http://imageshack.com/a/img536/4727/45ad1d.png Tłuszcze - ze względu na budowę chemiczną - możemy podzielić na kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Głównymi składnikami tłuszczów jadalnych są trójglicerydy - czyli estry zbudowane z 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych i l cząsteczka glicerolu. Z l grama tłuszczu ustrój uzyskuje około 9 [...]
NOWE OPRACOWANIE, KTÓRE BĘDZIE NA POTRENINGU.PL Większość pań przychodząc do klubu fitness ma ukształtowane reklamami poglądy na temat „szybkiej i skutecznej” redukcji tkanki tłuszczowej. Na pierwszym miejscu stawiają nie trening siłowy, treningi aerobowe (bieganie, rower, marszo-biegi) czy dietę, tylko ... spalacze tłuszczu. Aby wyjaśnić ten [...]
Rezygnacja ze spożycia owoców jest dosyć częstym zabiegiem praktykowanym przez osoby próbujące uzyskać niski poziom tkanki tłuszczowej. Owoce zawierają cukry proste, a zwłaszcza fruktozę, posiadającą wyjątkowo silne właściwości lipogenne. Z tego względu zasadna wydaje się rezygnacja ze spożycia owoców, szczególnie w momentach stagnacji podczas [...]
/SFD/Images/2016/1/3/5a459b6957b14323bf847e93ff485051.jpg Nie ulega wątpliwości, że finalnie o rozwoju nadwagi otyłości, decydują czynniki środowiskowe powiązane z naszym trybem życia. Mimo to, nie należy ignorować faktu, iż istnieją “genetyczne uwarunkowania”, które w sposób wyraźny zwiększać mogą ryzyko rozwoju nadmiernej masy ciała. Jednym z [...]
Nadwaga i otyłość-nie tylko problem wyglądu Znalazłem kilka artykułów na ten temat w dziale odżywianie, ale po ich przeanalizowaniu doszedłem do wniosku,że warto dodać conieco aby pogłębić waszą wiedze na ten temat.Nie byłem do końca pewny czy ten art, powinien pojawić sie tutaj czy w dziale zdrowie więc wrazie złej lokalizacji proszę o [...]
Dlaczego tyjemy? Jesteśmy wyjątkiem w przyrodzie. Jako jedyny gatunek potrafimy się przekarmić i doprowadzić do groteskowego wyglądu. Czy widzieliście kiedyś otyłego zająca, sarnę albo wróbla? No, może widzieliście otyłego psa lub kota... Jeśli tak, to warto pamiętać, że sam do takiego stanu się nie doprowadził - pomógł mu [...]
Węglowodany zmniejszają stres oksydacyjny podczas treningu Węglowodany to główne źródło energii podczas pracy na poziomie około 65% wysiłku maksymalnego. Wielu sportowców spożywa węglowodany przed treningiem w celu poprawy wydolności. Jedzenie węglowodanów może również chronic Cię przed zabójczymi wolnymi rodnikami- wysokoreaktywnymi substancjami [...]
W ostatnich latach pojawiła się moda na „niejedzenie” chleba. W obiegowym przekonaniu coraz częściej postrzega się pieczywo jako głównego winowajcę nadwagi i otyłości. Co ciekawe spożycie chleba w Polsce systematycznie spada z roku na rok o kilka procent. Na rok bieżący przewiduje się dalszy spadek spożycia o minimum 1%. Chociaż wydaje się to [...]
Zaburzenia w ekspresji genu lipiny są przyczyną zarówno na niedoboru jak i nadmiaru tkanki tłuszczowej - donoszą naukowcy na łamach najnowszego numeru "Cell Metabolism". Lipina jest białkiem występującym w tkance tłuszczowej oraz mięśniach. Jej brak powoduje lipodystrofię, czyli praktycznie brak tkanki tłuszczowej i niewrażliwość na działanie [...]
Ginekomastia Czynnikiem, który wpływa na rozrost gruczołów piersiowych u obu płci jest podwyższony poziom estradiolu we krwi - najaktywniejszego hormonu z grupy estrogenów. Około 10% całkowitej ilości tego związku u mężczyzn powstaje w jądrach, a pozostała cześć wytwarzana jest w wyniku przemian hormonów męskich: testosteronu i androstendionu. [...]
