SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węgle proste, a złożone. Proszę o szybką odpowiedź

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3956

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Przejrzę dzięki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 456 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 16328
Skalar (chciałeś dać chłopakowi troche satyfkacji?)

"Today I'm smarter and healthier than yesterday.
Tomorrow I'll be smarther and healthier than today"

Permanent development...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 3528 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 52768
HEHE bimbam mysle ze ekspertowi w dziale nie powinienes radzic zeby przeczytal jakis prosty artykul:D

sfd173 na chlopski rozum: wegle proste: prosto i latwo sie wchlaniaja i prosto oraz szybko daja kopa. jak cos jest zlozone to jest bardziej skomplikowane i dluzej trwa. jak nie mozesz pojac co mowia to moze tak zrozumiesz;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dawno nie zaglądałem tutaj nie wiem co się zmieniło a ketozą nigdy się nie interesowałem, zawsze byłem przekonany że jest tak jak napisałem. Jeśli kolega pisze że to obalono to sprawdzę to sobie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 27
WĘGLOWODANY. Tzw. NISKIE węglowodany.
BH.40.
MOTTO: INFO o węglowodanach.

__WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
__NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym GLUKOMETREM !!
Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo.
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo __WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.

Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.
To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów !!

I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE.
Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS GLIKEMICZNY, i zobaczyć ile jest tam błędów.

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

biologia

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Napisz więcej o tym IŻ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tyle, że mówimy o ludziach którzy pozbywają się nadwagi a nie o robieniu wycinki do jednocyfrowego BF. Jest multum przykładów na to, że to co Skalar napisał jest prawdą W dziennikach treningowych masz dziewczyny które nie chudły np na LC a na zbilansowanej redukcja szła do przodu.
Jedynie słuszna teoria nie istnieje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 27
INDEKS GLIKEMICZNY. INDEKS ŻYWIENIOWY. Jaki osąd ?!
35. TEMAT.
__DIETA RACJONALNA; tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań;
KREW, WYDZIELINY, WYDALINY, PIERWIASTKI WŁOSA, jest to absolutnie niemożliwe.

MOTTO: DIETA RACJONALNA, badania; KREW, Wydzieliny, WYDALINY, Pierwiastki WŁOSA, tak !!

Wtedy można tylko przerzucać się:
PSEUDO regułami; NA WĘCH i CZUCIE, również PRZYPUSZCZENIA.
Kto zada sobie trud i ZBADA jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na RODZAJE białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne Ew. drobna skala technicznego błędu. A więc:

przy zwalczaniu OTYŁOŚCI ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na KATEGORIE uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH węglowodanów, NISKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw.

__INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, ROZWIĄZANIE trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. LEKARZ rodzinny co ważne, też nam to POTWIERDZI !!

ARTYKUŁ: o węglowodanach.
__WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
__NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym GLUKOMETREM !!
Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo.
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo __WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.
Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów !!
I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE.
Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS GLIKEMICZNY,
i zobaczyć ile jest tam błędów.

Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: BIOLOGICZNA N I E P R A W D A.

Np. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i TOTALNA BZDURA. Takich przykładów jest B. DUŻO. Łatwo to samemu sobie potwierdzić, no ale należy to wykonać osobiście, a nie zdawać się na teorie, które tak prosto można i trzeba ZWERYFIKOWAĆ, również UWIARYGODNIĆ, w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.

P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych.
Tabele te, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; __INSTYTUT IRL KRAKÓW.

W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki,
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. __ponad 200 pozycji.
Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ i ODCHUDZAĆ nasz organizm !!
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.

KONKLUZJA finalna:
ilość żywności należy BEZWZGLĘDNIE dostosować do trybu życia, czyli ZAPOTRZEBOWANIA energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków ENERGII
u człowieka jest bez wątpienia, __CHLEB typu KR-IRL.
P. S. Chleb typu KR-IRL; stanowi aktualnie o silnym UKŁADZIE immunologicznym organizmu człowieka.
Dostarcza ogrom energii eliminującej GŁÓD, dlatego iż GLUKOZA w nim zawarta stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !! tzw. __NISKIE węglowodany.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

Przepis wypieku Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

WAŻNE:
__GLUKOZA naturalna; to R Y Ż, wszystkie K A S Z E, O w o c e, W A R Z Y W A. Logika myślenia, postęp.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana nastroju.

PRZYPOMNIENIE:
organizm człowieka buduje NOWE komórki w oparciu o składniki i związki pokarmowe dostarczane mu wraz ze zjadanym pożywieniem. Jemy pokarmy tzw. __ŚMIECIOWE, to komórki mamy w złym gatunku; WYNIK: częste dolegliwości, choroby, niesprawny układ immunologiczny, również krótkie życie. Gdy natomiast spożywamy produkty biologicznie prawidłowe, wynik jest następujący: realizujemy KONSTRUKTYWNIE, długi cykl życia bez większych dolegliwości i chorób. Wybór należy do naszego __MÓZGU, który gdy jest odżywiony __GLUKOZĄ naturalną, czyli tzw. __NISKIMI węglowodanami, to podejmuje trafne decyzje w tej realnie istniejącej, dla rozumnego człowieka; OCZYWISTOŚCI.

I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: __INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania. Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste ciągle powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA. Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw. PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych. Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia. Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę __P R A W D biologicznych.

MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ.
Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw

biologia

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 613 Wiek 12 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11615
Jak mozesz to wklej ten indeks zywieniowy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 27
M. MONTIGNAC. BŁĘDY IG.
BH.41.
MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny.

CZEKOLADA
GORZKA.
Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie EW. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie.
I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę.

Przykład: CZEKOLADA GORZKA, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na ICH klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22.

Prawda rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu, a organizm odkładając trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ.
Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny.
Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste.

Czekolada tak zakwalifikowana jest najlepszym przykładem na BRAK badań i kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji __NISKICH węglowodanów.

__CZEKOLADA: to
35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości,
i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. TRANS !! Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim ZDROWIU, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !!
Fabryki SMAKU działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny MARKETING, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, SMACZNIEJSZE.

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

biologia

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odżywki dla początkującego

Następny temat

Pytanie do diety na mase

WHEY premium