[...] ten artykuł by po wpisaniu w wyszukiwarkę "glutaminian Sodu" Wyskoczył ten krótki, ale wartościowy artykuł O Glutaminianie Sodu słów kilka Przyszedł czas na kolejną, po aspartamie, "magiczną" substancję masowo dodawaną do przetworzonej żywności, od wielu lat - Glutaminian sodu. Każdy, kto czyta etykietki ze składem, na pewno natknął się nie [...]
[...] przeprowadzanych z udziałem ludzi nie znalazł potwierdzenia, przynajmniej w przypadku popularnych u nas syntetycznych substancji słodzących takich jak sukraloza, aspartam, sacharyniany czy acesulfam-K. Dr Andrew Renwick z Uniwersytetu Southampton, na podstawie analizy dostępnej literatury w swojej pracy przeglądowej stwierdził, że nie [...]
[...] A. "Celem pracy było przedstawienie niskokalorycznych substancji słodzących oraz ich wpływu na organizm człowieka. Szczegółowo opisano takie substancje słodzące, jak: aspartam, acesulfam K, alkohole cukrowe, fruktoza, D-tagatoza, glikozydy stewiolowe oraz syrop klonowy, wchodzące w skład dostępnych produktów spożywczych. Zgodnie z opinią [...]
Uwagi i istotne informacje: Niektóre podane tu nazwy systematyczne znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej co być powinno ). Podział na związki pochodzenia naturalnego i otrzymywane syntetycznie [...]
tyle można zrobić naprawdę świetnych produktów spożywczych z dodatkiem aspartamu zamiast cukru, a w polskich sklepach widnieje tylko Cola Zero, lub inny tego typu napój, ale za kosmiczne pieniądze (np. Sprite)... od kilku tygodni jestem na CKD i lody na bazie pełnego mleka z naturalnymi aromatami mocno mi się marzą, nie wykluczone, że sam będę [...]
[...] sok jabłkowy 0,8 % - z soku zagęszczonego, skrobia modyfikowana kukurydziana, odtłuszczone mleko w proszku, aromat, koncentrat z krokosza barwierskiego, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, cynamon 0,03 %, bakterie fermentacji mlekowej. Zawiera substancje słodzące. Zawiera źródło fenyloalaniny. Dla porównanie "normalny" serek "tutti" o [...]
[...] z zastosowania cukru w produktach „light", dodają chemikalia imitujące smak cukru. Są one często bez porównania groźniejsze dla zdrowia niż zwykła sacharoza. Jak choćby aspartam, dopuszczony do użycia tylko w niewielkich dawkach. Co się jednak dzieje, gdy te niewielkie dawki są zjadane systematycznie? Co z tymi konsumentami, którzy opijają [...]
znalazłem dosyć ciekawą tabele z substancjami e xx, które z reguły nic nam nie mówią. Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie [...]
[...] pojawić na rynku. Ale nawet jeśli zostałby jutro usunięty ze sprzedaży, jak dużo zaufania mogą mieć konsumenci do innych sztucznych słodzików obecnych na rynku? Życie po aspartamie Nie istnieje żaden sztuczny słodzik na rynku, o którym możnaby bez cienia wątpliwości stwierdzić, że jego spożycie jest bezpieczne dla zdrowia człowieka. Zarówno [...]
[...] ludzkie zdrowie. Środek ten jest obecnie w USA ponownie dopuszczony z ograniczeniem dopuszczalnej ilości w produktach spożywczych. W lipcu 2005 naukowcy z Włoch ogłosili, że aspartam jest środkiem rakotwórczym. Uważają oni, że ten środek słodzący powinien być wycofany z Unii Europejskiej. Rak wywołany według nich przez aspartam najczęściej [...]
[...] DC (E 959), taumatyna (E 957), a także sacharyna (E 954), która została wycofana jako rakotwórcza, podobnie jak cyklamat (E 952). Obecnie najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam (E 951), znany też pod nazwą Nutrasweet. Z pozoru jest niewinny, bezpieczny, jednak substancje wchodzące w jego skład - kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol [...]
[...] do tego posilku wogole bądź tylko w małej ilości kalorii. Wiekszosc z nich nie jets trawiona dlatego kalorie nie sa dostarczane naszemu organizmowi. Wyjątkiem jest aspartam, który jest metabolizowany naturalnie. Jednakże, odkąd odkryto, iż aspartam jest w przybliżeniu 200 razy słodszy niż sacharoza, tylko bardzo mała jego ilość (1/10 [...]
[...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]
[...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]
[...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]
[...] Żeby nie było za dobrze- ta roślinka kosztuje więcej niż ksylitol Czas teraz przejść do SZTUCZNYCH SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH Najgorszą sławą cieszy się najprawdopodobniej aspartam. Czy jednak słusznie? Pewna grupa ludzi cierpi na rzadką, dziedziczną chorobę fenyloketonurię (PKU). Osoby te nie posiadają enzymu potrzebnego do trawienia [...]