Stosowany trening ACT (3 razy w tygodniu), dieta ma być na masę Dieta bez odżywek i taka pozostanie :) I śniadanie (zazwyczaj 6 rano) Mleko zaw. 0,5 % tłuszczu 330ml płatki kukurydziane 55g Orzechy arachidowe(tyle, że orzechy solone i smażone) 20g Rodzynki suszone 20g II śniadanie (przerwa w szkole 10 [...]
jak przygotowac mieso (gotowanie, smazenie, ile czasu?) aby bylo jak najzdrowsze, bo slyszalem ze smazenie nawet bez tluszczu jest zle. czy bedac na diecie trzeba czasami urozmaicac swoje jedzenie (nie wynikajace z psychicznego znużenia)? chodzi mi o to ze rodzice mieli do mnie pretensje ze nie zjadlem rosolu a przygotowalem swoją cyckę kurczaka z [...]
I posiłek • 100-120 g płatków owsianych wymieszanych z rodzynkami, orzechami włoskimi, bananem zalane wrzatkiem lub z jogurtem naturalnym bez cukru • jajecznica z 6 jajek w tym 1 żółtko + przyprawy • Odżywka białkowa 30g z wodą • Preparat witaminowy ( np. Daily Formula Universal) 1 szt . II, III, IV posiłek (WĘGLOWODANY, BIAŁKO) • 150g [...]
Doszedlem do wniosku ze za duzo jem smazonych rzeczy. Glownie cyca kury czy indyka. Co prawda smaze na lyzeczce oliwy z oliwek ale zawsze to smazenie. Poniewaz smazenie jest passe zastanawiam sie nad elektrycznym grillem lub patelna grillujaca (taka z wysokimi rowkami na dnie). Czy taka patelnia to raczej udawacz grilla czy faktycznie mozna jej [...]
Witam, Mam zamiar przejsc na diete na mase + 3x w tygodniu FBW Jestem calkowicie poczatkujacym dlatego moje pytania moga wydac sie dosc smieszne, ale naprawde sporo przeczytalem roznych tematow w serwisie zaczynajac od podwieszonych :) Mam 180cm wzrostu, waze kolo 65kg wiec jestem ektomorfikiem. Chcialbym przybrac kolo ~15kg, przynajmniej takie [...]
Witam mam pare pytań. do tej pory sądziłem ż einm więcej oliwy z oliwek tym lepiej natomiast im więcej nasyconych tym gorzej. Natknąłem sie na wiki na cos takiego: "W 2001 stwierdzono, że tłuszcze jednonienasycone (omega 9) oraz niektóre wielonienasycone (omega-6) sprzyjają rozwojowi raka piersi po menopauzie, a tłuszcze wielonienasycone omega 3 - [...]
Witam wszystkich. Mam 27 lat. Na siłownię zacząłem uczęszczać jakieś 3 lata temu z czego od około 8 miesięcy regularnie. Wcześniej różnie z tym bywało. Przed siłownią nie uprawiałem żadnego sportu. Na początku chodziłem żeby schudnąć(ze 102 kg zjechałem do 82kg) . Potem zachciało mi się robić siłę i masę. I dalej mi się chcę. Niestety mam [...]
Witam wszystkich. Mam 27 lat. Na siłownię zacząłem uczęszczać jakieś 3 lata temu z czego od około 8 miesięcy regularnie. Wcześniej różnie z tym bywało. Przed siłownią nie uprawiałem żadnego sportu. Na początku chodziłem żeby schudnąć(ze 102 kg zjechałem do 82kg) . Potem zachciało mi się robić siłę i masę. I dalej mi się chcę. Niestety mam [...]
jestem już ponad 2 miesiące na diecie redukcyjnej, już 2 razy ciąłem węgle i efekty dalej utrzymują się w granicach 1kg na tydzień bez porannej sesji aerobowej, ale nie o tym miałem pisać, ostatnio w archiwalnych MD czytałem o dietach i tak jak na swoją patrzę to mam pewne wątpliwości, zacznę od tego co mi kiedyś znajomy powiedział - podczas [...]
