Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam. Byłem dzis w chinskiej knajpie. Jadłem ryż z kurczakiem na kwaśno. Kurna ludzie co oni za ryż mają ???!!! Jakies takie male ziarenka, jak oni to robili ??? Taki ryz to mógłbym ciągle jesc, mięciutki i wogule spuer a nie taka lipa jak ze sklepu twardy i suchy.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dziś w supermarkecie widziałem półkę z różnymi rodzajami ryżu. O Panie! Ile tego jest! Nic dziwnego że Chińczyki mają takie ryżowe-cuda w restauracji skoro można to kupić nawet u nas w sklepie. A njbardziej zaciekawił mnie "ryż dziki" - całkowicie czrny! Chciałem już się skusić, ale chcieli 10.50 zł za opakowanie :o
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
ryz dziki? to paskudztwo,nigdy tego nie kupoj bo nie zjesz.a co do ryzu w knajpach chinskich ;jest to ryz kupowany w torbach papierowych 1-kilogramowych,np.w marketach typu lidl,kosztuje to ok 1 zl.a ze ci smakowal to byl tylko dobrze ugotowany.myslisz ze te brudasy dali by cos dobrego?mialem kol co pracowal w takiej niby to porzadnej knajpie chinskiej ,to wiem co tam sie dzialo.odradzam posilki tam.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
ha ha ,pytasz co sie dzialo?musisz zdac sobie sprawe ,ze sa to ludzie ktorzy preferuja inna kulture niz my, europejczycy.zasady czystosci nie sa tam tak przestrzegane jak u nas.mieso,ktore spadlo na podloge podnosili i kroili dalej,nie wiedzieli co to znaczy umyc rece przed przygotowaniem posilku,albo wychodzac z kibla.co do miesa ,to koles mowil ,ze bylo to mieso czesto niewiadomego pochodzenia,czesto bylo stechle ,skisle,a oni to obkrajali i smazyli.dawali oczywiscie duza ilosc przypraw i sosow.naczynia i sztucce byly plukane tylko woda,nikt nie myslal zeby je plynem umyc.po prostu brod i syf, ha ha a tu gosciu sie ryzem zachwyca,haha, za 1 zl=1kg,haha. itd,mozna by duzo opowiadac,ale nie bede ci tak mocno obrzydzal juz. smacznego.
Szacuny
0
Napisanych postów
34
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
906
Polecam ryż jaśminowy, można kupic w supermarketach w duzych workach albo w mniejszych porcjach, najlepszy gatunek to taki z gęsią na worku (prosze sie nie smiac. Wrzucamy na wrzaca wode w proporcjach 2 do 1 (dwa razy tyle wody ile ryzu) i gotujemy po przykryciem az wchlonie cala wode, po czym wylaczamy gaz i zostawiamy w garnku na 10 min. Pozdrawiam