...
Napisał(a)
Tak sie zastanawiam czy ryż może stracić swoje wartości np.ww, po długim gotowaniu albo niedogotowaniu.? Dzisiaj jak gotowałem za długo to taki jakiś wypłukany był:)
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Ryżu surowego nie je się głownie dlatego że powoduje efekt przeczyszczający! Nawiasem mówiąc jest to jeden z najlepszych sposobów na przeczyszczenie, bo pęcznieje w jelitach i pochłania toksyny.
Dlatego trzeba ugotować ryż, ale również pamiętać, że dłuższe gotowanie z pewnością nie jest dla nas korzystne (co argumentowałem wyżej).
A czym ryż dłużej gotowany to oczywiste (jak pisał Bucccek), że wzrośnie jego przyswajalność, ze względu na zwiększenie się IG podczas gotowania :)
Dlatego trzeba ugotować ryż, ale również pamiętać, że dłuższe gotowanie z pewnością nie jest dla nas korzystne (co argumentowałem wyżej).
A czym ryż dłużej gotowany to oczywiste (jak pisał Bucccek), że wzrośnie jego przyswajalność, ze względu na zwiększenie się IG podczas gotowania :)
...
Napisał(a)
Nie może. Jak gotujesz dłużej więcej wody wsiąkło i dlatego był taki puszysty.
Eee... Lubię placki ^^
...
Napisał(a)
jesli dlugo gotujesz to wzrasta ig, poza tym zawsze przy gotowaniu wartosciowe skladniki sa wypłukiwane dlatego ryz powinno sie gotowac w takiej ilosci wody aby po ugotowaniu nic nie wylewac
pozdr
Zmieniony przez - lukash_g w dniu 2010-05-21 19:39:32
pozdr
Zmieniony przez - lukash_g w dniu 2010-05-21 19:39:32
...
Napisał(a)
Czym dłużej gotujesz tracisz witaminy i zwiększa się indeks glikemiczny produktu, czyli ilość cukrów prostych. Jest to spowodowane pękaniem i pęcznieniem ziaren skrobi. W neutralnych powinno się gotować jak najkrócej, zaś po treningu można, a nawet powinno się przegotować ryż.
...
Napisał(a)
Witaminy owszem są tracone ale btw się nie zmienia.
Eee... Lubię placki ^^
...
Napisał(a)
Jak bedzie w pol surowy to moze sie nie strawic dokladnie. Gotuj tyle co nalezy i nie bedzie problemu.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Jaki wogóle jest sens jeść niedogotowany ryż skoro nie wykorzystasz w pełni jego wartości
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
I najprawdopodobniej taka osoba bedzie miala problemy z ukladem trawiennym (wzdecia, gazy). Szczegolnie po kaszy zbyt krotko gotowanej.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
podłącze się do pytania, chodzi właśnie o gotowanie kaszy jęczmiennej perłowej oraz gryczanej nie palonej - Ile czasu powinno się je gotować.
...
Napisał(a)
masz podane na opakowaniu 15-20 jęczmienna
gryczana ok 20
gryczana ok 20
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
u mnie w sklepach nie spotkałem kaszy gryczanej nie palonej w opakowaniu więc dla tego pytam.
Poprzedni temat
Redukcja, co dalej?
Następny temat
[ART] Charakterystyka metod zamrażania żywności
Polecane artykuły