Zdrowe jelita to lepsze i szczęśliwsze życie... Stan naszych jelit i prawidłowa flora bakteryjna wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia od kondycji psychicznej, przez układ odpornościowy, aż po choroby skóry. Podsumowanie Jak widzisz, nie tylko żywność jest źródłem ważnych dla jelit składników odżywczych. Znajdziesz je również w wymienionych [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
[...] w zbyt małych ilościach, np. białka zbóż są ubogie w lizynę. Białka niepełnowartościowe nie zawierają przynajmniej jednego aminokwasu egzogennego (niezbędnego). Przykłady to żelatyna i zeina, występujące w ziarniakach kukurydzy. Jak są przyswajane białka u człowieka? żołądek => dwunastnica => jelito cienkie białko => polipeptydy => [...]
[...] tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa stabilizatory (sorbitole, cytryniany sodu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) [...]
[...] innych warzyw. Przygotowuje się ją na bazie wywaru warzywnego, ale też mięsnego i dodaje się żelatyny. Porównanie galaretek Dr. Oetker Galaretka winogronowa Skład: cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina). 100 g tej galaretki (po przyrządzeniu) [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]