sobie, że chcemy z 20 różnych aminokwasów zbudować łańcuch białkowy o długości 100 aminokwasów. Okaże się, że możemy uzyskać aż 20^100 różnych łańcuchów, z których każdy będzie się różnił od pozostałych przynajmniej w jednym miejscu. [...]
[...] gdy stwierdza się wzrost poziomu (powyżej normy) GH-zależnych markerów. Do markerów hGH należą 4 markery pochodzenia wątrobowego: IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu); białko 2-wiążące IFG-1 (IGF-2BG); białko 3-wiążące IGF1 (IGF-3BG); ALS (acid labile sub-unit) oraz 4 markery pochodzenia kostnego: osteokalcina, prokolagen typ III (P-III-P), [...]
[...] 3-4h. e) HGH ciągnie trochę wody więc może Ci się wydawać, że nie jesteś większy ale jesteś! Woda schodzi po kilku tygodniach od odstawienia GH. f) Upewnij się, że trzymasz białko na wysokim poziomie 200-400g dziennie dla 90kg kulturysty. g) Węgle powinny być trzymane wysoko. Węgle wysoko ale przeplataj je, kilka dni węgle wysoko i kilka dni [...]
[...] Opinie na temat jego składu są do dziś podzielone. Przez ostanie lata, za sprawą sportów sylwetkowych, utrwali się poglad, !e w ostatnim posiłku powinno dominować białko (a najlepiej, gdyby posiłek zawierał wyłacznie białko). Radzono unikać spo!ywania weglowodanów o tak póznej porze, poniewa. w czasie snu organizm wydatkuje mniejsze [...]
Pewnie nieraz slyszłes o tym ze mleko jest beee. Spozycie mleka ogolnie jest bee - a co dopiero mowic o spozyciu po treningu. Mleko po treningu? Tak - wlasnie po treningu! Zachecam do przeczytanie kilku badan na temat mleka. Pomijajac aspekt laktozy - bo nie wszyscy maja problemy z trawieniem laktozy - jesli ktos ma 'to' - to definitywnie jest [...]
[...] Naturalnie biochemia zna znacznie większą liczbę aminokwasów, jednak nie są to aminokwasy budulcowe. Spełniają one w ustroju człowieka inne ważne funkcje (np. karnityna - białko transportujące w krwioobiegu kwasy tłuszczowe - jest niczym samochód ciężarowy wiozący po szosie węgiel do fabryki). Regulacja ustrojowa Odpowiednie spożycie białek [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] maksymalizuje efekty treningowe, przyśpiesza regenerację i wzrost organizmu (przed tren. z wodą, po tren. z prostymi węglowodanami). Bardzo dobrym źródłem BCAAs jest białko jaja kurzego. Jajo średniej wielkości zawiera: L-Leucyna (0,296 g), L-Izoleucyna (0,199 g), L-Walina (0,224 g). Każdy sportowiec wyczynowy, który intensywnie trenuje [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] 1-1,5g na kg masy ciała. Zanim zajmiemy się mnożeniem pamiętajmy, że 1g węglowodanów/białka ma wartość 4,1 kcal a 1g tłuszczy ma wartość 9kcal. I teraz mnożymy: (waga*białko)+(waga*węglowodany)+(waga*tłuszcze). Przyjmijmy to zapotrzebowanie 3500kcal oraz wagę 80kg i wartości dla białka: 2,5g; dla węgli: 5g; dla tłuszczy [...]
[...] się naprawde mocnego potencjalu budulcowego ktory jest w zasięgu reki. po pierwsze jajka zawieraja pelen profil aminokwasowy, niezbedny do wzrostu. po drugie posiadają białko ktore usuwa zanieczyszczenia z naszego organizmu (odciąża wątrobe) po trzecie zawiera białko które "wyłapuje" i niszczy patogeny. po czwarte zawiera teścia (nie [...]
[...] Naturalnie biochemia zna znacznie większą liczbę aminokwasów, jednak nie są to aminokwasy budulcowe. Spełniają one w ustroju człowieka inne ważne funkcje (np. karnityna - białko transportujące w krwioobiegu kwasy tłuszczowe - jest niczym samochód ciężarowy wiozący po szosie węgiel do fabryki). Regulacja ustrojowa Odpowiednie spożycie białek [...]
[...] zakażenie pałeczkami coli, grypa i inne choroby w tym również Heine-Medina. Immunoglobuliny zawarte w mleku krowim nie są odpowiednie dla ludzi. Ponadto laktoferryna (białko stymulujące układ odpornościowy) zostaje zniszczona w czasie obróbki termicznej, której poddawane jest mleko. Jest jeszcze jeden punkt, którego nie wolno pominąć przy [...]
[...] zakażenie pałeczkami coli, grypa i inne choroby w tym również Heine-Medina. Immunoglobuliny zawarte w mleku krowim nie są odpowiednie dla ludzi. Ponadto laktoferryna (białko stymulujące układ odpornościowy) zostaje zniszczona w czasie obróbki termicznej, której poddawane jest mleko. Jest jeszcze jeden punkt, którego nie wolno pominąć przy [...]
[...] na kg masy) aby uzupełnić straty glikogenu, np. banany, carbo, miód, wafle ryżowe, sok. Wieczorem należy unikać już węglowodanów, a na ostatni posiłek przed snem spożyć samo białko, np. odzywka, chudy twaróg, białka jaj, tuńczyk w sosie własnym. W jednym posiłku starać się nie spożywać więcej niż ok. 40g białka. Oto przykładowa dieta: 1. Płatki [...]
[...] Królestwo testosteronu Każdy adept sportów siłowych wie doskonale, że testosteron jest jednym z najważniejszych hormonów anabolicznych – takich, które zatrzymują białko w tkance mięśniowej i promują rozwój muskulatury. Testosteron należy do grupy androgenów – męskich hormonów płciowych. Wprawdzie poznaliśmy już całą masę hormonów [...]
[...] organizmu. Ma niewielkie zastosowanie energetyczne (efektywnie z 1 g białka można uzyskać niecałą 1 kcal gdyż organizm potrzebuje wydatkować ponad 3 kcal aby wykorzystać to białko w celach energetycznych) jednak nie jest to najistotniejsze. Białka maja za zadanie utrzymać dodatni bilans azotowy, chronić i odbudowywać naruszone podczas treningu [...]
[...] dostarczasz swemu organizmowi wszystkich składników pokarmowych, w odpowiednich proporcjach, wprowadzając go w anaboliczny stan. Dobre tłuszcze (głównie wielonienasycone), białko pochodzące z najlepszych źródeł, dostarczane w formie dostosowanej do pory jego spożywania - to nie wszystkie elementy Twojej dietetycznej układanki. Potrzebujesz [...]
[...] wysiłkiem. Co kieruję syntezą białek mięśniowych? Na pewno tempo syntezy białka musi przewyższać tempo jego degradacji (anabolizm > katabolizm). Musisz dostarczać białko mięśniom szybciej, niż ulega ono rozpadowi. Badanie przeprowadzone w McMaster University w Hamikon w Kanadzie że synteza białka mięśniowego wykazywała większy poziom 4 [...]