Mam pytanie, czy można smażyć np. wołowinę tak aby była już z wierzchu lekko przypalona? ;) W smaku jest wtedy wypas. Smażę na małej ilości oliwy/suchy teflon.
Ona nie jest czarna, tylko po prostu mocniej brązowa ;) Głównie przyprawy chyba tak czernieją. No i nie jest to smażenie długotrwałe typu choćby 10 min. To jest walnięcie kuchni na full i około 5 min obróbki termicznej - białko ścina się w ciągu 2 min, pozostałe 3 jest na to, żeby bardziej przypiec i odparować wodę. Zmieniony przez - Granathar w [...]
Ok, rozumiem. Tylko ja lubię prostotę, jak za dużo manipuluję żywnością to zaczynam się gubić. W każdym razie niecierpliwy jestem i jednak ułożyłem tą dietę, filet z dorsza powinienem dostać u siebie w NETTO, także spoko. Nie wiem tylko jak będę go przyrządzał, smażenie to raczej kiepska opcja a w garnku chyba się rozleci, nie wiem. Tak czy [...]
Witam, mam pytanie co do posiłku przed i po treningowego. Dotychczas jadłem smażoną pierś z kurczaka z makaronem/ryżem, ale chcąc wyeliminować smażenie wymyśliłem 2 alternatywne opcje: 1. Gotuje pierś (jakieś 150g) w bulionie (ten z kostki) oraz gotuje makaron (80-100g w oddzielnym garnku), potem wszystko mieszam (bez bulionu) z dodatkiem kefiru z [...]
1. hm, opcji śniadania jest sporo, polecam placuszki z jajkiem i owsianymi. rozmemłanie jajek i płatków trwa minutę, smażenie na oliwie 3 minuty i jedzenie 4minuty = 8 minut. 2. Prażonych solonych orzeszków sie raczej niepoleca, bo tłuszcz pod wpływem temperatury ulega zmianom, dodatkowo (podobno) witaminki i minerały tracą się podczas obróbki. [...]
Skład BERKLEY JENSEN znam zuzylem 3 opakowania tego oleju bardzo wygodny w uzyciu sklad z etykiety tez wydaje sie spoko jednak ja doszukuje sie dziury w calym i chcialem sie dowiedziec czy taki olej do smazenia na dluzsza mete jest zdrowy.Jesli chodzi o oliwe z oliwek i maslo nadaja sie do smazenia i to nawet bardzo ale tylko produktow ktore nie [...]
Witam natchnalem sie ostatnio na bardzo ciekawy art. Jesli juz wczesniej byl napisany to zwracam honor( ja sie nie natknalem) Jak przyrządzać potrawy?? OWOCE I WARZYWA Sa doskonalym zrodlem witamin i mineralow pod warunkiem ze spozywamy je w naturalnej postaci i na surowo.Kiedy zachodzi potrzeba ich rozdrobmienia , pamietajmy zeby produkty myc w [...]
Planuję jutro wszamać rano omlet z awokado. Na rozgrzany smalec planuję wylać masę jajeczną z awokado i voila. Mam pytanie w związku z tym czy pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcz jednonienasycone w awokado nie zamienią się w nasycone (jak w olejach roślinnych )? Czy przetrwają te krótkie smażenie czy rozłożą się ? P.S. Czemu oliwę odradza się [...]
Moja kobieta (jest francuzka)uzywa oliwy z oliwek do ciasta pizzy,ale piekarnik jest nastawiony maksymalnie do 180°. Jezelichodzi o smazenie to uzywa tylko oleju ze slonecznika,a olej z orzechow wloskich trzyma w lodowce. Jezeli chodzi o awokado zawsze dodaje swieze do salaty,
Jezelichodzi o smazenie to uzywa tylko oleju ze slonecznika,a olej z orzechow wloskich trzyma w lodowce. to robi duży bład poczytaj o tłuszczach wilonienasyconych i czy powinno sie na nich smażyć
Dzięki dziewczyny za odpowiedź :) W takim razie zostaję z tym co rozpisałam i grzecznie biorę się za trening. Mam nadzieję, że trener mnie nie wyśmieje, będę chyba pierwszą dziewczyną, która pcha się do takich ćwiczeń. Wątroby nie znoszę od dziecka - jak można ją przygotować, żeby była w miarę smaczna i nadająca się do diety? Smażenie chyba [...]
Martasi - wątroba drobiowa, wycięłam już żyły i jakieś farfocle, na razie moczy się w mleku. Jeśli podsmażę ją na oliwie z oliwek to będzie ok czy smażenie jakoś źle wpływa na oliwę? Kupiłam też witaminę D w kropelkach, ale jako że to produkt dla dzieci, na opakowaniu napisane jest dawkowanie dla dzieci. Samemu brać więcej?
Błędem jest mówienie, że robienie mięśni na sucho to tylko bez suplementów, jeśli większość z nich to po prostu makroskładniki te same co w żarciu. Oczywiste jest, że jeśli jesteś w stanie pożreć w ciągu dnia 5-7 dosyć obfitych posiłków z odpowiednimi dla swojej wagi i celu proporcjach i o odpowiednich porach, to suplementy odpuszczasz i już o [...]
Caro_layna soczewica, groch lub fasola zamiast chleba, bo mają i białko i węgle, dorsz, łosoś, śledzie, wołowina, makrela, sardynki jako źródło białka, bo mają naprawdę sporo i smażenie na tłuszczu (oliwa, smalec) plus majonez do sałatek i zaraz będziesz miała 1800 kalorii
to smażenie i majonez brzmi to trochę jak profanacja ale jeśli Wielka Trójca pozwala to ja z miłą chęcią :) Martasi, dzięki. Jutro biegnąc do pracy uzupełnię biurowe zapasy lodówkowe :) Wychodzi na to, że jem najwięcej w biurze, nie dość że 3 razy w ciągu 8h pracy to jeszcze takie ilości :P Ale teraz patrzę na koleżanki które na II śniadanie jedzą [...]
jak przyrzadzacie ryby? ja wlasnie ugotowalem na parze i nic specjalnego rozlatuje sie i nie za dobzre pachnie, wiadomo smazenie na oleju odpada wiec co?