właśnie co z tą soją-czy mleko sojowe nie lepsze niż zwykłe? po nim nie mam takiego nalotu na podniebieniu. sok jasne, że świeży:) pomidory kartonikowe(bez cukru). Jeśli chodzi o mięso to jestem nauczona jeść kure i owoce morza/ryby. musze obczaić czy mam sie gdzie zaopatrzyć w dobry kawał mięcha...
Jaki ser kupować? Czytać etykiety - skład zawsze jest podany! 'Inspekcja Handlowa jasno określa, że ser żółty to produkt mleczny i do jego produkcji może być użyty jedynie tłuszcz mleczny. Każda, nawet najmniejsza domieszka (z wyjątkiem specjalnych dodatków - przypraw, specjalnej pleśni czy kwasów omega) tłuszczu roślinnego, tworzy z niego [...]
ilosc spalonych kalorii jest wprost proporcjonalna do ilosci ruchu, dlatego zwiekszenie na redukci ilosci ruchu jest jak najbardziej pozadane i nie zapominaj o ciaglym podwyzszaniu intensywnosci. ale dzien, czy dwa przery jak najbardziej Zalozenia dobre, tylko twoje tluszcze sa z produktow zwierzecych i nie ma juz miejsca na oleje, np. lniany, [...]
Będzie zwiększanie intensywności jak najbardziej Co do olejów roślinnych, to zakładałam go dodawac np. do twarogu z warzywami, ew. do smażenia, ale uwzględnię większe ilości w diecie, bo nie zwróciłam uwagi na to, że więcej zwierzęcego tłuszczu :) A co do uzupełnienia np. braku jaj czy warzyw strączkowych przeleciałam właśnie wątki z przepisami [...]
Tłumaczenie: Często się mówi że nie mozna udanie łączyc bycia kulturystą i wegetarianinem jednocześnie. Cóż, Znam wielu ludzi , którzy są na diecie wegetariańskiej budują wspaniałą muskulaturę, po prostu trzeba zwrócić uwagę, szczególnie na jakość białka. Pisze o prawdziwych wegetarianach jak np. lakto-ovo, a nie o ludziach którzy jedzą tuńczyka i [...]
Kazam dlaczego gorsze? Aminogram serwatkowych białek jest ok, ale jednak nie pełny a bardzo dobrze uzupełnia to własnie soja czy jajeczne.. i dla mnie białkiem ktore naprawde godne jest uznania jest to jakie juz kiedys większość z nas piła ... mleko matki .. zawierajace m.in kazeine, i inne Ja raczej trzymam to co woźnica napisał kiedys o [...]
jacy oni odkrywczy soja vs mleko - ubozszy profil aminokwasowy, brak takich dodatkow jak laktoferyna, alfa-laktoalbumina czy laktoperoksydaza bla bla bla...
DorisD dajesz swojemu dziecku wspaniałe wyposażenie na przyszłość i całe szczęście, że nie zamierzasz odchudzac sie poprzez stosowanie diety. Jak długo zamierzasz karmić? Łatwo zauważyć, że jestem zwolenniczką karmienia piersią. Dzieje się tak z wielu powodów, a jednym z nich jest to, że na karmienie potrzeba wielu kalorii. Nie zauważysz może [...]
"...sam kiedys bylem wegetarianinem i cwiczylem na silowni ale moge Ci szczerze powiedziec ze osiaganie dobrych wynikow jest o wiele wiele trudniejsze wlasnie ze wzgledu na bialka bo brakuje niezbednych aminokwasow, juz nie pamietam jak sie one nazywaja ale wiem ze wystepuja tylko w miesie" bialko sklada sie z aminokwasow i jest 8 [...]
wiesz co, zacznij od bialka sojowego, powiedz ze nie bedziesz nic bral nienaturalnego, ale sproszkowana soja jest jak najbardziej naturalna i to wlasciwie mleczko sojowe a nie odzywka,(mama ci nie zabroni kupic mleczka sojowego) np. opakowanie sojavit 70 olimpu jest ideologicznie naturalne (bez zadnych miesniakow na opakowaniu) jak to nie pomoze [...]
Tofu - znam, jestem japo-fanem (aktualnie niepraktykującym). Z pół roku temu kupiłem jakieś saszetki - do zrobienia zupy miso. Potem doczytałem, że potrzeba tofu - i tego nie udało mi się kupić, a szukałem szczerze. Trzeba było zapytać w sklepie.. Twaróg - zjadam z 2 opakowania na tydzień - 4 porcje po 130-150g, do tego serek wiejski - z 500g, [...]
Moim zdaniem lepiej zastapić twaró innymi źródłami białka, które wcale nie muszą być drogie. Pomimo wysokiej zawartości białka w twarogu chudym, najlepszym wyborem jest jednak twaróg pełnotłusty. Wiąże się to nie tylko z cennymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w twarogu ale również ze stopniem przetworzenia. Nabiał ogólnie nie jest zbyt dobrym [...]
również jestem zadowolony z porozumienia :) Co do szczegółów używanie stwierdzenia "białko gorzej absorbowalne" sugeruje, że białko nie jest w pełni wykorzystywane przez organizm, natomiast obaj wiemy, że nie ma metod które by w pełni to sprawdzały, a BV jest chyba najstarszą metodą do której przywiązali się sprzedawcy odżywek i w [...]
1kg mięsa to ok 210g białka (średnio) więc jakbyś dorzucił kasze/makarony/warzywa itd to zdrowo przesadziłbyś z białkiem. Myślę, że zamkniesz się w 600g mięsa. Policz to sobie i nie szukaj wymówek, bo one rodzą kolejne. Jeżeli nie wolno Ci jeść nabiału to musisz wprowadzić inne źródła białka i tyle. Nie ma tu ugody i trzeba ścisnąć pas i robić [...]
Rola białka w diecie każdego człowieka jest bardzo ważna, ponieważ spełnia wiele funkcji w organizmie i stanowi budulec wielu związków: - buduje i odbudowuje tkanki (bierze udział w rozwoju organizmu, wzroście, gojeniu się ran, wzmacnianiu włosów) - jest składnikiem limfy, krwi, mleka kobiecego oraz hormonów i enzymów trawiennych - buduje ciałka [...]
Ja zapytam. Mięso lub mleko krowy ma pełnowartościowe białko bo pozostałe aminokwasy produkowane sa w żwaczu krowy dzięki bakteriom. Świniom daje sie białko zwiezaece w koncentracie lecz pewnie w niewystarczającej ilości jak od tego rosną szybciej. A jak jest z kurami? Kury sa karmione zbożem i soją z gmo. Czy kura jest w stanie sobie [...]
ja raczej bym obwinił aktywność bakteri gnilnych w jelitach których aktywność toksykują organizm cp wy na to ? Nauka i SCD Żeby zrozumieć jak dieta działa ważną rzeczą jest zrozumienie procesów jakie zachodzą w jelitach, innymi słowy DLACZEGO dieta jest skuteczna. "Nie wolno nam nigdy zapomnieć, że cokolwiek pacjent zjada, a [...]
Proszę bardzo tu jest dalszy ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w [...]
i jako uzupełnienie Składniki mineralne W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie [...]