Wśród powszechnych poglądów słyszymy często, że wołowina, a szczególnie jej chude elementy (zrazowa, rostbef, rozbratel, antrykot, polędwica), to najlepsze źródło białka, które powinno znaleźć się w każdej diecie osoby chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a [...]
Mam pytanie jaka jest różnica między tymi rodzajami wołowiny poza ceną i ilością tłuszczu ? Czy ligawa i pręga są mniej wartościowe niż polędwica ? Jeżeli tak to znacznie ? Co jest lepsze jeżeli chodzi o budowanie sylwetki pręga i ligawa wołowa czy kurczak pierś ? Zmieniony przez - Michail2008 w dniu 2014-01-25 23:31:21
Witam Warto przekonac się do wolowiny,a oto 10 powodow dla ktorych warto włączyć ja do swojej diety. 1. Wołowina zawiera kreatynę i jest jednym z jej najbogatszych źródeł. 2. Jest bogatym źródłem witaminy B6. Witamina ta spełnia wiele ważnych funkcji w organiźmie np. bierze udział w przemianie aminokwasow, umożliwia magazynowanie energii, [...]
Weźcie pod uwagę, że w Polsce póki co nie ma zbytnio kultury picia dobrego piwa, a głównym celem nie jest smak a to żeby się tanio zrobić. Ja odkąd przerzuciłem się na lepsze piwo wydaję na nie.... mniej. Bo kupują sobie 2 lepsze piwa raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie. Zapłacę 20-30 zł, ale pije się to dla smaku. Kiedyś tak jak większość [...]
mi na steki bardzo przypadła ligawa wołowa, cena jeszcze znośna w porównaniu do poledwicy a naprawdę smaczna. Z rostbefu,antrykotu wychodził mi podeszwy. Do zmielenia najlepszy wg mnie jest mix łopatki wołowej i szynki wieprzowej - cenowo i smakowo najlepszy kix jak dla mnie.
Wszystko ladnie zebrane w jednym miejscu, krotko i na temat - TO LUBIE Przekonalem sie do wolowiny po wypowiedziach p. Marka C. Korzysci odzywcze i smakowe lepsze niz z kurczaka wg mnie Lecz niestety... CENA... Nie stac mnie na kilkaset zlotych na tydzien zeby jesc poledwice wolowa. Ligawa tansza, jeszcze ujdzie
w biedrze jest spoko ryż brązowy, makaron razowy i kiedyś często były rolady wołowe z udźca z sokołowa bardzo dobre i cena była przyjemna 28zl/kg... teraz został tylko gulasz. co do kurczaka z biedry, często wali z tych tacek + sporo jest do wykrawania a nie lubie walczyć z nożami%-) więc płacę 1 zł więcej w netto i dostaje ładne czyściutkie [...]
W ogóle te piersi z biedry u mnie przynajmniej to jakieś dziwne są. Jak są świeże to mokre a jak poleżą to suche się robią i na dnie pełno wody. Co do woło to fakt najtańszy nie jest ale oszczędzam czas bo mi mielą a kurczaka trzeba kroić. Do mielenia raczej tylko udziec i ligawa ale mielić ligawę trochę szkoda lepiej z niej stejki zrobić. Inne [...]
czaj_nik na steka to najlepsza polędwica, no ale cena skutecznie odtrasza. Steki dobre są z rostbeftu albo te kawałki t-bone. Właśnie w zlewie rozmraża mi się 2kg antrykotu to będę go testować i na steki i na pieczeń:-) A no i ligawa to tylko tak bardziej do zmielenia ;)