Plusy: To dobre źródło białka i węglowodanów niezbędnych do pracy mięśni. Groszek powinny więc jeść osoby aktywne.
Minusy: Zawiera sporo puryn, z których powstaje kwas moczowy. To zaś sprzyja atakom dny moczanowej.
Pomidory
Plusy: Dostarczają sporo potasu, który reguluje ilość wody w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Po pomidory powinni więc sięgać nadciśnieniowcy.
Minusy: Mają solaninę, która może nasilać dolegliwości przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Rzodkiewka
Plusy: Syci, a nie tuczy. Ma zaledwie kilka kalorii, sporo potasu oraz błonnika. Jest więc dobrą przekąską dla dbających o linię.
Minusy: Długo zalega w żołądku, może wywoływać wzdęcia. Pogarsza samopoczucie osób cierpiących na zgagę, kamicę żółciową i zapalenie trzustki.
Ryby
Plusy: Są najlepszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Te zaś m.in. usprawniają pracę mózgu. Ryby warto więc włączyć do diety uczniów.
Minusy: Po zjedzeniu ryb, zwłaszcza tych wędzonych, w organizmie powstaje bardzo dużo kwasu moczowego, co może nasilać dolegliwości przy dnie moczanowej.
Herbata
Plusy: Jest bogatym źródłem fluoru i działa bakteriobójczo. Może zapobiegać powstawaniu płytki nazębnej i chronić przed próchnicą.
Minusy: Zawiera polifenole - substancje utrudniające przyswajanie żelaza pochodzącego z roślin. Powinny jej więc unikać osoby cierpiące na niedokrwistość.
Wiśnie
Plusy: Mają dużo antocyjanów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, zapobiegając m.in. rozwojowi nowotworów.
Minusy: Surowe owoce podrażniają błonę śluzową żołądka, co wywołuje wzdęcia i bóle brzucha przy nieżycie żołądka oraz chorobie wrzodowej.
Czerwone wino
Plusy: Wzbogaca dietę w żelazo i kwas foliowy, które zapobiegają anemii, łagodzą objawy stresu i przemęczenia. Minusy: Zawiera kwas szczawiowy, który odkłada się w układzie moczowym. Najlepiej unikać szczawiu przy kamicy szczawianowo-wapniowej i fosforanowo- -wapniowej.
Minusy: Pijane systematyczne w ilości przekraczającej dwa kieliszki dziennie może wywołać uszkodzenie komórek wątroby i zwiększać ryzyko powstawania kamieni żółciowych.
Maślanka
Plusy: Jest niskokaloryczna, zawiera witaminy z grupy B (przyspieszają metabolizm) oraz kwas mlekowy (wspomaga oczyszczanie organizmu). Dlatego maślankę poleca się w dietach odchudzających.
Minusy: Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, może nasilać dolegliwości przy wrzodach i nadkwasocie.
Ogórki
Plusy: Zawierają sporo potasu, wapnia i magnezu (działają odkwaszająco). Wybieraj je, gdy jesz dużo mięsa, żółtych serów i pieczywa (zakwaszających organizm).
Minusy: Są ciężkostrawne, mogą być źle tolerowane przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego oraz zgagę.
Mięso
Plusy: Ma sporo pełnowartościowego białka niezbędnego do wzrostu organizmu. Mięsa nie powinno zabraknąć w diecie dzieci.
Minusy: Po jedzeniu powstaje dużo mocznika i kreatyniny, obciążają one nerki i nasilają objawy dny moczanowej.
Pieczywo razowe
Plusy: Ma dużo błonnika utrudniającego przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków. Powinny go wybierać osoby cierpiące na choroby serca i nadciśnienie.
Minusy: Pobudza skurcze żołądka i podrażnia jego błonę śluzową. Najlepiej unikać go przy nadkwasocie, wrzodach, kamicy żółciowej i chorobach wątroby.
Seler
Plusy: Jest dobrym źródłem flawonoidów - substancji o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwutleniających, rozkurczających i moczopędnych. Dlatego po seler powinny sięgać osoby cierpiące na choroby układu moczowego, np. kamicę nerkową.
Minusy: Zawarte w selerze kumaryny mogą wywoływać silne reakcje alergiczne, np. pokrzywkę, zmiany skórne w okolicy ust, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Brokuły
Plusy: Mają dużo przeciwutleniaczy (witaminę C, beta-karoten, luteinę) oraz sulforafan i izotiocyjany - substancje, które mogą chronić organizm przed nowotworami żołądka, płuc, jelit i piersi.
Minusy: Zawierają substancje, które mogą utrudniać przyswajanie jodu. Najlepiej unikać ich przy chorobach tarczycy.
Oleje roślinne
Plusy: Zawarta w nich witamina E wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia serce i układ krążenia oraz opóźnia starzenie się organizmu.
Minusy: Oleje słonecznikowy, sojowy, kukurydziany mają dużo kwasów omega-6, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych i mogą nasilać objawy astmy.
Miód
Plusy: Ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, wykrztuśne i uodporniające. Warto po niego sięgać m.in. przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie.
Minusy: Ma sporo fruktozy i glukozy, które wywołują fermentację w jelitach i mogą nasilać biegunki.
Banany
Plusy: Są lekkostrawne, dostarczają sporo potasu i węglowodanów, które poprawiają nastrój, zwiększając ilość serotoniny - hormonu szczęścia w mózgu.
Minusy: Mają sporo pektyn, które wiążą wodę w jelitach, co może nasilać zaparcia.