witajcie
Wiec chciałbym Was prosic o pomoc. Mianowicie od pewnego czasu zacząłem interesować się kulturystyką, szczególnie tą amatorską i zaczynam poważny trening. Jednak po lekturze artów na kulturystyka.pl i sfd nadal mam mnóstwo pytań, wątpliwości i ogólnie rzecz biorąc mętlik w głowie. Zapoznałem sie techniką wykonywania ćwiczeń i założeniami dietetycznymi a to o co Was proszę to głównie zerknęcie na mój plan treningowy i komentarz
Więc na początek mam 17lat, 182 cm wzrostu, 74 kg wagi. Nieprzemyślany treningi prowadzę ( z różnym skutkiem) od okołó pół roku, dodam ze wcześniej przez ok 3 lata była siatkówka kilka razy w tygodniu do upadłości i biegi ( plan treningowy domorosłego biegacza;) : 2 w tygodniu x 1,5 km i raz 3,5) Oprócz tego od 3 tygodni raczej nieprzemyślany i intensywny ( który przyniósł dobre rezultaty !) OD tego czasu az do teraz miałem tydzień przerwy. Chodzi mi głównie o zlikwidowanie dysproporcji między wielkością poszczególnym mięsni, to znaczy mam dobrze rozwinięte mięśnie ud, brzucha i zginaczy/prostowników nadgarstka a naramiennych,ramiennych i klatki pierśiowej praktycznie brak. Niestety. Jeśli chodzi o diete to stosuje diete domową ze wskazaniem na większe ilości węglowodanó i białka, z tym że dokładne jej trzymanie w moim przypadku nie ma sensu, po prostu jadam niergularnie, w różnych miejscach i różne rzeczy, niestety :((
Dysponuje hantelkami, expanderem i niedługo sztangą . No i oczywiście duzą chęcią do pracy nad sobą :)
To mój plan:
WTOREK:
-klatka - mała intensywność tak dla rozruszania
-grzbiet
-trójgłowe ramion- duża intensywność
-łydki
CZWARTEK:
-mięśnie naramienne - o dużej intensywniości
-dwugłowe ramion
NIEDZIELA:
-klatka piersiowa - o dużej intesywności
-mięśnie naramienne
Soboty mam niestety zajęte :/
Dalej wykonuję zazwyczaj 3-4 serie po 12-16 powtórzeń ( w zależności od mięsni) do zmęczenia plus napięcia między poszczególnymi seriami i po. NA kazdy trening poświęcam około 1 godziny w tym ok 20 minut rozgrzewki ( streching, skakani itd) No i mam do Was panowie eksperci parę kolejnych pytań: jakie ćwiczenia brzucha na mięśnie skośnie gdy proste mam wydatnie bardziej rozwinięte ? Ile do tego planu wciepnąć pompek i kiedy, tak żeby się nie przemęczyć ? No i jak w tym układzie poprawić barki ? ( jakieśtam mięśnie są, ale niestety prawy bark w porównaniu z lewym jest troszke bardziej ukierunkowany w przód) Z góry dziękuje
mosay
Wiec chciałbym Was prosic o pomoc. Mianowicie od pewnego czasu zacząłem interesować się kulturystyką, szczególnie tą amatorską i zaczynam poważny trening. Jednak po lekturze artów na kulturystyka.pl i sfd nadal mam mnóstwo pytań, wątpliwości i ogólnie rzecz biorąc mętlik w głowie. Zapoznałem sie techniką wykonywania ćwiczeń i założeniami dietetycznymi a to o co Was proszę to głównie zerknęcie na mój plan treningowy i komentarz

Dysponuje hantelkami, expanderem i niedługo sztangą . No i oczywiście duzą chęcią do pracy nad sobą :)
To mój plan:
WTOREK:
-klatka - mała intensywność tak dla rozruszania
-grzbiet
-trójgłowe ramion- duża intensywność
-łydki
CZWARTEK:
-mięśnie naramienne - o dużej intensywniości
-dwugłowe ramion
NIEDZIELA:
-klatka piersiowa - o dużej intesywności
-mięśnie naramienne
Soboty mam niestety zajęte :/
Dalej wykonuję zazwyczaj 3-4 serie po 12-16 powtórzeń ( w zależności od mięsni) do zmęczenia plus napięcia między poszczególnymi seriami i po. NA kazdy trening poświęcam około 1 godziny w tym ok 20 minut rozgrzewki ( streching, skakani itd) No i mam do Was panowie eksperci parę kolejnych pytań: jakie ćwiczenia brzucha na mięśnie skośnie gdy proste mam wydatnie bardziej rozwinięte ? Ile do tego planu wciepnąć pompek i kiedy, tak żeby się nie przemęczyć ? No i jak w tym układzie poprawić barki ? ( jakieśtam mięśnie są, ale niestety prawy bark w porównaniu z lewym jest troszke bardziej ukierunkowany w przód) Z góry dziękuje
mosay