Witam, może mi ktoś powiedzieć jak to jest ze smażeniem? Codziennie jem około 700g kurczaka i zawsze jest on smażony, używam do tego masła klarowanego. Jestem teraz na redukcji i sie zastanawiam czy można tak codziennie jeść czy lepiej zacząć gotować pierś? Czy jezeli smażę na maśle klarowanym to dodawać go rownież do makro?
Hej , mam pytanko co do smażenia. Obecnie redukcja już zaraz kończę pierwszy miesiąc. Mam pytanie tak z ciekawości czy codzienne smażenie może szkodzić zdrowiu? Obecnie nie odczuwam żadnych problemów. Smażę codziennie cały miesiąc wszelakie mięsa,ryby. Najsmaczniejsza jest to wersja i zdrowo uzupełniam przez to tłuszcze. Smażę na - oleju kokosowym [...]
Codzienne smażenie i wybieranie tylko tej propozycji podania potrawy jest dla mnie szkodliwy. Nie da się ukryć, że podczas smażenia pewne ilości szkodliwych związków są uwalniane, zatem warto zacząć stosować też inne metody obróbki termicznej - DUSZENIE, PIECZENIE, GOTOWANIE NA PARZE, EW. GRILLOWANIE. Ponadto ważne też jest, jak się smaży. [...]
Takich artykułów przeczytałem już bardzo dużo.. ale żaden z nich nie wytłumaczył mi "dlaczego?" Co z czym łączyć, kiedy jeść jakie produkty, jakie działają synergistycznie (o ile coś takiego wystepuje) i ogólnie jak to ma działać. Bazowałem na takich artykułach i tworzyłem podstawowe posiłki ale jak wspomniałem mój żołądek tego nie wytrzymywał. [...]
Polecam: http://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia Jakie by nie było, niezależnie od jakości tłuszczu i super patelni - smażenie nie jest najlepszym sposobem obróbki. Co do skutków jedzenia nadmiaru smażonych potraw - zaobserwowałbyś je prawdopodobnie po X latach, w dojrzałym wieku, w postaci miażdżycy i / lub problemów z [...]
To nie chodzi też o to, by na smażenie się zamykać, jak już zostało zauważone ważna jest JAKOŚĆ smażenia, mnie często zdarza się przypalać np. omlety, czy mięso. A to już dobre nie jest. Ani dla mnie, ani dla jakości mięsa %-) Chodzi o to, by na samym smażeniu się nie zamykać, bo są inne obróbki termiczne, które warto wdrążyć w "życie" ;-)
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie). Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe [...]
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie). Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe [...]
Nie ma za co :). Tu jeszcze znalazłam ciekawy artykuł o innych skutkach nadużywania smażonego, które można odczuć bardziej namacalnie i wcześniej, niż skutki miażdżycy, w postaci pogorszenia wrażliwości insulinowej: http://potreningu.pl/articles/62/smazenie-zabija To, jak widać, powinno interesować osoby pracujące nad dobrą sylwetką, a [...]
Są worki, ale ja zawijam brokuły, marchewkę, kalafior, rybkę (przyprawioną) skraplam cytryną nieco do folii aluminiowej (tej srebrnej) ;-) i na parze gotuje. Smażenie nie jest złe, ważne to czego się używa do smażenia - oleju, patrlni, jak długo się smaży etc.
witam, przeczytalem temat i mam takie pytanie, bark boli mnie od 7 miesiecy, mam pelny zakres ruchu, na usg wyszlo ze wszystko jest ok, bol to moze za duzo powiedziane - jest to taki uciazliwy dyskomfort, ktory pojawia sie jak bark jest w pozycji statycznej np siedzenie przed komputerem badz tez pojawia sie przy takich czynnosciach jak mycie zebow [...]
Nic z tego nie wychodzi.. ciągle białko wysoko bardzo. A gdybym zmienił makaron na inne węgle czyli ziemniaki,kasza,ryz czy cokolwiek to w zyciu bym tyle wegli nie zjadł ani kalorii. Zniejszyłem ilości makaronu na tłuszcz (masło, oliwa z oliwek) te 50g masła szło by na smażenie mięsa na nim ale jak widać i tak bialko 250g... nie wiem co mam zrobić [...]
bark zaczal bolec pod koniec czerwca na skutek zbyt intensywnych cwiczen na silce ( cala wiosne bardzo ostro pakowalem ), postanowilem zrobic przerwe od silki na wakacje a bark smarowalem na poczatek takim zelem chlodzacym a potem ketanolem, do wrzesnia zadenj poprawy, we wrzesniu udalem sie do fizjoterapeuty, ktory stwierdzil ze powiezi [...]
Szybkie pytanie bo nurtuje mnie jedna rzecz. Na kalkulatorze na stronie potreningu 100g gotowanego fileta z kurczaka ma wartość odżywczą kcal-139, białko-32g, weglowodany-2g, tłuszcze-0. A z kolei 100g fileta kurczaka ale już smażonego ma wartosc odżywczą 238kcal białko-24g, węglowodany-0. tłuszcze-15g. Osobiście smaże fileta na oleju do [...]
Wzrost: 179, Waga: 79 Cel: Redukcja, makro skladniki: 1. 2,5g bialka na kg, 792,5g = 198g = 790kcal z białka 2. 0,9 g tłuszczy na kg. 790,9g = 71,1g = 640kcal z tłuszczy 3. 2,5g ww na kg. 79*2,5g = 198g = 790 kcal z WW. Wychodzi: 2220kcal -< pytanie czy nie za duzo? Moze zbic tluszcze do 0,7g na kcal? A moze białko do 2g na kg? Do tej pory [...]
to jest kluczowe- Awidyna123RF Podziel się Kolejna substancja antyodżywcza - awidyna - obecna jest w białku jaj. Spożywanie jej w nadmiernych ilościach (w surowych jajkach) może doprowadzić do niedoboru biotyny (witaminy H), mającej ogromne znaczenie dla prawidłowej przemiany materii, działania układu pokarmowego, układu nerwowego i [...]
Witaj :). Jakie masz możliwości przygotowywania posiłków - dasz radę coś ugotować, usmażyć? Jak wyglądają te cateringowe posiłki, tzn. jakie produkty i czy znasz kaloryczność oraz makro (firma powinna podawać takie dane)? Pozdrawiam. co do przygotowania (smażenie,gotowanie) wszystko wchodzi w grę tylko nie w przypadku obiadów catering wygląda [...]
Przecież dostałeś serio odpowiedź?... Ja widzę jedynie taki problem, że w Tajlandii czy Chinach one są chyba przeważnie przyrządzane poprzez smażenie w głębokim tłuszczo na chrupko, a to zdaje się nie jest optymalny sposób obróbki termicznej. Jednak ryzykowne byłoby jedzenie na surowo lub przyrządzanie na parze, bo istnieje groźba skażenia jakimiś [...]
Cześć mam szybkie pytanko odnośnie tłuszczy używanych do smażenia. Aktualnie mam X dietę redukcyjną z X ilością tłuszczy i dotychczas rozpisując dziennik żywieniowy wpisywałem np z posiłkiem omletem czy mięskiem 5 g oleju kokosowego więc jako, że 5g oleju daje nam 5 g tłuszczy liczyłem to jako 5g tłuszczy do mojego dziennego zapotrzebowania [...]