od kilku miesięcy podczytuję to forum. Moim celem jest redukcja. Chcę schudnąć ok. 7 kg. Od 6 tygodni stosuję zdrowszą dietę - wywaliłam białą mąkę i wszelkie słodycze. Jadłospis opieram na tym:
https://www.sfd.pl/PRZYKŁADOWY_JADŁOSPIS_DLA_KOBIETY_OD_PODSTAW.-t493530.html
Rano jajka i ok. 60g chleba razowego własnego wypieku (płatki strasznie mnie wzdymają, więc przestałam je jeść), wieczorem ser półtłusty, po zajęciach fitness - banan z kefirem, jem ryż brązowy i kaszę.
Teoretycznie powinno cos się ruszyć i powinnam zacząć chudnąć, ale tak nie jest. Po ok. 2 tygodniach straciłam jakieś 0,5 kg (pewnie woda) i tak pozostało.
Stwierdzam więc, że muszę iść w kierunku low carb i jeszcze ograniczyć węglowodany, choć obecnie jem ich o wiele mniej niż kiedyś i raczej w pierwszej poł. dnia, z wyjątkiem dni ,,fitnessowych'' (zajęcia późnym popołudniem).
Zanim jednak ułożę sobię dietę, mam kilka pytań:
1. W diecie low carb wszędzie piszą o tzw. suchej masie, a ja nie wiem, ile mam % tłuszczu. Widziałam gdzieś kiedyś jakiś prosty wzór - stosunek cm w pasie do czegoś tam, nie mogę teraz znaleźć. Widziałam link na tym forum do dokładniejszych pomiarów, ale strona z linku się nie otwiera. Znacie wzór?
2. Zapotrzebowanie - problem z wyliczeniem. Nie wiem, czy jestem ekto, czy endo, bo jestem drobnej kości, ale szybko łapię tłuszcz, więc jaką wartość mam [przyjąć w wyliczeniach?
3. Zapotrzebowanie wstępnie wychodzi mi ok. 1700 kcal - jeśli odejmę deficyt, powiedzmy 200 kcal, to zostanie 1500. Może tak być?
Problem tylko w tym, że do tej pory też jadłam tak ok. 1500 kcal i nie chudłam.
4 Nie mogę wrzucić na razie miski, bo ,,walczę z wątpliwościami związanymi z ułożeniem jej sobie :). Wrzuciłam na razie tylko wymiary.
Z góry dziekuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi. I co w ogóle sądzicie o diecie low carb?