Koncepcja okresowych głodówek (intermittent fasting, skrót: IF) zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Dosyć często głównym argumentem stosowanym w celu wsparcia skuteczności tego typu metod są wątłe korzyści związane z konsumpcją posiłków co 2-3 godziny. Niemniej jednak w ostatnim czasie [...]
Tłuszcz spożywczy Zasady dietetyki zalecają, aby Amerykanie przyjmowali nie więcej niż 30% kalorii w postaci tłuszczu. Co więcej, szybko rosnąca masa dowodów wskazuje, że spożycie tłuszczów powinno pokrywać znacznie mniej niż 30% zapotrzebowania na kalorie, a optymalny jest 15-20-procentowy ich udział. Poradnik żywienia na codzień tymczasem [...]
Witam wszystkich. To znowu ja - wycinki czas zakończony, więc czas ostro zacząć masować Minęło 5 tygodni od zakończenia mojej pierwszej redukcji - jej efekty możecie ujrzeć w moim linku Będe kręcił aeroby 3 razy w tygodniu po 35 min. po treningu siłowym SPIS TREŚCI: 1. Opis produktów. 2. Aktualna waga, wymiary i wyniki siłowe. 3. Dieta. 4. [...]
NIE TYLKO O BIAŁKACH SERWATKOWYCH Białko serwatkowe to nadal perfekcyjna proteina dla sportowców i zwykłego Kowalskiego Na temat cudownych właściwości białek serwatkowych powstało juz tysiące artykułów, publikacji i różnego rodzaju postów, które opisują korzyści jakie płyną z ich regularnej suplementacji w trakcie sezonu startowego jak i [...]
W kształtowaniu umięśnionej i odtłuszczonej sylwetki a także w zwiększeniu wytrzymałości rola leucyny jest nadrzędna. Leucyna: mięśnie, sylwetka, wytrzymałość! Każdy początkujący lub zawansowany kulturysta zastanawiał się nad rolą aminokwasów rozgałęzionych BCAA (leucyna, izoleucyna, walina) w uzyskaniu twardej i umięśnionej sylwetki. Jak [...]
Oferuje wam super zestaw do szybkiego pozbycia się zbędnego tłuszczyku.A oto on: 1.Kapsułki OLIMP FAT BURNER zawierają kompleks naturalnych substancji aktywizujących spalanie tłuszczu zapasowego, dobranych i skomponowanych w sposób współnasilający efektywność działania. L-karnityna (witamina BT) wiąże kwasy tłuszczowe i wprzęga je w przemiany [...]
Zdaniem autorów, najnowsze obserwacje pomogą opracować lepsze strategie walki z otyłością i cukrzycą typu II. Zachowanie równowagi między ilością przyjmowanej wraz z pokarmem energii i jej wydatkowaniem np. w czasie ćwiczeń fizycznych jest najlepszą metodą przeciwdziałania otyłości. Naukowcy z Japonii zaobserwowali jednak, że dzięki jednemu białku [...]
Witam! Od kilku lat planowałem zrobić jakiś krok w kierunku zrzucenia zbędnego balastu. Niestety, nie zawsze wychodziło. Po maturze zaczęły się studia… pizza, browarek, zero regularności w jedzeniu i wyszło to coś opisywane poniżej. Nadszedł ten czas, aby się za siebie wziąć. Mam nadzieje, że doświadczeni tutaj forumowicze w razie potrzeby udzielą [...]
Znalazłem w internecie cenne informacje na temat modnego teraz glutaminianu sodu. Postanowiłem wstawić ten artykuł by po wpisaniu w wyszukiwarkę "glutaminian Sodu" Wyskoczył ten krótki, ale wartościowy artykuł O Glutaminianie Sodu słów kilka Przyszedł czas na kolejną, po aspartamie, "magiczną" substancję masowo dodawaną do przetworzonej żywności, [...]
Moim zdaniem ciekawy temat do plemiki... Ostrożnie z fast foodami, gotowymi ciastami i zupkami w proszku. Wszystkie zawierają szczególnie niebezpieczny rodzaj tłuszczów, które - jak to właśnie udowodnili naukowcy - powodują wyjątkowo szybkie przybieranie na wadze. Przyzwyczailiśmy się do myśli, że w walce o szczupłą i zdrową sylwetkę najważniejsze [...]