"Tradycyjnie, soja nie była stosowana przez kulturystów jako główne źródło białka, ponieważ większość produktów sojowych, szczególnie tych tańszych, jest trudniejsza do strawienia i ma mniejszą wartość biologiczną (70) niż większość białek pochodzenia zwierzęcego (80 i więcej). Mleko i białka tkankowe są łatwiejsze do strawienia i mają lepszą [...]
wiesz, może będę niezbyt precyzyjny ale powiem że najlepszą miarą jakości białka dla mnie osobiscie jest to czy przynosi oczekiwane efekty, tzn. czy sprawdza się w określonych sytuacjach- i ten zwrot chciałbym podkreślić/powie ktoś jak można to odczuć, ale można- poprostu trzeba znać swój organizm i wiedzieć co i jak, jak dane rzecz działa że tak [...]
Już spróbuje na wszystko odpowiedzieć :) Pisząc o zestawie którego Arnold by sie nie powstydził, nie chodziło mi w zadnym stopniu o sterydy, cy hormony tylko o ilość wszelakich odżywek. Jak czasami sie znajdzie cwaniak co sie pyta ile wyciskam to mówie ze mozemy porównac wyniki, tylko wpierw niech odstawi wszelkiego rodzaju kreatyny i inne [...]
[...] Co to znaczy "latwiejsze"? "czy kupowanie zdrowego jedzenia i regularne posiłki jest łatwiejsze niz pieprzniecie sobie gainera czy białka jest prostsze?" Regularne posilki i zdrowe jedzenie daja tysiac razy lepsze rezultaty niz "pieprzniecie sobie gainera/bialka". A o to chodzilo w tym momencie, a nie latwosc?
Regularne posilki i zdrowe jedzenie daja tysiac razy lepsze rezultaty niz "pieprzniecie sobie gainera/bialka". A o to chodzilo w tym momencie, a nie latwosc? i jak kazdy wie, kazdy szanujący się uzytkownik siłowni stawia na regularne i zdrowe jedzenie a nie kupowanie odżywek....zapomniałem tez dodac ze kazdy z nich uzywa tylko kreatyny [...]
Najczęściej wśród osób ćwiczących króluje teoria, iż spożycie białka powinno wynosić około 2g na kilogram masy ciała. Niekiedy osoby trenujące przyjmują nawet 3 -3.5 gram białka na kilogram masy ciała. Kierując się zasadą, że mięśnie potrzebują aminokwasów kładą szczególny nacisk na spożycie białka w diecie. Jednocześnie jednak pojawiają się [...]
Najczęściej wśród osób ćwiczących króluje teoria, iż spożycie białka powinno wynosić około 2g na kilogram masy ciała. Niekiedy osoby trenujące przyjmują nawet 3 -3.5 gram białka na kilogram masy ciała. Kierując się zasadą, że mięśnie potrzebują aminokwasów kładą szczególny nacisk na spożycie białka w diecie. Jednocześnie jednka pojawiają się [...]
Przeczytałem "Pierwotne ciało. Pierwotny umysł". Autorka zaleca paleo, co popiera różnymi badaniami :-) Sporo jest o insulinie i z takich ciekawostek to (luźne streszczenie/cytat): Insulina im niższa tym lepiej. Ludzie długowieczni mają niższy poziom. Jest to jakby wyznacznik długości życia. Trochę mi się kojarzy z jedną publikacją o joginach - [...]
A więc tak panowie kcal będą na tym samym poziomie czyli "0" Tylko że w dni z siłownią dam 413g ww, 250g bialka i 51g tłuszczy a w dni z aero dam 150g ww białka 250 a tłuszczy 170. i zobaczę jak efekty. I co 2 tyg będę dodawal kcal. Chcę powoli dodawać czystej masy. Dać przed treningiem posiłek z owsianki i bcaa. Czy tylko bcaa? Zmieniony przez - [...]
Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie składu posiłku rozpoczynającego fazę jedzenia. Dokładnie chodzi mi o rozkład makroskładników. Czy optymalnym rozwiązaniem jem zachowanie stosunku białka do węglowodanów na poziomie 1 : 2-3? Podobno taka proporcja pozwala na maksymalne wykorzystanie białek co jest powiązane z reakcją insulinową na dostarczone [...]
[...] z żelatyny. Bialka moga powodowac wyrzut insuliny ktory moze przerwac post. Tylko czy taka ilosc (4 kapsy w ciagu postu) przerwa go? Do tego jeszcze dochodza jakeis tam sladowe ilosci roznych substancji (nie wiem czy to wegle, bialka czy cos) przeciwzbrylajacych, stabilizujacych. Maja one jakis wplyw czy nie? Rozkminial to ktos kiedys? %-)
Uzupełnienie glikogenu po ciężkim treningu to proces dość długotrwały. Nie da się go przyspieszyć napychając się węglowodanami. Trwa zwykle od 24 do 48 godzin. Obrazek, jaki mamy przed oczyma – jeden duży posiłek i glikogen zostaje uzupełniony – jest z gruntu fałszywy. Bynajmniej też nie potrzebujemy w tym celu zwiększać ilości węglowodanów. [...]
jesli chodzi o bialko do metku czy takie moze byc? bo to jest dosyc tanie bialko bo 5kg kosztuje 129zl i czy moze byc to bialko do metki, z gory dziekuje za odpowiedzi PROTEIN 80 5000g OXY-GEN Nutrition Technology Mieszanka Białka Serwatki i Białka Pszenicy Przyswajalność Biologiczna BV 104 80% KONCENTRAT BIAŁKA SERWATKOWEGO 80% [...]
[...] jak sie kupuje np prima czy halo czy to wogole kolo tego lezalo. Rowniez w kazdej aptece underow od groma, dragony i inne, cale palety na zapleczu, to samo sklepy z odzywkami, tam puszka bialka kosztuje tyle co 100j GH ;-) polki z bialkiem stoja tylko na pokaz, klienci tylko po towar przychodza, mam nawet katalog alpha pharma w domu od nich ;-)
Przecież te daty maja tyle wspólnego z rzeczywistością co nic %-) ja często np używam białka po terminie bo kumpel ze sklepu daje mi za free i zero problemów %-) %-)
Hejka. Mam ułożoną dietę. Biegam po pół godziny co dwa dni i siłownia 30 minut co dwa dni(oprócz niedziel). Moja dieta opiera sie na razie na naturalnych produktach(tzn bez odżywek). Jak na razie zgubiłem 10 kilo nadwagi(3 miesiące z przerwami). Zgubiłem też trochę mięśni(może za mało białka czasami spożywałem). Moje dzienne spożycie białka wynosi [...]
Tylko że w tym od Activlaba jest mniej białka, a jego samo białko to nie białko, bo jest tam jeszcze kreatyna etc Myślisz, że opłaca się dopłacać do tego AllNutrition? Ja bym dopłacił zawsze jak białka jest nieco więcej to lepiej, a poza tym smakowo allnutriotion daje radę:-))
Odp michalek83 Wolę kupić 100g łososia który ma 26g białka za 11zl niż kurczaka za 32-35zł/kg i też nie wiadomo czy świeży kurak. Michalek83: No to ekonomicznie... Bardzo ;) za 1g białka z łososia płacisz 42gr, za 1g z piersi (nawet licząc po Twojej kosmicznej cenie 35zl 16gr. Może ale białko z łososia według mnie jest 100x lepsze niż kurczak i [...]
[...] Więcej nie jest nam potrzebne. Na temat zalecanych ilości białka, jakie powinniśmy spożywać, poczytać możemy więcej tutaj: http://potreningu.pl/articles/4731/silownia---ile-bialka-potrzebuje. Niestety nie zawsze mamy możliwość, ochotę, czy czas, aby przygotować lub zjeść konkretne źródła białka, np.: mięsa, ryby, jaja, czy nabiał. W takiej [...]