Trudno Ci sobie wyobrazić porządny obiad bez poczciwego „schabowego”? A może jesteś smakoszem frytek, naleśników lub co gorsze – pączków? Jeśli tak to przygotuj się na złe wieści… Smażenie to rodzaj obróbki kulinarnej na którym w ostatnich czasach dietetycy i lekarze nie zostawiają suchej nitki, strasząc rozmaitymi schorzeniami do których może się [...]
Biorąc pod uwagę że smażenie nie należy do najlepszych sposobów przygotowywania posiłków na wzgląd na jego niekorzystny wpływ na przygotowany posiłek to chciałbym dowiedzieć się czy smażenie pod przykryciem podchodzi pod duszenie które podobno jest raczej ok. Pytam ponieważ duszenie zawsze kojarzyło mi się z przygotowywaniem posiłku bez [...]
Witam, mam kilka pytań co do jedzenia: 1. Czy dobrym pomysłem jest smażenie bez oleju ? Nie lubię jeść smażonego z olejem, i wiem że jest niezdrowe. Ale czy jak położę np. samą rybę albo mięso na patelni, i włączę ogień, to będzie ok ? Tak jakbym ją tylko podgrzał, ale czy nie będzie żadnych niebezpieczeństw z takiego jedzenia ? 2. Dlaczego [...]
Witam Jak smażyć, aby makro się zgadzało ?, np załóżmy, że do smażenia i do przygotowania mięsa stosuję oliwę z oliwek. Więc mam dać do posiłku np 20g oliwy, gdy tą oliwę dam do przygotowania to zawsze trochę się jej zmarnuje, a jak naleje na patelnie to znów nie przygotuję mięsa, dodając oliwę do przygotowania i smażenia, będzie za dużo tej [...]
Witam wszystkich. Zaznaczam, że będziemy tu mówić wyłącznie o odchudzaniu i narzędziach do tego potrzebnych. Walczę z wagą, wiadomo, że się edukuję ile mogę, testuję na sobie. Jednak muszę powiedzieć, że informacje w mediach są TAK SPRZECZNE, że już mnie cholera łapie. To jest NIESAMOWITE jak skrajnie różne mogą być informacje. Dlatego mam [...]
Witam, jestem świeżo po udanej redukcji (16kg w 3,5msc) i chciałbym się poradzić odnośnie masówki. Plan treningowy mam. Chodzi mi o dietę. Ważę obecnie 68kg mam 176cm wzrostu. Chcę zacząć ostrożnie, żeby się jak najmniej zalewać. Dieta wygląda tak: W dni treningowe (chce brać 10g kreatyny, 5g przez i po treningu) 1. 4 całe jaja +75g płatków [...]
Gratuluję wszechstronnej wiedzy Tazo ale od pisania głupot jest dział humor. Ryż nie straci wartości odżywczych przez smażenie, może jedynie podnieść się jego indeks glikemiczny. Pytanie tylko na czym i z czym chcesz smażyć ten ryż... Moderator Odżywianie
Nawet mniej niż 10-15gr.Znalazłem tą stronkę na której o tym czytałem. TŁUSZCZ W DIECIE Współczesne tendencje w spożyciu tłuszczu wykazują, że koreluje ono z tempem rozwoju gospodarczego danego kraju. Wzrost dochodu narodowego kojarzy się bezpośrednio ze zmianami w strukturze spożycia, zwiększa się przede wszystkim ilość tłuszczu ogółem, a także [...]
Duck-man, gratuluję diety, pogrubienie Ci się należy :) Odnośnie placków, to dobry pomysł na urozmaicenie posiłków ale nie polecam smażyć częściej niż raz dziennie i stosować wyłacznie płatki owsiane. Węglowodany złozone w płatkach na skutek obróbki termicznej częsciowo upraszczają się do cukrów prostych. Ale smażenie nie trwa długo więc na drugie [...]
Smażenie na tłuszczu jest nieporozumieniem. Olej MCT spożywamy na zimno, tak samo inne oleje roslinne jezeli tylko uważamy że sa potrzebne (ja uwazam że nie). Porównywanie gainera i posiłku ze sporą zawartości tłuszczu jest pomyleniem pojęć. Żródłem weglowodanów w gainerach są maltodekstryny a białka najczesciej białko serwatkowe. Jest to [...]