Szacuny
1
Napisanych postów
100
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
874
Prosiłbym o pomoc w diecie, uprawiam sport zawodowo.
Chciałbym wyeliminować swoje błędy żywieniowe, które na pewno popełniam.
Wzrost 175, waga 65, zapotrzebowanie kaloryczne 3400
Węglowodany 6gram na kg, białka 2,3 tłuszcze 2
Cel treningu: masa, wytrzymałość szybkość
Trening 7 x tydz piłkarski + 3 razy w tygodniu siłownia na mase
Mam kilka pytań:
1. Mogę jeść przed treningiem jajka czy może zamienić je na coś innego ze względu na dużą zawartość tłuszczu, mogę jeść tyle jajek codziennie?
2. Często mam problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości węglowodanów, po prostu nie mam sił już ich już jeść, jest jakaś odżywka albo jedzenie w proszku dzięki którym mógłbym uzupełnić węglowodany złożone?
3. Ryby ile razy w tygodniu?
4. Niektórych pierwiastków np. mangan jem za dużo można to jakoś obniżyć?
5. Jaką wodę pić nisko sodową czy wysoką, czy woda z biedronki za 60 groszy różni się np od żywiec zdrój za 1,5 zł:)
6. Dobrze ustaliłem proporcje BTW?
Szacuny
3
Napisanych postów
748
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2157
Posiłek przedtreningowy
Płatki owsiane 100 g
Jaja kurze całe 240 g
Pomidor 100g
Rodzynki suszone 30 g
B 46 T 33 W 86
W posiłkach około treningowych ilość tłuszczu nie powinna przekraczać 15% całkowitej kaloryczności posiłku, również jego pochodzenie ma znaczenie najlepiej wybierać tłuszcze roślinne.
Posiłek potreningowy
Ryż brązowy 150 g
Pierś z kurczaka 150 g
Oliwa 5 g
Brokuły 100 g
Jabłko 160 g
B 45 T 11 W 120
Zamieniłbym ryż brązowy na ryż biały, jabłko na banana. Ilość błonnika którą masz w tym posiłku nie potrzebnie spowolni wchłanianie wartości odżywczych, a w porze po treningowej ważne jest aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki najszybciej jak się da. Tego typu posiłki zostaw w okresie po za treningowym.
3 posiłek
Makaron 100 g
Wołowina 50 g
Oliwa 15 g
Marchew 100 g
B 21 T 21 W 80
Za mała ilość warzyw względem reszty produktów. Makaron biały czy gruboziarnisty? Większych zastrzeżeń co do posiłku nie mam.
4 posiłek
Chleb żytni 100 g
Makrela świeża 50 g
Orzechy włoskie 500 g
Pomidor 100 g
B 25 T 41 W 51
W tym posiłku dołożyłeś o jedno zero za dużo przy orzechach włoskich. Tak jak w przypadku poprzedniego posiłku dorzuć większą ilość warzyw.
5 posiłek
Chleb żytni 100 g
Ser twarogowy półtłusty 50 g
Oliwa 10 g
Pomidor 100 g
B 17 T 14 W 52
Nie mam żadnych zastrzeżeń oprócz małe ilości warzyw.
Szacuny
4
Napisanych postów
34
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
262
Jeśli chodzi o wymianę jajek z pierwszego posiłku to idealnie do płatków nadaje się odżywka białkowa i dodatkowo niewielka ilość oleju np. rzepakowego, słonecznikowego.
Jeśli chodzi o parametry diety to o ile białka i tłuszcze są w miarę ok to dieta jest deficytowa w węglowodany. W zależności od intensywności i częstotliwości sesji treningowych ilość węglowodanów powinna się kształtować w granicach 7-12g/kg
Ustaw dietę na początek na 9g węglowodanów.
Szacuny
0
Napisanych postów
164
Wiek
36 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
6400
Swiety ja bym ci proponowal na sniadanie zjesc platki owsiane z dodatkiem orzechow wloskich/migdalow/slonecznika/pestek z dyni z dodatkiem owocow suszonych(zurawina,rodzynki,sliwki,morele) do tego dodac białko i zalac to mlekiem.
Weglowodany mozesz uzupelniac albo odzyka weglowodanowo-bialkowa w ktorej stosunek ww do b jest 3:1 lub ewentualnie carbo.
Szacuny
3
Napisanych postów
748
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2157
Z pewnością odżywka węglowodanowo-białkowa w stosunku 3:1 nie będzie dobrym wyborem, zbyt duży udział białka w tej odżywce. Białko u piłkarzy nie powinno dostarczać więcej niż 15% całkowitej energii pochodzącej z białek.