podstawowym zrodlem bialka bedzie mieso drobiowe, chude czerwone wolowe i wieprzowe, jaja, ryby, oraz w niewielkich ilościach biały ser , jogurty naturalne, serki wiejskie i kefiry.
Jako źródła tłuszczu, w pierwszej kolejności tłuszcze roślinne, ryby, pozniej tłuszcze zawarte w jajach oraz produktach mlecznych ( sery, jogurty, kefiry), w ostatniej kolejności tłuszcze powinny pochodzić z tłustego czerwonego mięsa.
bialka roslinne nie maja tej wartosci co bialka zwierzece
kaloryczność 1go posiłku powinna wynosić nawet do 30% dziennego zapotrzebowania na energię. W tym posiłku powinniśmy się skupić głównie na węglowodanach oraz białku, tłuszcz = nie wielkie ilosci
moja waga: 86kg
(mam sporo tluszczu na brzuchu i udach ktorego chcialbym sie pozbyc
przyjmujac ze bede spozywal 3g białka na 1kg masy ciała wychodzi ze dziennie powinienem jesc 258g białka (258g*4kcal = 1032kcal)
przy takiej ilosci białka dzienne zapotrzebowanie na tluszcze i weglowodany powinno wynosic 6192kcal
258g * 24kcal = 6192 kcal
przyjmujac ze na 1g bialka potrzebne jest 24kcal tluszczy i weglowodanow. zakladajac ze z tych 6192kcal tluszczy powinienem jesc ok 30% to:
tluszczy: 1857 kcal / 206g (1g = 9kcal)
weglowodanow: 4335 kcal / 1083 g (1g = 4kcal)
dobrze wszystko obliczylem ? bo troche za duzo weglowodanow mi sie zdaje ;) moze czegos nie doczytalem ? prosze o pomoc.
zeby pomoc diecie bede jezdzil rowerem oraz aeroby ;)
pozdrawiam