[...] przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z oliwek (do smażenia) mały banan (ok. 100 g) Obiad: 50 g kaszy jaglanej [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
Jak w każdej innej dziedzinie życia, również i w redukcji tkanki tłuszczowej, jeśli chcesz osiągnąć sukces, musisz planować z wyprzedzeniem swoje działania, a potem przestrzegać określonego planu. W dzisiejszy artykule poznasz 10 przykazań udanego spalania tkanki tłuszczowej. Jeśli sumiennie się do nich zastosujesz, z pewnością zobaczysz [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
[...] i to w każdym posiłku, mogą posłużyć: jaja kurze, mięso, ryby. Nabiał spożywamy najlepiej w niewielkich ilościach, bądź wcale. Ogółem: Płatki owsiane - cukier Jaja kurze - białko i tłuszcz Orzechy - tłuszcz I to może wystarczyć. Zamieniamy poszczególne składniki w każdym dniu tygodnia by nam się dieta nie znudziła (dietę układamy na cały [...]
[...] ścięgien oraz kości. NUTREND Flexit Drink posiada odpowiednio skomponowany skład, który gwarantuje kompleksową ochronę i odżywienie tkanki łącznej. Produkt te zawiera: - białko kolagenowe (enzymatycznie szczepiony hydrolizat żelatyny) -zawiera elementy budulcowe niezbędne do syntezy kolagenu. Pozwala na prawidłowe funkcjonowanie stawów. - [...]
[...] olejku, którego głównym składnikiem jest alliina i enzymy. Te z kolei podczas roztarcia przemieniają się w bakteriobójczą allicynę. Właściwości Zawiera on węglowodany, białko, składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, siarkę, chrom, cynk, jod), olejki lotne oraz witaminy (C, A, B1, B2, PP). Zawiera związki nazywane fitoncydami, a [...]
[...] zewnątrz. Są to liczne związki organiczne; mające w cząstce co najmniej 1 grupę aminową (NH2) i jedna grupe karboksylową (COOH). 23 aminokwasy to składnik białek (aminokwasy białkowe), ok. 150 innych (aminokwasy niebiałkowe) występują głównie u roślin i drobnoustrojów , np. allicyna; są substancjami macierzystymi pewnych hormonów, witamin i in. [...]
[...] purée, mizeria, kisiel z soku żurawinowego Podwieczorek: bułka maślana, kompot z jabłek. Kolacja: leniwe pierogi z chudego białego sera, napar z mięty. ęDieta bogatobiałkowa - wysokobiałkowa Istnieje wiele chorób wymagających zwiększonej podaży białka w diecie, w celu zaspokojenia potrzeb organizmu, wywołanych nieprawidłową przemianą [...]
[...] i rege-nerację organizmu, przy anemii, depresjach czy nadciśnieniu. Jest doskonałym środkiem profilaktycznym. Warto spożywać go, ponie-waż posiada pełnowartościowe białko (100 g pyłku - 20 g białka, 9 podstawowych aminokwasów), witaminy i mikroelementy, ma wła-ściwości bakteriobójcze, jest zatem naturalnym antybiotykiem. Moż-na spożywać [...]
[...] sportowcy powinni przyjmować już ponad 5000 kcal w ciągu doby. W sporcie wyczynowym, jak również w rekreacyjnym, zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro i makroelementy, jest 3 razy większe w porównaniu z zapotrzebowaniem ludzi prowadzących normalny tryb życia. W normach dla [...]
[...] piersią niemowlę otrzymuje zaledwie l procent całkowitej ilości kalorii z białka, ale w ciągu sześciu miesięcy podwaja swoją wagę urodzeniową. Dzieje się tak dlatego, że białko z mleka kobiecego jest białkiem bardzo dobrej jakości i łatwo się wchłania. Jeżeli będziemy jeść białko dobrej jakości, to optymalna jego ilość wynosi 35-85 gramów [...]
[...] askorbinowy - zwaiazek o silnych właściwościach redukcyjnych - działa antyoksydacyjnie - pełni zasadnicze funkcje w procesach oksydoredukcyjnych ustroju. Jest aktywatorem białkowej przemiany aminokwasów aromatycznych, przez fosforylację glukozy wpływa na syntezę hormonów steroidowych kory nadnerczej i syntezę insuliny.Jest nieodzowny w [...]
[...] Zawiera wiele witamin z grupy B, C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, a także beta-karoten, przeciwutleniacz powstrzymujący proces starzenia się komórek. Znajdziemy w nim białko wysokiej wartości i sole mineralne, m.in. żelazo. Jest zasadotwórczy, dlatego doskonały na zgagę i uczucie pieczenia w żołądku. A dzięki sulforafenowi zmniejsza ryzyko [...]
[...] gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla [...]
Dzisiejszy rynek suplementów oferuje całą gamę produktów wysokobiałkowych, dla których bazę surowcową stanowią białka mleczne, o tak niesamowitej różnorodności pod względem jakości, ceny, ale także mniej przyziemnych aspektów takich jak profile aminokwasowe, absorpcja czy chociażby rodzaj oferowanego białka. Nic dziwnego że w [...]
[...] primer, czyli starter, synteza glikogenowa oraz enzym rozgałęziający. Primerem może być niewielka część glikogenu, glukan zawierający, co najmniej 4 reszty glukozy lub białko. Na pierwszym etapie wiązaniem 1-4-α-glikozydowym do primera dołączona jest reszta glukozowa z UDPG przy udziale syntazy glikogenowej. ( primer )n + UDPG [...]