Witam jestem tu nowicjuszem i bardzo bym Was prosiła o pomoc w redukcji masy ciała. Mam 25 lat i ważę 65kg (moja waga przed rokiem 57kg). Mam siedzącą pracę i mało się ruszam. Postanowiłam się wziąć za siebie przed wakacjami i od jakiś dwóch tygodni stosuje dietę 1200cal:
I DZIEŃ
Stosując dietę, można pic bez ograniczeń niegazowana wodę mineralna, najlepiej jednak na kilka minut przed lub dwie godziny po jedzeniu (podobnie jak pozostałe napoje). Jeśli stosujemy dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych tygodniach powinno się zastąpić posiłki mięsne rybnymi. Ryby powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu. Maja wiele pełnowartościowego białka oraz korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Dieta 1200 kcal nie powinna być stosowana dłużej niż 1 miesiąc, można ja powtórzyć dopiero po 2-3 miesiącach.
Śniadanie ( 6 – 7 )
Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżki płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.
II Śniadanie (9-10)
Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pól papryki czerwonej.
Obiad (12-13)
Talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu gotowana na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem, 100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy
Podwieczorek (15-16)
Pól szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi
Kolacja (18-19)
200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym
II DZIEŃ
Śniadanie ( 6 – 7 )
2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewka, groszkiem i odrobina jogurtu 0% tłuszczu
II Śniadanie (9-10)
Sałatka owocowa z kiwi, polowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
Obiad (12-13)
Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzna i odrobina mleka 1,5%, tłuszczu 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinia i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi
Podwieczorek (15-16)
Szklanka kefiru, kiwi
Kolacja (18-19)
160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka
III DZIEŃ
Śniadanie ( 6 – 7 )
2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru
II Śniadanie (9-10)
180 g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora
Obiad (12-13)
Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i zabielanej odrobina mleka, 200 g cielęciny duszonej z warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej, 200 g surówki z marchewki i jabłek
Podwieczorek (15-16)
100 g jabłka tartego z marchewka, pomarańcza
Kolacja (18-19)
Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wedzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.
IV DZIEŃ
Śniadanie ( 6 – 7 )
2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków i cebuli. 4. 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka
II Śniadanie (9-10)
150 g kefiru 0% tłuszczu z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut
Obiad (12-13)
Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego
Podwieczorek (15-16)
Jogurt
Kolacja (18-19)
200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko
V DZIEŃ
Śniadanie ( 6 – 7 )
Omlet na parze z 2 jajek, łyżki maki i mleka z 2kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao
II Śniadanie (9-10)
100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki
Obiad (12-13)
Talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobina cukru, sokiem z cytryny, natka pietruszki.
Podwieczorek (15-16)
Szklanka soku pomarańczowego
Kolacja (18-19)
150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi
VI DZIEŃ
Śniadanie ( 6 – 7 )
Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor.
II Śniadanie (9-10)
Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twarożku, jabłko.
Obiad (12-13)
Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g kalafiora z wody z odrobina masła.
Podwieczorek (15-16)
150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych.
Kolacja (18-19)
2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula, zielony groszek, odrobina jogurtu).
VII DZIEŃ
Śniadanie ( 6 – 7 )
2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru
II Śniadanie (9-10)
20 g serka czosnkowego o zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko.
Obiad (12-13)
Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g gołąbków z Milesa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej.
Podwieczorek (15-16)
Kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek.
Kolacja (18-19)
2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebula i odrobina oliwy z oliwek.
Mam orbitreka w domu i kupiłam niedawno HYPERDRIVE 3,0+ wyczytałam gdzieś w necie że to bardzo
dobry spalacz tłuszczu
Jeśli byście mogli to bardzo proszę o informacje jak i kiedy powinnam brać odżywke ile ćwiczyć i kiedy (rano czy wieczorem)?? Czy dieta którą stosuje jest ok czy powinnam ją zmienić jeśli tak to na jaką ?? Będę bardzo wdzięczna za pomoc i radę