SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węgle proste, a złożone. Proszę o szybką odpowiedź

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3941

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 100 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1367
Podczas odchudzania i w czasie treningów aerobowych na spalanie tłuszczu powinno się jeść węgle proste czy złożone? Tata jest w 100% przekonany, że powinno się ograniczyć spożycie węgli złożonych, a zastąpić je węglami prostymi. Mówi, że w czasie treningu węgle proste są bardzo szybko spalane, dużo szybciej niż węgle złożone. Czytałem trochę na temat węgli i się z nim kłócę, że to nie prawda. Tata studiował 5 lat na AWF i jest przekonany że wszystkie artykuły na internecie kłamią i tylko on ma rację. Przecież to węgle proste szybciej się wchłaniają do naszego organizmu, a węgle złożone trawią się dłużej i dostarczą nam więcej energii. Myślę, że w czasie treningu węgle proste i złożone spalają się tak samo (w tym samym czasie), a jeśli proste są trawione szybciej to ich nadmiar przemieni się w tkankę tłuszczową.

Czy mam rację?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 27
DIETA. Marchewka. INDEKS GLIKEMICZNY.
BH.39.
MOTTO: Marchewka świeża, a marchewka gotowana wg propagatorów IG !!

Świeża marchewka wg IG = 35 jest produktem na tzw. szczuplenie i to prawda znana, ale podawanie przez speców od INDEKSU GLIKEMICZNEGO, tj. IG marchewki gotowanej, jako produktu na tzw. tycie IG = 85, jest dużym błędem i najprawdopodobniej źle zidentyfikowanym procesem gotowania, lub najpewniej kolejną niesprawdzoną i błędną pseudo teorią.
O co chodzi?: marchewka zawiera skrobię tj. węglowodan, czyli cukier wielokrotnie złożony, który poddany procesowi gotowania mógłby ulec rozłożeniu tzn. wiązania międzycząsteczkowe, uległy by zerwaniu czyli mogłaby wówczas np. glukoza wydzielić się nieco szybciej podnosząc poziom cukru, ale proszę Państwa jest to tylko niewłaściwa wizja, która biologicznie mogłaby mieć miejsce, ale zwyczajnie NIE ma.

Prawda realna wygląda jednak tak: zarówno marchewka świeża jak i gotowana podnoszą niemal do identycznej wysokości poziom cukru we krwi po ich spożyciu i jest to poziom bardzo NISKI; ok. 13% wzrostu.
Ci specjaliści tzw. propagatorzy teorii IG, może i ugotowali sobie marchewkę, ale od strony merytorycznych badań identyfikacyjnych, poza zjedzeniem tejże marchewki nie poczynili NIC, oprócz tworzenia nierealnych, błędnych teorii.

Rada jest jedna; należy od zaraz odrzucić wszelkie tabele IG, całą tę Ich wymyśloną, NIEPRAWDZIWĄ i w najwyższym stopniu NIEREALNĄ grę; z życiem i zdrowiem zwłaszcza chorych na CUKRZYCĘ, ludzi wczytujących się w tę wirtualną teorię.
Ważne są też tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli __GLUKOZA naturalna, niezbędna dla naszego mózgu.

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

biologia

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 456 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 16328
tata ma racje ;p
i gdy spozywasz wegle proste podczas treningu to nie przemienią się w tkankę tłuszczową tylko zostaną szybko strawione (duzo szybciej niz weglowodany zlozone), trafią do krwiobiegu i będą służyć za źródło energii, ponieważ organizm czerpie energię najpierw z glukozy znajdującej się w krwiobiegu, a dopiero potem z glikogenu



Zmieniony przez - mlody_007 w dniu 2010-06-18 15:27:52

Zmieniony przez - mlody_007 w dniu 2010-06-18 15:28:24

"Today I'm smarter and healthier than yesterday.
Tomorrow I'll be smarther and healthier than today"

Permanent development...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 100 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1367
dalej nie wiem jak to jest może jakiś znawca się wypowie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1551 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8809
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Węglowodany złożone trawią się dłużej od węglowodanów prostych. To jest wiadome. Jeżeli coś się trawi szybciej to szybciej dostarcza energii (szybciej wzrasta cukier we krwi), jeżeli wolniej, to dostarczanie energii zachodzi wolniej.

Problem w tym, że cukry są szybko trawione, powodują szybki wzrost glukozy co pociąga za sobą szybki wzrost insuliny. Powstały nadmiar energii jest magazynowany w tkance tłuszczowej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Ale jeśli mowa o wspomaganiu węglami w trakcie treningu to tylko proste. Nie będziesz przecież jadł ryżu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Carbo też może być, węgle złożone ale łatwo dostępne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
No tak, maltodextryny ale malto mogą mieć bardzo wysoki IG i zachowywać się jak proste

pozdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 249 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3065
chodzi o redukcje?
W takim wypadku wg mnie najlepiej jesli w czasie treningu nie sa spalane ani wegle proste ani zlozone, a jest spalany tluszczyk z cialka. Ale to tylko moja skromna opinia.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
bimbam cukier jest niezbędny do utleniania kwasów tłuszczowych. A główną ideą treningów jest wprowadzenie organizmu w taki stan, by zwiększona była ilość spalanych kwasów tłuszczowych - przez np. zmianę pracy hormonów spowodowanych treningiem czy rozrost tkanki mięśniowej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 249 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3065
> cukier jest niezbędny do utleniania kwasów tłuszczowych

Poczytaj sobie o ketozie, ketonach.
W przypadku braku dostepu do cukrow mozg i miesnie pobieraja energie z ketonow pochodzacych z tluszczu.

A mit o spalaniu tluszczu w ogniu weglowaodanow jest juz dawno obalony.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odżywki dla początkującego

Następny temat

Pytanie do diety na mase

WHEY premium